Ισ419: Burj Khalifa Ντουμπάι

Ισ419: Burj Khalifa Ντουμπάι

- in Ιστορικά
0

Είναι γνωστό επίσης ως Burj Dubai και είναι το υψηλότερο κτήριο στον κόσμο – ύψος 828μ. Εγκαινιάστηκε τον Ιανουάριο του 2010.

Ο Σεΐχης Mohammed ibn Rashid Al Maktoum ήθελε να προβάλει το κρατίδιο, που είναι μέρος των Ενωμένων Αραβικών Εμιράτων, στη διεθνή σκηνή, μια κομβική μεγαλούπολη, κέντρο εμπορίου, επιχειρηματικότητας, τουρισμού και κουλτούρας. Ήθελε να προσελκύσει προσοχή, ξένους και επενδύσεις – και το κατόρθωσε, κάνοντας την φουτουριστικά αρχιτεκτονική δήλωση «είμαστε παρόντες, είμαστε πάμπλουτοι, μπορούμε να κάνουμε πολλά»!

Η λέξη burj σημαίνει απλά «πύργος». Είναι ο πύργος του Ντουμπάι, ο πύργος του χαλίφη. Κόστισε 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια. Σχεδιάστηκε από την εταιρεία του Σικάγου Skidmore, Owings & Merrill (SOM) που σχεδίασαν το World Trade Center στη Νέα Υόρκη και το Willis Tower του Σικάγου – και άλλα αξιόλογα κτήρια.

Αρχικά ο Ντουμπάι Πύργος (με 154 ορόφους, κι 9 για μηχανήματα, συντήρηση κ.λπ.) θα ήταν εξολοκλήρου διαμερίσματα–κατοικίες μα αποφασίστηκε να συμπεριλάβει ξενοδοχεία, εμπορικά κέντρα, εστιατόρια, γραφεία κι ένα τζαμί.

Η κατασκευή άρχισε το 2004 και τελείωσε τέλη του 2009. Στο έδαφος (επίπεδη έρημος) καλύπτει 27 άκρα (x 4 = 108 στρέμματα) από τα 490 άκρα που συνιστούν την περιοχή Downtown Dubai, πιο ανεπτυγμένη επιχειρηματική έκταση. Ο πύργος είναι μέσα στην ισλαμική παράδοση. Εντυπωσιακός στην εμφάνιση, είναι και δροσερός εσωτερικά και προστατευμένος από τους ανέμους που συχνά πλήττουν την περιοχή.

 Να και η αφ’ υψηλού θέα από ένα παράθυρο!

Η γενική μορφή του μιμείται ένα τοπικό λουλούδι (Hymenocallis) που με τρία πέταλα έχει το σχήμα Υ. Και αυτό επαναλαμβάνεται σε ανοδικό σπιράλ! Αναμφίβολα πολύ εντυπωσιακό!

Τον χειμώνα 2024 το Ντουμπάι έγινε λιμνοθάλασσα από πλημμύρες – επειδή, λένε οι ισλαμιστές, επέτρεψε να χτιστεί ινδουιστικός ναός εκεί!…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *