1. Η περιβόητη CIA Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών ιδρύθηκε από τον πρόεδρο Χάρι Τρούμαν τον Σεπτέμβριο 1947. Υπήρξαν όμως προηγούμενοι Οργανισμοί που εκτελούσαν όμοιο λειτούργημα και ο παλιότερος ήταν το Office of Strategic Services (Γραφείο Στρατηγικών Υπηρεσιών) που είχε 13.000 πράκτορες κι έμεινε με μόνο 2.000 τον Σεπτέμβριο 1946. Ο OSS μεταβλήθηκε στη Μονάδα Στρατηγικών Υπηρεσιών Strategic Services Unit και αυτή τελικά έγινε η Central Intelligence Agency που θα μάζευε πληροφορίες (κυρίως για τη Σοβιετική Ένωση) και άλλα εχθρικά καθεστώτα και θα δρούσε στο εξωτερικό των ΗΠΑ.
Η Αμερικανική ΚΥΠ ήταν ο κύριος πολεμιστής στον Ψυχρό Πόλεμο που διεξαγόταν μεταξύ της ΕΣΣΔ και των δορυφόρων της στην Ευρώπη – Βαλτικές χώρες, Ανατολική Γερμανία, Πολωνία, Τσεχοσλοβακία, Ρουμανία και Βουλγαρία μα και με τη Γιουγκοσλαβία (και μετά την Αλβανία) εκτός του Σοβιετικού Μπλοκ – και τον «Δυτικό Κόσμο». Ουδέτερες ήταν η Σουηδία και η Ιρλανδία.
Τις δυο παρατάξεις χώριζε το «Σιδηρούν Παραπέτασμα» που επέβαλε ο Στάλιν απαγορεύοντας την ελεύθερη ροή ανθρώπων και πληροφοριών μεταξύ της δικής του αυτοκρατορίας κομμουνιστικών καθεστώτων και της Δύσης. Ο όρος αποδίδεται στον Τσώρτσιλ που τον χρησιμοποίησε σε μια διάλεξή του στις ΗΠΑ και σε δυο τηλεγραφήματά του στον Τρούμαν (1945). Μα τον είχε χρησιμοποιήσει νωρίτερα ο Goebbels, υπουργός προπαγάνδας του Χίτλερ το 1943.
2. Ο άνθρωπος κλειδί για την λειτουργική ανάπτυξη της ΚΥΠ ήταν, παραδόξως ένας Γερμανός στρατηγός ο Reinhard Gehlen (1902-1979). Αυτός ήταν ο αρχηγός της γερμανικής υπηρεσίας (Fremde Heere Ost) που μάζευε πληροφορίες για τους εχθρούς Σοβιετικούς και άλλους στο Ανατολικό Μέτωπο μετά τη γερμανική εισβολή, Ιούνιο 1941. Η οργάνωση του Γκέλεν είχε μαζέψει πάρα πολλές πληροφορίες όχι μόνο για τον Κόκκινο Στρατό μα και για τα πολιτικά τεκταινόμενα στην ΕΣΣΔ και τις άλλες χώρες που ήλεγχε η Μόσχα. Είχε εγκαθιδρύσει ένα πολύ αποτελεσματικό δίκτυο πρακτόρων και κατασκόπων σε όλο το Σοβιετικό Μπλοκ!
Ο Γκέλεν αναγνώρισε πως η Γερμανία θα έχανε τον πόλεμο. Διάταξε τη φωτογράφηση σε μικροφίλμ όλων των αρχείων της Οργάνωσής του και αυτά τοποθετήθηκαν σε ερμητικά κλειστούς κυλίνδρους και θάφτηκαν στις αυστριακές Άλπεις σε διάσπαρτα μέρη.
3. Οι Δυτικοί (Γάλλοι, Βρετανοί και κυρίως Αμερικανοί) δεν είχαν σχεδόν καθόλου πληροφορίες για την ΕΣΣΔ στο τέλος του πολέμου και βέβαια, ενθουσιάστηκαν με τις πληροφορίες του Γκέλεν όταν αυτές και τα ανώτερα στελέχη του παραδόθηκαν στον Αμερικανικό Στρατό στη Βαυαρία τον Μάϊο 1945. Σε αντάλλαγμα για τις πληροφορίες του, ο Γκέλεν εξασφάλισε τη δική του ελευθερία και των αξιωματικών του.
Ο Γκέλεν, οι αξιωματικοί του και τα δίκτυά του, έγιναν η «Οργάνωση Γκέλεν» το 1946 με έναν προϋπολογισμό 1,5 εκμ δολάρια.
Τα πρώτα χρόνια της αμερικανικής ΚΥΠ και για πολλά χρόνια μετά, η Υπηρεσία εξαρτιόταν από την Οργάνωση του Γκέλεν που τώρα είχε εδραιωθεί στη Δυτική Γερμανία. Ο Γκέλεν και οι άντρες του ανέκριναν κάθε Γερμανό αιχμάλωτο των Σοβιετικών που επέστρεφε και το δίκτυο πίσω από το Σιδηρούν Παραπέτασμα παρείχε άπειρες πληροφορίες. Μόνο έτσι μπόρεσε να λειτουργήσει αποτελεσματικά η CIA.