Η παπαγαλία γεννάει χουλιγκάνους

Η παπαγαλία γεννάει χουλιγκάνους

Τάκης Θεοδωρόπουλος  

Αν τολμήσεις να ισχυρισθείς ότι το σχολείο πρέπει να αποκλείσει τη δράση πολιτικών ομάδων, θα σε πουν οπισθοδρομικό, συντηρητικό και τα συμπαρομαρτούντα. Το σχολείο προετοιμάζει τον αυριανό πολίτη, ποδοσφαιρόφιλο ή όχι, παοκτζή ή αντιφασίστα, θα σου πουν. Αν αντιτείνεις ότι το δεκαπεντάχρονο αναγκάζεται να ασχοληθεί με υποθέσεις που δεν γνωρίζει και δεν καταλαβαίνει, οπότε παπαγαλίζει αυτά που του λένε, θα σου προσάψουν μισονεϊσμό. Στο κάτω κάτω όλα τα παπαγαλίζει ο μαθητής, από τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας έως τις δευτεροβάθμιες εξισώσεις. Τι βλάπτει αν παπαγαλίσει και ένα αντιφασιστικό σύνθημα και αποκτήσει ταυτότητα αντιφασίστα; Στο κάτω κάτω αυτό δεν είναι η πολιτική; Σου προσφέρει δωρεάν απόψεις, ταυτότητα για να διοχετεύσεις τις ορμονικές διαταραχές της εφηβείας. Αλλωστε, η πολιτική δράση των σχολικών θρανίων έδωσε στη χώρα κοτζάμ πρωθυπουργό. Μπορεί να μην είναι του γούστου σου, όμως ο ίδιος και οι φίλοι του θεωρούν ότι είναι ο καλύτερος που είχαμε ποτέ, με διεθνές κύρος και ακτινοβολία. Η πολιτική παπαγαλία μπορεί να σε φέρει ψηλά. Αν δεν κάνω λάθος, όμως, η δημοκρατία μας διαθέτει και άλλες επιλογές από τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ, τα οποία είναι και μειοψηφία. Ομως καμία από τις παρατάξεις, ούτε καν η Ν.Δ., που εκφράζει τη σιωπηρή πλειοψηφία, δεν αμφισβητεί την πολιτικοποίηση της σχολικής ζωής. Καμία εφημερίδα, κανένας ραδιοφωνικός ή τηλεοπτικός σταθμός, ούτε καν ο χυλός του Διαδικτύου. Κι έτσι φθάνουμε στη Σταυρούπολη.

Προ ημερών, όπως διαβάζω, «αντιφασίστες» φοιτητές μοίρασαν έξω από το ΕΠΑΛ προκηρύξεις για να καταγγείλουν την ελάχιστη βάση εισαγωγής. Τους περίμεναν ακροδεξιοί και όλοι μαζί έστησαν μια χουλιγκανική γιορτή με κουκούλες, σιδηρογροθιές, ρόπαλα και ξύλο. Το «ακροδεξιοί» το καταλαβαίνω. Το «αντιφασίστες» μού διαφεύγει λίγο. Ποία η σχέση του αντιφασισμού με την ελάχιστη βάση εισαγωγής; Μια ακόμη δωρεάν ταυτότητα. Ολοι ανησυχούν για την επανεμφάνιση οργανωμένων νεοναζί. Και καλά κάνουν. Αφελείς όσοι πίστεψαν ότι η δημοκρατία μας ξεμπέρδεψε μαζί τους επειδή οι χρυσαυγίτες μπήκαν φυλακή. Δεν είδα όμως και κανέναν να ανησυχεί για την κατάσταση του σχολείου. Για το γεγονός ότι το σχολείο μετατρέπεται σε γήπεδο πολιτικού χουλιγκανισμού.

Επί δεκαετίες τη μαθητική πολιτικοποίηση τη μονοπωλούσε η Αριστερά. Αυτή ήλεγχε το μαθητικό κίνημα, οργάνωνε τις καταλήψεις και κατέβαζε τα δεκαπεντάχρονα στους δρόμους. Η πολιτική τους μυωπία δεν τους άφηνε να δουν ότι άνοιγαν τον δρόμο για το άλλο άκρο. Κάθε δράση προκαλεί αντίδραση. Θα το ήξεραν εάν, αντί να οργανώνουν καταλήψεις, έδιναν προσοχή στο μάθημα της Φυσικής. Μετά τη Σταυρούπολη, η επανεμφάνιση των οργανωμένων νεοναζί είναι ένα θέμα. Θέμα είναι και η κατάσταση στο σχολείο, η διασφάλιση της μαθησιακής διαδικασίας. Ισως το σοβαρότερο και το πιο δυσεπίλυτο.

Πηγή: Καθημερινή

– – –
Όλα τα σχόλια των αναγνωστών είναι ευπρόσδεκτα, εφόσον δεν χρησιμοποιούν προσβλητικούς ή υβριστικούς χαρακτηρισμούς. Επίσης σχόλια στα οποία έχει επιλεγεί η “Υποβολή ως Ανώνυμος/η – Unknown” δεν θα δημοσιεύονται. Μπορείτε να επιλέξετε να υποβάλετε ένα σχόλιο είτε με το προφίλ σας στο Google (1η επιλογή), είτε το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο (2η επιλογή: “Όνομα/URL“), συμπληρώνοντας μόνο το πεδίο “Όνομα” (όνομα ή ψευδώνυμο της αρεσκείας σας). Όλα τα σχόλια πριν τη δημοσίευσή τους πρέπει να εγκριθούν από τον Διαχειριστή (comment moderation), γι’ αυτό πιθανόν να υπάρξει μια μικρή καθυστέρηση.

2 Comments

 1. elias monarchist

  1982 ΑΘΗΝΑ ������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������✝️��☯️
  βασιλοφρωνας

  τα παιδιά δε χρειάζονται μόρφωση

  θα σας πω εγώ τι να μάθετε στα παιδιά
  1 παραβολή φαρισαίου και τελωνη
  2 Ο αναμάρτητος πρώτος το λίθο βάλετο η σωτηρία της γυναίκως
  3 καιν και αβελ
  4 θυσία του Αβραάμ
  5 υπομονή του Ιώβ
  6 Ιωάννης Βαπτιστής

  ζωροαστρης ( 1 καλές σκέψεις 2 καλά λόγια 3 καλές πράξεις)
  η σύγχρονη μόρφωση είναι
  άνδρο μαρξισμού και τώρα δυστυχώς και φασισμού
  δηλαδή πολιτική όχι εποικοδομητική μόρφωση όπως η θρησκεία
  αυτά……δε ξέρω αν το εγκρίνετε
  προφανώς όχι..Αλλά εγώ σχολιάζω έτσι και αλλιώς………
  ����������������������������������������

 2. elias monarchist

  1982 ΑΘΗΝΑ
  μπορώ να σας πω εγώ μόρφωση
  εκτός σχολείου……
  οι παραβολές του Ιησού
  Ο ζωροαστρης
  ο Βούδας
  τα αλλά είναι πολιτική…..
  τα οποία τ εγκρίνω
  τα 2 άκρα θέλουν να παίξουν
  παιχνίδι βίας
  Αφήστε τους ..παιχνίδι είναι η ζωή
  αστούς και τα 2 άκρα να παίξουν ξύλο…..
  Αφού τους αρέσει…….
  χαβαλές να γίνεται

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *