Ισ261: Παράξενα του Μεσαίωνα Ευρώπης

Ισ261: Παράξενα του Μεσαίωνα Ευρώπης

- in Ιστορικά
0

1. Το πρώτο και πιο παράξενο γεγονός του Ευρωπαϊκού Μεσαίωνα είναι πως δεν ήταν καθόλου τόσο σκοτεινός – όσο θέλουν να τον παρουσιάσουν αμόρφωτοι προοδευτικοί και άλλοι. Υπήρχε οπωσδήποτε αναλφαβητισμός σε μεγάλη κλίμακα και κυριαρχούσαν έντονες προκαταλήψεις (όπως ότι η γη ήταν επίπεδη) και δεισιδαιμονίες για μάγισσες, διαβόλους και παρόμοια. Μα γενικά υπήρχαν πολλοί γραμματισμένοι και σε αυτούς τους κύκλους ήταν γνωστό πως η γη είναι σφαίρα και ο σατανισμός είναι ψυχασθένεια.

2. Η Μαύρη Πανώλη (ή Πανούκλα), γνωστή και ως Μαύρος Θάνατος, στον 14ο αιώνα (1345-1351) που πρωτο-εμφανίστηκε στην Κριμαία (από κάπου στην Ασία ίσως) και μεταφέρθηκε από ψείρες σε μαύρους αρουραίους σε καράβια Γενοβέζικα μάλλον, πρώτα στην Κωνσταντινούπολη, μετά στις παραθαλάσσιες χώρες της Μεσογείου, κυρίως Ιταλία, Σικελία, Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική. Οι θάνατοι έφθασαν σε ορισμένες χώρες ως το 50%, συνήθως το 30%. Εξοντώθηκαν 75 με 200 εκμ άνθρωποι!

3. Όλοι γνωρίζουμε για τις Σταυροφορίες μα ελάχιστοι έχουν ακούσει για τις Παιδικές Σταυροφορίες του 1212 στη Γαλλία και Γερμανία που στόχευαν στη δημιουργία ενός δεύτερου χριστιανικού βασιλείου στην Ιερουσαλήμ. Πρώτα ο Νίκολας, ένας βοσκός στην Κολωνία της Γερμανίας, μάζεψε πολλές χιλιάδες εφήβους στις Άλπεις για να πάνε στους Αγίους Τόπους (η θάλασσα θα εξατμιζόταν μπροστά τους!). Τα δύο τρίτα, μόλις 7.000, έφθασαν στη Γένοβα μα η θάλασσα δεν άνοιξε να περάσουν. Είναι πιθανόν 2 καράβια με νεαρούς να έφυγαν από την Πίζα και να έφθασαν στην Παλαιστίνη μα η τύχη τους μένει άγνωστη. Η υπόλοιπη σταυροφορία κατέρρευσε. Μερικοί έμειναν στις ιταλικές πόλεις, οι περισσότεροι γύρισαν πίσω στη Γερμανία. Παρόμοια ήταν και η κίνηση στη Γαλλία που ξεκίνησε από ένα βοσκόπουλο, Στέφανο του Cloyes και μάζεψε κάπου 30.000 παιδιά και μεγάλους. Μα ο βασιλιάς δεν έδωσε σημασία και όταν έφθασαν στη Μασσαλία μετά από κακουχίες είχαν μείνει λιγότεροι από μισοί. Διαλύθηκαν και οι περισσότεροι άρχισαν να ζητιανεύουν και γύρισαν στις οικογένειές τους.

4. Εκείνες τις περιόδους τουλάχιστον 20 ως και 30% των παιδιών κάτω των 7 ετών πέθαιναν από φθίση, ιλαρά, ευλογιά, γρίπη και άλλες ασθένειες.

5. Ούρα χρησιμοποιούνταν για πλύσιμο προσώπου μα και για καθαρμό σπυριών και άλλων δερματικών ανωμαλιών. Επίσης για διάφορες πληγές.

6. Μετά τη Μαύρη Πανώλη οι γιατροί έπεισαν τον κόσμο πως αυτή και η διασπορά της οφειλόταν στο ότι οι άνθρωποι πλένονταν συχνά. Σαν αποτέλεσμα ο κόσμος άρχισε να πλένεται ακόμα λιγότερο από πριν.

7. Το χλωμό δέρμα ήταν πολύ δημοφιλές. Οι γυναίκες έβαζαν αλοιφές που περιείχαν μόλυβδο για να έχουν αυτό το αποτέλεσμα. Συχνό αποτέλεσμα όμως ήταν και πρόωρος θάνατος για πολλές γυναίκες λόγω μολύβδου.

8. Για διάφορα εγκλήματα ακόμα και ζώα δικάζονταν και, φυσικά, αφού δεν μπορούσαν να δώσουν υπεράσπιση, καταδικάζονταν ως ένοχα στις πλείστες περιπτώσεις.

9. Τα ζώα βασανίζονταν συχνά σε δημόσια θέαση. Γάτες π.χ. καίγονταν ζωντανές, αρκούδες δέχονταν προκλήσεις και κτυπήματα και αναγκάζονταν να χορέψουν(!), σκυλιά κεντρίζονταν να σκυλομαχούν και παρόμοια. Ήταν μια συνήθης διασκέδαση για τον όχλο.

10. Πολύ χειρότερα ήταν τα βασανιστήρια που τσάκιζαν όργανα, χέρια, πόδια και άφηναν σακάτηδες ενώ προκαλούσαν ισχυρό πόνο. Σήμερα ο βασανισμός γίνεται πιο επιστημονικά στοχεύοντας στο να κάμψουν, να εξαθλιώσουν την ψυχική δύναμη του θύματος. Τότε ο στόχος ήταν να προξενήσουν όσο το δυνατό μεγαλύτερο πόνο ως τιμωρία για ψεύτες, κλέφτες, μοιχούς, ομοφυλόφιλους, γυναίκες που είχαν την ατυχία να αποβάλουν λίγο πριν ή στη γέννα. Το γδάρσιμο λωρίδα λωρίδα ξεκινώντας με το πρόσωπο, είναι γνωστό. Επίσης το παλούκωμα, ή ανασκολοπισμός, όπου το μακρύ μυτερό παλούκι έμπαινε στον πρωκτό και έβγαινε από το στόμα, τον λαιμό ή τον ώμο. Υπήρχαν και άλλοι τρόποι που οι άρχοντες και οι εκκλησιαστικοί “τιμωρούσαν”!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *