Ισ251: Κορέα και Βιετνάμ: πόλεμοι

Ισ251: Κορέα και Βιετνάμ: πόλεμοι

- in Ιστορικά
0

Α. Ομοιότητες:

1) Και οι δυο πόλεμοι ήταν συνέπειες του 2ου Π.Π. Η Κορέα ελευθερώθηκε από την Ιαπωνική καθυπόταξη που είχε αρχίζει το 1905. Μα δε υπήρξε σαφής κατάσταση με τον διαχωρισμό των δυο περιοχών. Στο Βιετνάμ συνεχίστηκε η αποικιοκρατία της Γαλλίας και οι άλλες χώρες δεν ήθελαν να παραχωρήσουν ελευθερία στους Βιετναμέζους.

2) Και οι δυο πόλεμοι ήταν εκδηλώσεις της πρώτης φάσης του Ψυχρού Πολέμου μεταξύ ΗΠΑ και συμμάχων και Ρωσίας και συμμάχων (κυρίως Κίνας).

3) Και οι δυο πόλεμοι ήταν μεταξύ κομμουνιστών και αντι-κομμουνιστών. Και στις δυο περιπτώσεις ο βόρειος τομέας ήταν κομμουνιστές που είχαν βοήθεια από (Ρωσία και) Κίνα κυρίως και ο νότιος ήταν προ-δυτικός μα ο λαός σε κάθε περίπτωση είχε την ίδια πολιτισμική παράδοση.

4) Και οι δυο πλευρές και στις δυο περιπτώσεις καθοδηγούνταν από δικτάτορες που έπαιρναν βοήθεια από κομμουνιστές και δυτικούς με σκοπό την ενοποίηση της χώρας και την κυριαρχία της μιας παράταξης.

5) Υπήρξε μεγάλη καταστροφή και μεγάλος αριθμός θυμάτων.

Β. Διαφορές:

1) Στο Βιετνάμ επικράτησαν οι κομμουνιστές. Μόνο που μακροπρόθεσμα αποδείχθηκαν εθνικο-απελευθερωτικοί μάλλον κι επικράτησαν διότι η δικτατορία του Νότου, στηριζόμενη από ΗΠΑ ήταν απίστευτα διεφθαρμένη. Εδώ και χρόνια τώρα το Βιετνάμ είναι μια καπιταλιστική χώρα.

Στην Κορέα οι Βόρειοι συντάχθηκαν με τους κομμουνιστές κι έμειναν ένα κομμουνιστικό, διεφθαρμένο καθεστώς υπό την οικογενειοκρατία των Κιμ. Είναι μια πάμπτωχη χώρα. Οι Νότιοι αναπτύχθηκαν σε μια ακμάζουσα σοσιαλδημοκρατία με ισχυρότατη οικονομία – μα και διαφθορά.

2) Και στις δυο περιπτώσεις οι Αμερικανοί έστειλαν δικά τους στρατεύματα (και συμμάχων) μα στο Βιετνάμ ξένοι κομμουνιστές δεν ενεπλάκησαν. Η Κίνα βοηθούσε μόνο με όπλα.

3) Ο λαός των ΗΠΑ στήριξε πλήρως την Αμερικανική και συμμαχική προσπάθεια ενάντια στους Βορείους. Στο Βιετνάμ ο λαός των ΗΠΑ, ιδίως οι νέοι που έπρεπε να πάνε και να πολεμήσουν, αντιτάχθηκαν σθεναρά και το αντι-πολεμικό κίνημα (συν οι μεγάλες αμερικανικές απώλειες ανδρών) ανάγκασαν τις ΗΠΑ να αποσυρθούν και να συνθηκολογήσουν.

4) Στην Κορέα η πολεμική σύγκρουση άρχισε με την επίθεση των Βορείων που θέλησαν να καταλάβουν τον Νότο. Η σύγκρουση έληξε σε συνθηκολόγηση και η χώρα διαχωρίστηκε πάλι στον 38ο παράλληλο.

Στο Βιετνάμ η σύρραξη ξεκίνησε με την άρνηση των Νότιων να εφαρμόσουν εκλογές με την εντολή του ΟΗΕ οπότε ο Χο Τσι Μινχ του Βορρά εισέβαλε στον Νότο. Εδώ οι Αμερικανοί έκαναν μεγάλη ανοησία με το να στηρίζουν τη μια χούντα μετά την άλλη στον Νότο και να μη βλέπουν πως οι Βόρειοι δεν ήταν κομμουνιστές αλλά μάχονταν για την ανεξαρτησία και ενοποίηση της χώρας τους.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *