Ισ289: Ποτοαπαγόρευση

Ισ289: Ποτοαπαγόρευση

- in Ιστορικά
0

Είναι πολύ εύκολο, εφόσον υπάρχει μια ικανή εξουσία, να θεσπιστεί μια οποιαδήποτε απαγόρευση. Αυτό δεν σημαίνει πως οι πολίτες θα ακολουθήσουν πρόθυμα και πως θα επιτευχθούν τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα. Ακριβώς όπως (δεν) έγινε στην Αμερική 1920 -1933 με την ποτοαπαγόρευση που ξεκίνησε 17/1/1920 με τη 18η Τροπολογία.

Η θέσπιση της ποτοαπαγόρευσης έχει τις ρίζες της στις Οργανώσεις Εγκράτειας (Temperance Societies) του 19ου αιώνα που είχαν ως μέλη τους κυρίως Μεθοδιστές και Θεοσεβούμενες γυναίκες (π.χ. Ένωση Εγκράτειας Χριστιανών Γυναικών 1873) μα και άλλες χριστιανικές οργανώσεις. Το 1892 έγινε μια μεγάλη Συνδιάσκεψη για την προώθηση της ποτοαπαγόρευσης στο Ohio (κεντρική φωτογραφία).

Θα έπρεπε όμως να περάσουν άλλα 28 έτη προτού η Τροπολογία γίνει νόμος στις 17.1.1921. Πιστευόταν και διακηρυσσόταν πως η απαγόρευση της πώλησης αλκοολούχων ποτών μα όχι η κατανάλωση τους (!) θα μείωνε τη βία και το έγκλημα. Στην πράξη είναι που τότε αυξήθηκε το οργανωμένο έγκλημα με διάφορες μαφίες (και με τον διαβόητο Αλ Καπόνε) που έβγαλαν τρελά λεφτά από την παράνομη απόσταξη και πώληση.

Δεν υπήρχαν οι απαιτούμενες ομοσπονδιακές δυνάμεις για την εφαρμογή του μέτρου

Μα υπήρξε από την αρχή ένα κύμα μεγάλης δυσαρέσκειας που γιγαντωνόταν καθώς αυξανόταν η παράνομη απόσταξη και παροχή αλκοολούχων ποτών και το έγκλημα. Έγιναν πολλές διαμαρτυρίες σαν αυτή στο Jersey το1931.

Παραδόξως ήταν πάλι οι γυναίκες, όμως, που αποτέλεσαν την αιχμή του δόρατος της καμπάνιας για την ακύρωση της 18ης Τροπολογίας (Οργάνωση Γυναικών για τη Μεταρρύθμιση της Ποτοαπαγόρευσης). Η εγκληματικότητα, επιχειρηματολογούσαν, η προφανής περιφρόνηση του κράτους Δικαίου και οι διεφθαρμένοι αξιωματούχοι, ήταν πλέον σοβαρή απειλή για την ίδια την οικογένεια. Έτσι απαγορεύθηκε η απαγόρευση με την 21η Τροπολογία τον Δεκέμβριο 1933.

14 έτη στεγνής περιόδου τέλος!

Και οι πιστοί γιορτάζουν!…

Η απαγόρευση στα χαρτιά είναι πάντα εύκολη. Οι πολιτικάντηδες δεν θέλουν να κουραστούν ψάχνοντας για βαθύτερες αιτίες και συνακόλουθες νομοθεσίες που όντως βελτιώνουν τα κακώς κείμενα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *