Κουβέντα

Κουβέντα

Γιάννης Πρετεντέρης

Στην ταινία «Ο καλός, ο κακός και ο άσχημος» (1966) ένας τύπος αιφνιδιάζει τον Τούκο στο μπάνιο και αρχίζει να εξηγεί για ποιον λόγο θα τον σκοτώσει.

Ο Τούκο όμως πυροβολεί πρώτος, σκοτώνει τον κουβενταδόρο και συνοψίζει «όταν πρέπει να πυροβολήσεις, πυροβόλησε. Μην κουβεντιάζεις!».

Υποθέτω πως όλοι εκείνοι που εβδομάδες τώρα κουβεντιάζουν τι θα γίνει στην Ουκρανία δεν συμμερίζονται τη συμβουλή.

Όχι επειδή πρέπει σώνει και καλά να πυροβολήσουν. Αλλά επειδή η κουβέντα τους θα ήταν μια παρωδία, αν δεν προμήνυε μια τραγωδία.

Για να είμαι ειλικρινής δεν καταλαβαίνω τι δουλειά έχει το ΝΑΤΟ στην Ουκρανία, ούτε γιατί μας κόφτει αν η Ουκρανία θέλει να μπει στο ΝΑΤΟ, ούτε τι ζόρι τραβάει ο Πούτιν ποιος θα μπει ή δεν θα μπει στο ΝΑΤΟ. Τον έχουμε βάλει στην πόρτα να κόβει εισιτήρια;

Φαντασιώνεται λέει την ανασύσταση της Σοβιετικής Ένωσης. Δεν το ξέρω αλλά δεν βλέπω και πώς θα το πετύχει. Θα αρχίσει να εισβάλλει στη μία χώρα μετά την άλλη;

Αν αυτό επιδιώκει, τότε έχει καμιά δεκαπενταριά χώρες να καταλάβει. Καλό κουράγιο.

Αν πάλι θέλει απλώς να δημιουργήσει «σχέσεις επιρροής» με τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης με γεια του και χαρά του.

Όσο μετέρχεται ειρηνικά μέσα και μεθόδους είναι ένας θεμιτός πολιτικός στόχος. Καλή επιτυχία.

Κατά τα άλλα, ούτε μας λείπει στην παρέα, ούτε έχουμε κάτι να μοιράσουμε, αλλά ούτε θα πάμε και στα χαρακώματα. Εδώ και χίλια χρόνια σκοτώνονται οι Ρώσοι με τους Ουκρανούς χωρίς τη βοήθειά μας.

Όπως κι αν εξελιχθεί όμως η ουκρανική κρίση είναι μια καλή ευκαιρία να διευκρινίσουμε τι είμαστε, με ποιους είμαστε και τι θέλουμε.

Είναι η συζήτηση που δεν έγινε μετά την επικράτηση της Δύσης στον Ψυχρό Πόλεμο. Και τριάντα χρόνια τώρα τρέχουμε από το Αφγανιστάν στο Ιράκ, από τη Συρία στη Λιβύη κι από το Σαχέλ στο Σουδάν χωρίς σχέδιο και ειρμό.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι είμαστε η Δύση και είμαστε με τη Δύση. Αλλά η Δύση δεν είναι ολόκληρος ο πλανήτης.

Και υπό αυτήν την έννοια δεν διοριστήκαμε νταντάδες, ούτε χωροφύλακες των υπολοίπων.

Καλοδεχούμενο λοιπόν να συνυπάρχουμε με τους Ρώσους, τους Κινέζους, τους Νιγηριανούς ή τους Άραβες όσο δεν μας πειράζουν, άντε και να συναλλασσόμαστε όσο συμφέρει, αλλά ουδείς μας έχει αναθέσει να τους διορθώσουμε.

Διότι αν θέλουμε να κάνουμε τους χωροφύλακες δεν αρκεί να κουβεντιάζουμε. Θα πρέπει κάποια στιγμή και να πυροβολήσουμε.

Και μεταξύ μας δεν βλέπω πολλούς εθελοντές.

Πηγή: in.gr

– – –
Όλα τα σχόλια των αναγνωστών είναι ευπρόσδεκτα, εφόσον δεν χρησιμοποιούν προσβλητικούς ή υβριστικούς χαρακτηρισμούς. Επίσης σχόλια στα οποία έχει επιλεγεί η “Υποβολή ως Ανώνυμος/η – Unknown” δεν θα δημοσιεύονται. Μπορείτε να επιλέξετε να υποβάλετε ένα σχόλιο είτε με το προφίλ σας στο Google (1η επιλογή), είτε το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο (2η επιλογή: “Όνομα/URL“), συμπληρώνοντας μόνο το πεδίο “Όνομα” (όνομα ή ψευδώνυμο της αρεσκείας σας). Όλα τα σχόλια πριν τη δημοσίευσή τους πρέπει να εγκριθούν από τον Διαχειριστή (comment moderation), γι’ αυτό πιθανόν να υπάρξει μια μικρή καθυστέρηση.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *