E1831: Αραβο-Ισραηλινή σύγκρουση 1948-2023

E1831: Αραβο-Ισραηλινή σύγκρουση 1948-2023

Το Ισραήλ κηρύσσεται ανεξάρτητο κράτος 14 Μαΐου 1948 – και από τον ΟΗΕ με τη σύμφωνη ψήφο και της ΕΣΣΔ και των Δορυφόρων της.

Οι ηγέτες των “Παλαιστινίων” είχαν προτρέψει από καιρό τους Άραβες Ισλαμιστές να φύγουν από τα μέρη τους στο Ισραήλ (το οποίο είχαν κάνει κατά χιλιάδες) και την επομένη 15/5, Συρία, Ιορδανία, Αίγυπτος και άλλοι Άραβες, επιτέθηκαν στο Ισραήλ.

Υπήρξε νωρίτερα η πρόταση για δυο κράτη όπως φαίνεται στον χάρτη. Καφέ είναι το Ισραήλ και κίτρινο οι Παλαιστίνιοι με τα πιο εύφορα μέρη. Το νότιο Ισραήλ κάτω δεξιά, το μεγαλύτερο μέρος, είναι η άγονη έρημος Negev.

Μα οι Άραβες την απέρριψαν

Στον επόμενο χάρτη βλέπουμε τη μεγάλη αλυσίδα συγκρούσεων και πολέμων μεταξύ Αράβων και Ισραήλ. Η πρώτη στήλη δίνει τα έτη, η δεύτερη τις ονομασίες των συγκρούσεων, η τρίτη τις σημαίες των κρατών ή οργανώσεων (Φενταγίν, Φατάχ, Χετζμπολάχ, Χαμάς) που ξεκίνησαν τη σύγκρουση ή τον πόλεμο και τέταρτη τη χώρα που δέχεται την επίθεση.

Η τελευταία σύγκρουση ξεκίνησε με την αισχρή εισβολή των Παλαιστίνιων τρομοκρατών στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023 οπότε κατάσφαξαν 1200 αμάχους (βρέφη, γυναίκες, γέροντες αρρώστους) και δικούς τους Ισλαμιστές!

Οι Άραβες μουσουλμάνοι στη Γάζα δεν είναι ακριβώς τα θύματα… Η Χαμάς πρέπει να εξολοθρευθεί ολοκληρωτικά, διά παντός!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *