Ε1874: Όμηροι: θλιβερό γεγονός

Ε1874: Όμηροι: θλιβερό γεγονός

Κάθε μέρα διαβάζω το δελτίο του ΚΙΣΕ και βλέπω φωτογραφίες από αφελείς Ισραηλινούς να ζητούν την επιστροφή των ομήρων. Υπάρχουν ακόμα 136 όμηροι κρατούμενοι από Γαζανούς τρομοκράτες είτε σε ιδιωτικά σπίτια είτε στα τούνελ και άλλα κρησφύγετα. Στο Ισραήλ επίσης γίνονται διαμαρτυρίες, εκκλήσεις και άλλες παραστάσεις για την επιστροφή των ομήρων. Και σε άλλες πολιτισμένες μα μάλλον μικρόψυχες κοινωνίες της Δύσης.

Πολύ αμφιβάλλω αν υπάρχουν ακόμα 136 όμηροι.

Από τις συνεντεύξεις των 118 ομήρων που, Δόξα τω Θεώ, ελευθερώθηκαν, μάθαμε πως οι όμηροι κρατούνται μάλλον στα υπόγεια τούνελ (μερικά πάνω από 15 μέτρα βάθος) με κρυμμένες εισόδους και παγίδες κάθε είδους.

Η κοινή λογική το επιβεβαιώνει. Και προσθέτει πως οι όμηροι μετακινούνται έξυπνα από τόπο σε τόπο. Μόλις οι IDF πλησιάσουν λίγο, οι όμηροι που πρέπει να είναι διασκορπισμένοι σε μικρές ομάδες λίγων ατόμων, μετακινούνται πιο μακριά. Πόσες ομάδες υπάρχουν; Δέκα, δεκαπέντε; Πάντως δεν μπορεί να είναι όλοι συγκεντρωμένοι σ’ ένα σημείο, ένα είδος στρατοπέδου αιχμαλώτων.

Μα γνωρίζουμε πως εκτός από τη Χαμάς υπάρχουν και άλλοι τρομοκράτες, παρακλάδια, που κρατούν ομήρους. Είναι αμφίβολο αν οι μεν γνωρίζουν που βρίσκονται οι δε, ή συμφωνούν με το τι κάνουν οι δε. Και φυσικά, αν δουν πως οι IDF τους έχουν εντοπίσει και δεν υπάρχει διαφυγή, θα σκοτώσουν τους ομήρους ή θα τους προτάξουν ως ασπίδες για τα ισραηλινά πυρά.

Οι όμηροι είναι αιχμάλωτοι εδώ και πάνω από 110 μέρες. Οι άθλιες υπηρεσίες των ΟΗΕ, Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού και UNRA δεν τους επισκέφθηκαν ούτε μια φορά. Τα φάρμακα που εστάλησαν τα σφετερίστηκαν οι ίδιοι οι τρομοκράτες για πάρτη τους.

Μετά από τόση ταλαιπωρία, κακό φαγητό, ανύπαρκτη φαρμακευτική περίθαλψη ορέξεις των τρομοκρατών κ.λπ., πόσοι όμηροι μπορεί να έχουν επιβιώσει;

Ίσως μια φούχτα μόνο που χρησιμεύουν ως ασπίδες για καθάρματα σαν τους Sinwar και Deif.

Τι μπορούν να κάνουν οι IDF; Τίποτα. Θα πρέπει να συνεχίσουν να προχωρούν προσεκτικά, επιφυλακτικά. Και οι ίδιοι και οι όμηροι κινδυνεύουν.

Πολύ δύσκολο! Καλή τους τύχη!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *