Τ179: Βλαντιμίρ Πούτιν

Τ179: Βλαντιμίρ Πούτιν

- in Ταυτότητα
0

1. Ο Πούτιν (γεν. 7/10/1952) είναι κατά κάποιο τρόπο δικτάτορας της αχανούς Ρωσίας (και Σιβηρίας). Μα, παρά το παρελθόν του ως πράκτορας της Κα-Γκε-Μπε για 16 έτη και αργότερα (1996) ως Γενικός Διευθυντής της FSB (= Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφάλειας) υπό τον Γιέλτσιν, δεν χρησιμοποιεί τον τρόμο των Λένιν και Στάλιν και των διαδόχων.

Ο Πούτιν δεν είχε ιδιαίτερη φιλοδοξία για εξουσία. Ο Γιέλτσιν τον επέλεξε μαζί με τους ολιγάρχες, το καθεστώς των οποίων πάλι ο Γιέλτσιν είχε δημιουργήσει και κληροδότησε στον Πούτιν. Αυτό το καθεστώς τον στήριξε μετά τον Γιέλτσιν με τη σιωπηρή συμφωνία πως εκείνος θα προφύλασσε τα πλούτη και τη δύναμή τους.

Μετά, εξελέγη στην προεδρία 4 φορές με μεγάλη πλειοψηφία. Παρότι, πλούσιος ο ίδιος και ισχυρός, είναι μόνο ένας ανάμεσα σε 100+ δισεκατομμυριούχους ολιγάρχες και πλήθος μικρότερων κατόχων πλούτου και ισχύος.

Ο Πούτιν επέδειξε μεγάλη επιδεξιότητα στο να τηρεί τις ισορροπίες και τα όρια του νέου Συντάγματος 1993, ώστε ο λαός να έχει ανέλθει στο υλικό επίπεδο και να μην πεινά και οι ολιγάρχες να μην έχουν χάσει πλούτο και ισχύ.

2. Ο Πούτιν είναι σκηνοθέτης χαμηλότατων τόνων. Ποτέ δεν εκφωνεί “θαυμάστε με!” Διοικεί από τα παρασκήνια ωθώντας ή συγκρατώντας τους συνεργάτες του σε δράση. Εκείνοι μαντεύουν, ή έτσι νομίζουν, τι θέλει και το εκτελούν όσο καλύτερα μπορούν, συχνά σε ανταγωνισμό ο ένας με τον άλλο. Ενώ εκείνος παρακολουθεί.

Όταν οι υφιστάμενοί του πετυχαίνουν, ο Πούτιν φυσικά παίρνει τα εύσημα. Όταν αποτυχαίνουν, εκείνος μένει αποστασιοποιημένος.

Η πρώτη και κύρια πολιτική του στο εξωτερικό από αυτή τη θέση του παρασκηνιακού μα ουσιαστικού κινητήρα (ρόλου που ανέπτυξε στη δράση του ως ασφαλίτης) ήταν να συνενωθεί με τους Ευρωπαίους ως φιλελεύθερος.

Διέλυσε τις τελευταίες στρατιωτικές βάσεις στην Κούβα, στο Βιετνάμ και αλλού. Κατόρθωσε μετά τον πόλεμο του Ιράκ το 2003 να φέρει πιο κοντά τη Γαλλία με τη Γερμανία.

Μα παραδόξως η Δύση τον περιφρόνησε, τον απώθησε!

3. Πολλοί τον θεωρούν Ατατούρκ της Ρωσίας. Υπάρχουν όντως ομοιότητες καθώς, όπως ο Ατατούρκ απέσπασε καλύτερους όρους μετά το 1918. Ομοίως ο Πούτιν άλλαξε τις συνθήκες υπέρ της Ρωσίας μετά την ήττα της στον Ψυχρό Πόλεμο.

Ιδού ο Δεκάλογος της Μόσχας:

1. Μην υποθέτεις τίποτα. 2. Ποτέ μην αγνοείς μια ισχυρή διαίσθηση. 3. Ο καθένας μπορεί να μπει στον έλεγχο αντιπάλων. 4. Μην κοιτάς πίσω. Δεν είσαι ποτέ μόνος. 5. Πήγαινε με το ρεύμα, αφομοιώσου σ’ αυτό. 6. Άλλαζε τη ρουτίνα σου και μένε στην κάλυψή σου. 7. Εφησύχασέ τους σε μια αίσθηση αυτοϊκανοποίησης. 8. Μην αναστατώνεις τους αντιπάλους. 9. Διάλεξε τον χρόνο και τον τόπο για δράση εσύ. 10. Έχε πάντα τις επιλογές σου ανοικτές.

Είναι ο Δεκάλογος του ασφαλίτη-πράκτορα για σίγουρη επιτυχία.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *