Τ235: Ντόναλντ Τραμπ, ελεεινός πρόεδρος

Τ235: Ντόναλντ Τραμπ, ελεεινός πρόεδρος

- in Ταυτότητα
0

Ο Ντόναλντ Τραμπ είναι κατά γενική ομολογία (εκτός φανατικών ρεπουμπλικάνων οπαδών του) ο χειρότερος πρόεδρος των ΗΠΑ.

Η εικόνα του “επιτυχημένου μεγαλοεπιχειρηματία”, δισεκατομμυριούχου, ήταν μια πλαστή επινόηση των Ρώσων κι εκείνοι γνώριζαν άριστα και τον θεωρούσαν – όπως και ήταν – δικός τους άνθρωπος. Αυτή ήταν η τρίτη φάση του σχεδίου τους να βάλουν τον δικό τους άνθρωπο μέσα στο Οβάλ Γραφείο του Λευκού Οίκου. Η πρώτη ήταν να στηρίξουν με δικά τους χρήματα έναν πλήρως αποτυχημένο κτηματομεσίτη καταχρεωμένο. Μετά να τον βοηθήσουν να προβληθεί στα ΜΜΕ και ιδίως στην τηλεόραση. Ο Dmitry Kiselev, αστέρας τηλεπαρουσιαστής, ανακοίνωνε “νέο αστέρι ανατέλλει στην Αμερικανική πολιτική – ο Τραμπ”! Και ο πιο επικίνδυνος ακραίος φασίστας Al Dugin ανάρτησε βίντεο που δήλωνε “Εμπιστευόμαστε μόνο τον Τραμπ” και καλούσε τους Αμερικανούς το 2016 “Ψηφίστε Τραμπ”! Διότι αυτοί οι Ευρασιάτες του Πούτιν έλπιζαν πως “Ο Τραμπ είναι η ατμομηχανή που θα εκτροχιάσει το τρένο της Δύσης εντελώς”!

Παρότι μερικοί Ρώσοι προειδοποίησαν τους Αμερικανούς πως “Ο Τραμπ θα καταπατήσει την Αμερικανική Δημοκρατία και ίσως θα καταστρέψει τις ΗΠΑ”, αυτοί, και ιδίως οι έκλυτοι Ρεπουμπλικάνοι, δεν άκουγαν!

Οι όροι “δημοκρατία”, “ανθρώπινα δικαιώματα” και “κράτος δικαίου” δεν ήταν ποτέ στις διακηρύξεις του Τραμπ. Σε μερικές προεκλογικές ομιλίες του παρότρυνε τους οπαδούς του (φανατισμένους με μίσος) να χρησιμοποιήσουν τα όπλα, που η 2η Τροπολογία τους επέτρεπε να έχουν, ενάντια στη Χίλαρι Κλίντον αν αυτή εκλεγόταν: με άλλα λόγια να την δολοφονήσουν!

Όταν ο Τραμπ ανέλαβε ως Πρόεδρος, μετά από τις εκλογές που σε πρωτόγνωρο βαθμό επηρεάστηκαν από την πουτινική προπαγάνδα και τους πράκτορές της στις ΗΠΑ, η ανισότητα στα νοικοκυριά μεταξύ πλουσίων και μη είχε φθάσει πολύ κοντά στους Ρώσους με τους δισεκατομμυριούχους ολιγάρχες αφενός και τα εκατομμύρια των φτωχών μαζών αφετέρου.

Για τον Τραμπ όμως το σύνθημά του MAGA (= make America great again = να κάνουμε την Αμερική μεγάλη πάλι) σήμαινε τη δεκαετία 1930, μετά το σεισμικό κραχ του 1929 και τη Μεγάλη Ύφεση (καθίζηση της Οικονομίας) οπότε οι ανισότητες ήταν ακόμα πιο έντονες, πως δεν χρειαζόταν να γίνει τίποτα (σίγουρα όχι από το κράτος) για να βελτιωθεί τεχνητά η κατάσταση. Μα ήταν η εποχή επίσης που (μαζί με την δεκαετία 1920) φτιάχτηκαν πολλά μνημεία των Αποσχιστικών Πολιτειών του Εμφυλίου στις νότιες Πολιτείες. Και ο Τραμπ συνέδεε τους Νότιους και τη δουλεία τους με τους Ναζί φασίστες και τους λευκούς υπερκυρίαρχους! Σε μια διαδήλωση στην Charlottesville (Βιργινία) οι ρατσιστές οπαδοί του κράδαιναν σύμβολα των Ναζί μαζί με σύμβολα των Νοτίων δουλοκτητών.

Και το σύνθημα “Πρώτα η Αμερική” έχει λεπτές έννοιες στην ίδια ρατσιστική αντίληψη. Πρώτα, πρώτα, το ιστορικό παρελθόν δεν είχε τον 2ο ΠΠ ως μια ηρωική συνεισφορά των Αμερικανών στην ανθρωπότητα. Δεν υπήρχε λόγος να αναμιχθούν οι Αμερικανοί σ’ αυτόν τον πόλεμο. Οι συνεργάτες του Τραμπ έλεγαν πως ο Χίτλερ δεν σκότωνε “δικούς του πολίτες”. Δηλαδή οι Εβραίοι, τους οποίους ο ίδιος δεν ανέφερε όταν γινόταν εορτασμός του Ολοκαυτώματος, δεν ήταν Γερμανοί πολίτες! Έτσι και ο Εμφύλιος δεν χρειαζόταν να γίνει 1861-65 αν οι Βόρειοι έδειχναν περισσότερη κατανόηση και οι Νέγροι έμεναν σκλάβοι!

“Πρώτα η Αμερική” για τον Τραμπ και τους οπαδούς σήμαινε μια Αμερική λευκών δίχως Μαύρους, Μεξικανούς ή άλλους Λατίνους και Εβραίους. Ο Τραμπ προώθησε την ιδέα πως ο Ομπάμα δεν ήταν Αμερικανός!

Έτσι αρνιόταν ύπουλα την ανάγκη να καταπολεμηθεί ο φασισμός στο εξωτερικό (Ρωσία, Βόρεια Κορέα κ.λπ.) και στο εσωτερικό. Πολλοί από τους Ναζί που παρέλασαν στην Charlottesville “ήταν εξαιρετικοί άνθρωποι”! Και δεν χρειαζόταν να καταπολεμηθούν οι οικονομικές ανισότητες.

Η φορολογική του πολιτική το 2017 κατήργησε το προηγούμενο μέτρο που επέτρεπε δωρεάν ιατρική περίθαλψη για ανασφάλιστους. Έτσι 13 εκατομμύρια Αμερικανοί έχασαν την κρατική περίθαλψη!

Ο Τραμπ, οι Ρεπουμπλικάνοι μικρόμυαλοι που δεν έβλεπαν το καταστροφικό θηρίο τους στην Προεδρία και οι άλλοι ανεγκέφαλοι οπαδοί του, προσπάθησαν να αλλάξουν την πολιτική που γενικά θέλει επιτεύξεις σε πολιτική που θέλει να καταπιέσει, να περιορίσει, να προκαλέσει διχασμό και μίσος και πολύ πόνο: αντί για ανύψωση και οφέλη για όλους, στόχευε στην αδράνεια και τον πλουτισμό των ολίγων. Έτσι οι πολίτες έχουν μόνο μια στρεβλωμένη αντίληψη του παρελθόντος σαν το άχρωμο και θλιβερό παρόν δίχως ένα μέλλον με φωτεινές προοπτικές. Κι έτσι κερδίζει η αδράνεια και απελπισία ως καθημερινή κοινή εμπειρία.

Ο κάθε φαφλατάς φασίστας πολιτικάντης της ουτοπίας, της αδράνειας και του διχασμού προτιμά να στοχεύει σε εχθρούς (ώστε να διατηρήσει την εξουσία) αντί να προάγει πολιτικές που ωφελούν το έθνος. Ο Τραμπ αρνήθηκε πως το Ολοκαύτωμα σχετιζόταν με Εβραίους, (αν υπήρξε καθόλου ολοκαύτωμα). Μαύροι αθλητές ήταν “γιοί σκύλας”. Επόπτευσε ένα καταγγελτικό πρόγραμμα ενάντια στους Μεξικανούς. Δημοσίευσε μια λίστα εγκλημάτων που διέπραξαν μετανάστες. Βοήθησε τα θύματα τυφώνων στη Φλόριντα και το Τέξας μα όχι στο (πιο μακρινό) Πουέρτο Ρίκο. Το Γραφείο για τρομοκρατία έγινε Γραφείο για Ισλαμική Τρομοκρατία. Μίλησε για έγχρωμες “χώρες απόπατοι”. Θεώρησε τους ερευνητικούς δημοσιογράφους εχθρούς του Αμερικανικού λαού. Ισχυρίστηκε πως όσοι διαμαρτύρονταν εναντίον του ήταν πληρωμένοι πράκτορες (όπως έκανε και ο Πούτιν)!

Ο Τραμπ προτιμούσε να απομακρύνεται από το κράτος δικαίου και τη δημοκρατία. Γι’ αυτό εξέφραζε θαυμασμό για τους δικτάτορες της γης. Προσπάθησε να αποκτήσει την εξουσία δίχως πλειοψηφία και δίχως μεταρρυθμίσεις κι έτσι υπονόμευσε την ήδη πάσχουσα και ασθενή δημοκρατία και το κράτος δικαίου στις ΗΠΑ. Διότι νόμιζε πως μόνο εκείνος άξιζε να κυβερνά.

Έτσι η Αμερική υπό την προεδρία του Τραμπ μετατρεπόταν σε μια χώρα άρρωστη και ανάπηρη σαν τη Ρωσία του Πούτιν.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *