Τ152: Στρατηγός K. Rokossovsky

Τ152: Στρατηγός K. Rokossovsky

- in Ταυτότητα
0

1. Ο Κονσταντίν Ροκοσόφσκι (21/12/1896 – 3/10/1968) ήταν ένας από τους ικανότερους σοβιετικούς διοικητές στο πεδίο και σχεδιαστές στο επιτελείο, στον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Γιός Πολωνών στη Βαρσοβία έμεινε ορφανός στα 14 του και στα 18 μπήκε εθελοντής στον ρωσικό στρατό, στο ιππικό (dragoon) στην απαρχή του 1ου Παγκόσμιου Πολέμου. Το 1917 μετά την επανάσταση προσχώρησε στους Μπολσεβίκους και διοικούσε μια μονάδα ιππικού στον Εμφύλιο.

Το 1921 βοήθησε τον Μογγόλο Sukhbaotor, πιστό στους Μπολσεβίκους, να καταλάβει την εξουσία στη Μογγολία νικώντας με το σύνταγμά του και τους πιστούς Μογγόλους τον τυχοδιώκτη στρατηγό (πρώην «λευκό») Ungern-Sternberg και τα μπουλούκια του.

Εκεί στη Μογγολία συνάντησε και παντρεύτηκε τη γυναίκα του Julia.

2. Στις αρχές της δεκαετίας 1930 υπηρέτησε ως διοικητής της 7ης μεραρχίας ιππικού υπό τον στρατηγό Timoshenko (επίσης διάσημο επιτελάρχη στον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο) και έχοντας ως υφιστάμενο ταξίαρχο τον άλλο διάσημο αξιωματικό Ζούκοφ.

Ο Κονσταντίν Ροκοσόφσκι ήταν από τους πρώτους που συνειδητοποίησε τις δυνατότητες μιας επίθεσης τεθωρακισμένων και προώθησε τη δημιουργία ενός τέτοιου σώματος. Το συνδύασε με τη θεωρία «επιχειρήσεων βάθους» του στρ. M. Tukhachevsky.

Αργότερα όταν ο Στάλιν επιδόθηκε στις εκκαθαρίσεις των Ενόπλων Δυνάμεων, συνελήφθη και ο Κονσταντίν Ροκοσόφσκι. Εικάζεται πως θεωρήθηκε κατάσκοπος των Πολωνών και Ιαπώνων λόγω πολωνικής καταγωγής και κάποιας συνάντησης με τον Ιάπωνα συνταγματάρχη Komatsubara το 1932 (!). Βασανίστηκε άγρια μα δεν έκανε και δεν υπέγραψε καμιά ομολογία. (Η γυναίκα και η κόρη του εστάλησαν σε «εσωτερική εξορία» σε διάφορα μέρη.) Τελικά απέδειξε πως ο καταδότης και κύριος μάρτυρας κατηγορίας του, κάποιος Adolph Yushkevich, είχε πεθάνει το 1920!

Ας σημειωθεί πως του είχαν σπάσει τα πλευρά, τα δάκτυλα και τα δόντια στο ξυλοφόρτωμα. 9 δόντια του αντικαταστάθηκαν από χαλύβδινα!

3.Το Μάρτιο 1940 ελευθερώθηκε και αποκαταστάθηκε στο αξίωμα του συνταγματάρχη να διοικεί το 5ο Σώμα Ιππικού (μετά την αποτυχία της χειμερινής επίθεσης στην Φινλανδία του ανάπηρου σοβιετικού στρατού).

Αργότερα, όταν οι χιτλερικοί εισέβαλαν τον Ιούνιο 1941, ο Κονσταντίν Ροκοσόφσκι ήταν υποστράτηγος και διοικητής του 9ου Μηχανοκίνητου Σώματος, υπό τον Mikhail Kriponos, διοικητή του Νοτιοδυτικού Μετώπου. Βλέποντας πως η άμυνα ήταν πολύ καλύτερη της επίθεσης ο Κονσταντίν Ροκοσόφσκι παράκουσε διαταγές κι έτσι μπόρεσε να καθυστερήσει τη γερμανική προέλαση στη γραμμή Lutsk, Dubno και Brody.

Αργότερα, μέσα Ιουλίου αναδιοργάνωσε τα υπολείμματα μονάδων που είχαν διαλυθεί από την κεραυνοβόλα προέλαση των Γερμανών και παρενοχλούσε τον εχθρό ενώ ταυτόχρονα έσωσε πολλούς στρατιώτες που υποχωρούσαν στην περιοχή Σμολένσκ που είχαν καταλάβει τα πάντσερ του Hoth και του Guderian. Αλλά με την 101 Μεραρχία αρμάτων, ο Κονσταντίν Ροκοσόφσκι ανακατέλαβε το Yartsovo 29/7/41 και πάλι καθυστέρησε για λίγες μέρες την πρόοδο των εχθρών προς τη Μόσχα.

4. Τον Σεπτέμβριο 1941 ο ίδιος ο Στάλιν, που μισούσε τους Πολωνούς και που στην αρχή της αποφυλάκισης του Κονσταντίν Ροκοσόφσκι τον προειδοποίησε να προσέχει αφού ήταν Πολωνός, τον διόρισε διοικητή της 16ης Στρατιάς (υπό τον Ζούκοφ, τώρα!) η οποία θα υπερασπιζόταν τα βορειοδυτικά περάσματα στη Μόσχα. Οι Γερμανοί ανάγκασαν τους Σοβιετικούς να υποχωρήσουν από μάλλον μειονεκτικές αμυντικές θέσεις και κατέλαβαν στρατηγικά σημεία, μα αυτή ήταν και η τελευταία διείσδυσή τους. Η σοβιετική 16η Στρατιά είχε μεγάλες απώλειες μα σταμάτησε (μαζί με τον χειμώνα) τους Γερμανούς (Νοεμ. 1941).

Τον Μάρτιο 1942 ο Κονσταντίν Ροκοσόφσκι τραυματίστηκε και πέρασε δυο μήνες σε νοσοκομείο στη Μόσχα. Ακολούθησε η μάχη του Στάλινγκραντ.

Με την προτροπή του Ζούκοφ, ο Κονσταντίν Ροκοσόφσκι διορίστηκε διοικητής της 65ης Στρατιάς (τεθωρακισμένων), της 24ης και της 66ης στην περιοχή του ποταμού Ντον για την ανακατάληψη (ή απελευθέρωση) του Στάλινγκραντ στην επιχείρηση «Ουρανός». Ο Στάλιν του ανέθεσε (Δεκ. 1942) να καθαρίσει την περιοχή με 212.000 άντρες, 6.500 πυροβόλα, 2.500 τανκς και 300 αεροπλάνα. Τέτοια ήταν πλέον η αναγνωρισμένη ικανότητα του Κ. Ροκοσόφσκι.

5. Μετά τη νίκη του Στάλινγκραντ και την προαγωγή του, ο Κονσταντίν Ροκοσόφσκι μετατέθηκε (άνοιξη 1943) στην περιοχή Kursk για μια αποφασιστική μάχη, τη μεγαλύτερη για τανκς. Με την υποχώρηση των Γερμανών ακολούθησε η εκστρατεία Bagration. Ο Στάλιν επέμεινε για ένα σημείο διείσδυσης προς την Πολωνία μα ο Κ. Ροκοσόφσκι αντιπρότεινε 3 φορές σχέδιο με 2 σημεία και ο Στάλιν τελικά συμφώνησε. Ο Κ. Ροκοσόφσκι νίκησε και πήρε προαγωγή σε Στρατάρχη της ΕΣΣΔ.

Θα επανέλθω.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *