Τ151: Αντώνης Σαμαράς

Τ151: Αντώνης Σαμαράς

- in Ταυτότητα
0

1. Έχω γράψει πολλές φορές αλλού πως η Νέα Δημοκρατία δεν έχει αρχές, παρά τις διακηρύξεις του Κωνσταντίνου Καραμανλή στην ίδρυση του κόμματος στη Μεταπολίτευση. Έγραψα επίσης αρκετές φορές πως ένας σοβαρός λόγος για τη σοβαρή σύγχυση στις πολιτικές αερολογίες που επικρατούν είναι η απουσία μιας πραγματικής Δεξιάς ή φιλελεύθερης παράταξης.

Πολλοί έχουν παρουσιαστεί ως «δεξιοί» ή «φιλελεύθεροι» στη ΝΔ ή άλλες παράξενες παραφυάδες, ή και μεμονωμένα άτομα όπως ο Στέφανος Μάνος που όλο αποσύρεται και όλο ξαναεμφανίζεται με κάποια ομιλία ή άρθρο, μα κανείς και τίποτα δεν εκφράζει αληθινό φιλελευθερισμό.

Ο αληθινός σύγχρονος φιλελευθερισμός παρουσιάστηκε στην Ολλανδία και στην Αγγλία γύρω στο 1700. Παίρνω τον Βρετανό John Locke που μας είναι γνωστός. Μας είναι πιο οικείος με τις «Επιστολές του για Ανοχή» (3 Letters Concerning Toleration 1689,1690,1692) παρά με άλλα.

Μα θα πρέπει να λάβουμε υπόψη πως το liberal εκτός από φιλελεύθερος σημαίνει και «γενναιόδωρος» και αυτή είναι μια μεγάλη αρετή που λείπει από τους πολιτικούς μας. Δυο άλλες αρετές στον Λοκ είναι ευστάθεια και δικαιοσύνη.

2. Κλασικό παράδειγμα Έλληνα πολιτικάντη της Δεξιάς είναι ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ και πρώην πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς. Έχει και αυτός αξιοζήλευτες περγαμηνές από ξένα πανεπιστήμια σαν τους Κωστάκη Καραμανλή και Κυριάκο Μητσοτάκη. Μα δεν νομίζω πως αυτές και οι εμπειρίες του στην προοδευτική και τώρα παραπαίουσα Δύση βοήθησαν.

Τον Απρίλιο 1992 η κυβέρνηση Μητσοτάκη (ο ίδιος ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, αν θέλετε) απέπεμψε τον Αντώνη Σαμαρά διότι αυτός ήξερε καλύτερα, όπως γίνεται με τόσους ξερόλες στο Νεοδημοκρατικό κόμμα.

Ένα έτος αργότερα, εκδικητικός και πάντα ξέροντας καλύτερα, ο Αντώνης Σαμαράς ιδρύει δικό του κόμμα, την Πολιτική Άνοιξη, όχι γιατί έχει πιο ξεκάθαρες αρχές ή βαθύτερη κατανόηση της πολιτικής που, στην Ελλάδα, αυτή περικλείνεται στη μοναδική αρχή του πελατειακού κράτους για την κατάληψη και διατήρηση της εξουσίας, μα γιατί ο ίδιος ξέρει καλύτερα.

3. Μερικοί πίστεψαν πως ο Αντώνης Σαμαράς όντως ήξερε καλύτερα. Το 1993, στις βουλευτικές εκλογές συγκέντρωσε 4,9% και το 1996 μόλις 2,9%.

Τότε ίσως κατάλαβε πως δεν προχωρούσε και θα χανόταν στην αφάνεια, όπως κι έγινε για 8 έτη. Έτσι το 2000 και 2004 στήριξε τη ΝΔ – βλέποντας πως και στις Ευρωεκλογές 1994 (8,6%) και 1999 (2,3%) τα ποσοστά έπεφταν.

Το 2004 ο Κωστάκης Καραμανλής, αυτός ο μέγας στυλοβάτης, όπως θεωρείται ακόμα από τους φανφαρόνους της παράταξης, της ΝΔ, δέχθηκε να τον επανεντάξει και μάλιστα να τον υπουργοποιήσει: ήταν παλιά φιλαράκια και ίδιας δαιμονοπαθούς δεξιάς νοοτροπίας.

Το δίδυμο της απίστευτης εκείνης καραμανλικής τετραετίας με τις ταραχές, τις πυρκαγιές, τους χιλιάδες διορισμούς και άλλα λαμπρά επιτεύγματα, έγινε τριανδρία με τον κ. Προκόπη Παυλόπουλο.

Κυβέρνηση να σου πετύχει! Η ελληνική οικονομία ήταν κατά τον Κωστάκη «θωρακισμένη» απέναντι στους κινδύνους που συγκλόνισαν το διεθνές σκηνικό. «Θωρακισμένη» μόνο στη χρεοκοπία, όπως αποκαλύφθηκε.

4. Στα τέλη 2009 η ΝΔ κατατροπώνεται στις βουλευτικές εκλογές από το ΠΑΣΟΚ με τον Γιωργάκη Παπανδρέου στο τιμόνι!

Ο Κωστάκης παραιτείται από αρχηγός και οι δεξιοί φαφλατάδες εξέλεξαν ως πρόεδρό τους τον Αντώνη Σαμαρά! Πόσο ανόητοι και φαύλοι μπορεί να είναι;

Το πόσο ανόητος και φαύλος είναι ο Αντώνης Σαμαράς, ο εκπρόσωπός τους, φάνηκε πολύ σύντομα.

Πρώτα έπεισε τον δεξιό κόσμο – λανθασμένα – πως το ΠΑΣΟΚ φουσκώνει σκόπιμα το έλλειμμα της ΝΔ για το 2009. Μετά – κι εδώ αρχίζουν τα δεινά για τη χώρα – ψηφίζεται το 1ο Μνημόνιο (8/5/10): 172 του ΠΑΣΟΚ υπέρ, του ΛΑΟΣ και η Ντόρα Μπακογιάννη. Ο Αντώνης Σαμαράς διέγραψε την Ντόρα (κόρη του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και αντίπαλο στις εκλογές για πρόεδρο της ΝΔ)! Μετά στο Ζάππειο αυτοανακηρύχθηκε επίσημα και φωναχτά αντι-μνημονιακός μη κατανοώντας πως το Μνημόνιο ήταν απαραίτητο. Αυτός, λοιπόν, δίχασε τον κόσμο σε «μνημονιακούς» και «αντι-μνημονιακούς» και πλακόστρωσε τον δρόμο για τον Τσίπρα.

Το 2015 είχε την ευκαιρία να δείξει λίγη κοινή λογική με το να μην κατέβει στο Δημοψήφισμα κι έτσι αυτό να καταδειχθεί άκυρο. Όχι, όμως. Κατέβηκε κι έχασε!

5. Φτάνει ως εδώ. Ένα μεγάλο καλό που έκανε: διόρισε τον Στουρνάρα Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας κι έτσι οι τσιπριστές δεν μπορούσαν να επέμβουν κι εκεί!

Γιατί τον θυμήθηκα; Διότι ελπίζω (α) ο Μητσοτάκης να φανεί πιο λογικός και σώφρων και (β) να μην προχωρήσει ο Αντώνης Σαμαράς και οι όμοιοί του σε ύπουλη υπονόμευση του Μητσοτάκη.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *