Τ150: Χάρι Τρούμαν

Τ150: Χάρι Τρούμαν

- in Ταυτότητα
0

Γράφω για τον Τρούμαν (1884-1972) 33ο Πρόεδρο των ΗΠΑ, διότι είναι ο μόνος που δεν έφυγε από τον Λευκό Οίκο πλουσιότερος.

Είναι παράδοση των Προέδρων, όσο πλούσιοι και αν είναι (όπως ο Κένεντι και οι Bush) να τελειώνουν τη θητεία τους έχοντας αποκτήσει περισσότερο πλούτο, ιδίως σε γη!

Για παράδειγμα, ο πρόσφατος Μπαράκ Ομπάμα είχε περιουσία περίπου 1,8 εκμ δολάρια όταν βγήκε Πρόεδρος. Όταν έφυγε είχε 40 εκμ δολάρια!

Μόνο ο Τρούμαν, που έγινε γνωστός για την απόφασή του να ρίξει τις ατομικές βόμβες (Χιροσίμα, Ναγκασάκι) το 1945 και να αναγκάσει έτσι την Ιαπωνία να παραδοθεί άνευ όρων, δεν χρησιμοποίησε το αξίωμά του για να πλουτίσει ο ίδιος. Μετά τον πόλεμο, προώθησε το Σχέδιο Marshall για την ανοικοδόμηση της Δυτικής Ευρώπης με την οικονομική βοήθεια των ΗΠΑ. Αυτός επίσης οδήγησε τα Ηνωμένα Έθνη να παρέμβουν το 1950 στον πόλεμο υπέρ της Νοτίου Κορέας.

Ο Τρούμαν επίσης είναι γνωστός για τη ρήση του “The buck stops here”! Δηλαδή η τελική ευθύνη ήταν δική του.

Ο Τρούμαν έγινε Πρόεδρος ως αντιπρόεδρος όταν ο Ρούζβελτ πέθανε Απρίλιο 1945. Όντας σεμνός κι έντιμος, είχε οικονομικά σκαμπανεβάσματα όλη του τη ζωή.

Προερχόταν από μια μικρομεσαία οικογένεια με περιορισμένους πόρους. Ο ίδιος, νομικός και δικαστικός, έκανε διάφορες επενδύσεις που δεν πήγαν καλά. Επιδόθηκε σε επιχειρήσεις που επίσης δεν πήγαν καλά. Είχε μεγαλοκατάστημα ανδρικής ένδυσης, μια επιχείρηση ορυχείου και μια άλλη πετρελαίου. Καμιά δεν πέτυχε, μα κατόρθωσε να τα βγάλει πέρα δίχως να κηρύξει πτώχευση.

Όταν τελείωσε η θητεία του, δεν είχε δικό του σπίτι και, μαζί με τη γυναίκα του Μπες, πήγε να ζήσει στο σπίτι της πεθεράς του στην Independence, Missouri. Για να ζούνε κάπως άνετα, πούλησε κάποια περιουσιακά στοιχεία που κληρονόμησε από τη μητέρα του. Είχε σύνταξη από τον στρατό (όχι όμως από την Προεδρία) και μια μικρή είσπραξη από τη δημοσίευση των απομνημονευμάτων του (1955, 1956).

Μόνο το 1958 ψηφίστηκε ο νόμος που έδινε σύνταξη σε πρώην Προέδρους και ο Τρούμαν, ήταν μαζί με τον Χέρμπερτ Χούβερ που ήταν ζωντανός ακόμα, ο πρώτος Πρόεδρος που πήρε 25.000$ τον χρόνο.

Ο Τρούμαν και η γυναίκα του ήταν οι πρώτοι πολίτες που δέχτηκαν Medicare, την κρατική περίθαλψη που ψηφίστηκε το 1965.

Πέθανε από πνευμονία σε ηλικία 88 ετών, 26/12/1972.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *