Τ147: Ρατσισμός – φόβος και φθόνος

Τ147: Ρατσισμός – φόβος και φθόνος

- in Ταυτότητα
0

1. Ο ρατσισμός είναι μια αμαρτωλή διάθεση με την οποία κάποιος μισεί, κακολογεί και με κάθε τρόπο υποβιβάζει μια φυλή ανθρώπων ή μεμονωμένα μέλη της επιθυμώντας την εξόντωσή τους. Είναι δε ένα πανάρχαιο φαινόμενο.

Ο ρατσισμός έχει διάφορα κίνητρα και γίνεται ο ίδιος κίνητρο για πολλά εγκλήματα ως και γενοκτονίες.

Ο αντισημιτισμός είναι μια πολύ γνωστή μορφή του που απαντάται συχνά στις τελευταίες δυο χιλιετίες στις χριστιανικές χώρες. Παρότι ο Χριστός και οι Απόστολοί του ήταν Εβραίοι που έζησαν κι έδρασαν στην Ιουδαία, οι χριστιανοί αποδίδουν τη σταύρωσή του στο μίσος και στις ενέργειες των σύγχρονων ομοεθνών του. Πιστευόταν, επίσης, ως και τις πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα πως οι Εβραίοι έκαναν θυσίες θανατώνοντας μικρά χριστιανόπουλα και πίνοντας το αίμα τους!

Υπήρχαν, φυσικά, και άλλα κίνητρα, οικονομικά, καθώς οι Εβραίοι ήταν συνήθως ευκατάστατοι και για πολλούς αιώνες μπορούσαν να δανείζουν (με τόκο) ενώ οι χριστιανοί όχι.

2. Αλλά σήμερα θα γράψω για δυο περιπτώσεις στον 19ο αιώνα στις ΗΠΑ όπου ο φόβος και ο φθόνος γέννησαν αυτή την ποταπή διάθεση εναντίον Κινέζων οι οποίοι τότε είχαν μεταναστεύσει στην χώρα των μεγάλων ευκαιριών κατά χιλιάδες.

Το ένα περιστατικό έγινε τον Οκτώβριο 1871 στο Λος Άντζελες.

Εκδηλώθηκε ένα κανονικότατο πογκρόμ εναντίον των ντόπιων φιλήσυχων Κινέζων στο λεγόμενο China Town. Από καιρό σιγόβραζε η αντιπάθεια των λευκών που ζήλευαν τους εργατικούς Ασιάτες, φοβούνταν πως τους έπαιρναν τις δουλειές και δεν πολυκαταλάβαιναν την κουλτούρα τους.

Μια μέρα διαδόθηκε πως ένας ιδιοκτήτης ράντσου είχε σκοτωθεί κι ένας αστυφύλακας είχε πυροβοληθεί από Κινέζους. Τότε κάπου 500 λευκοί εισέβαλαν στον καταυλισμό των Κινέζων (ήταν περίπου 200 ψυχές) και άρχισαν να λεηλατούν και να ξυλοφορτώνουν τους Ασιάτες.

20 τουλάχιστον Κινέζοι σκοτώθηκαν αρκετοί από τους οποίους κρεμάστηκαν από τους ταραξίες. Μερικά πρόσωπα είχαν τόσο αλλοιωθεί που δεν μπορούσαν να αναγνωριστούν. Όλα τα κτήρια των Κινέζων καταστράφηκαν.

Δέκα ταραξίες καταδικάστηκαν για δολοφονία.

3. Η δεύτερη περίπτωση ξετυλίχτηκε στο Ροκ Σπρίνγκς της Πολιτείας Wyoming στις 2 Σεπτεμβρίου 1885.

Ήταν πολιτική της κυβέρνησης και συγκεκριμένα του Union Pacific Coal Department να απασχολεί Κινέζους στα ανθρακωρυχεία διότι αυτοί δούλευαν με χαμηλότερους μισθούς.

Αυτό φυσικά εξόργισε τους λευκούς. Από την άλλη, βέβαια, και οι λευκοί και οι κίτρινοι ήταν άποικοι.

Κι εδώ επικράτησε άγρια Κινεζοφοβία με φθόνο και μίσος κατά των «ξένων» που έπαιρναν τις δουλειές. Πάλι επιδόθηκαν οι λευκοί σε πογκρόμ σκοτώνοντας 28 (ως και 40 έχουν σημειωθεί) με αρκετούς τραυματίες και με 78 κατοικίες Κινέζων να έχουν καεί. Μερικοί Κινέζοι είχαν καεί, άλλοι είχαν πυροβοληθεί.

Δημιουργήθηκε διεθνές επεισόδιο καθώς η Κίνα διαμαρτυρήθηκε με οργή κι ενθάρρυνε τους Κινέζους να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους. Η Αμερικανική κυβέρνηση συμφώνησε να πληρώσει αποζημιώσεις – διότι επιθυμούσε να διατηρεί καλές εμπορικές σχέσεις με την Κίνα.

4. Ακολούθησαν πολλά άλλα επεισόδια σε όλη την Αμερική με νεκρούς και καταστροφές περιουσιών.

Όχλοι στο Νιούκασλ της Washington έκαψαν την Κινεζική συνοικία, ενώ στο Σιάτλ οι Κινέζοι ξυλοκοπήθηκαν και εκδιώχθηκαν από τα σπίτια τους.

Τον Μάιο 1887 έγινε μεγάλη σφαγή στο Cove της κομητείας Wallowa (Oregon) όπου ένας όχλος λευκών επιτέθηκε κι εξόντωσε 34 Κινέζους.

Τον Σεπτέμβριο 1888 έγινε μια δίκη με 6 κατηγορούμενους μα κανείς δεν καταδικάστηκε και το αποτρόπαιο ρατσιστικό έγκλημα ξεχάστηκε.

Οι Κινέζοι έφτιαξαν ένα μνημείο για τους δολοφονημένους.

Ο ρατσισμός κατά των μαύρων ήταν, όπως είναι πασίγνωστο, πολύ-πολύ χειρότερος. Αργότερα και οι Ασιάτες και οι Νέγροι έφτιαξαν τις δικές τους μαφίες να ταλαιπωρούν τους λευκούς.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *