1. Έγραψα στο προηγούμενο 122. Ταυτότητα: Εύνοιες της σειράς για την ευνοϊκή μεταχείριση των πυρόπληκτων που αντί να παίρνουν αποζημίωση για τις απώλειές τους προτιμούσαν να διορίζονται οι ίδιοι και οι συγγενείς τους στο Δημόσιο.
Αυτή ήταν η τρέχουσα πολιτική ως και των τσιπριστών. Μα αυτή δεν ήταν η μόνη χαριστική πολιτική. Επεκτεινόταν και στην Παιδεία.
Η πυρκαγιά έπληξε το Μάτι το 2018 μετά τις Πανελλαδικές Εξετάσεις. Μα ο κ. Τσίπρας (μέσω κ. Γαβρόγλου) αποφάσισε να χαρίσει σε νέους που είχαν πληγεί στην πυρκαγιά μοριοδότηση 20% σχετικά με την εισαγωγή τους στα ΑΕΙ και ΤΕΙ. (Μερικοί από το Μάτι προσέφυγαν στο ΣτΕ διότι η μοριοδότηση δεν τους συμπεριέλαβε.)
Είναι μια υποκριτική, κυνική γενναιοδωρία που έτσι αποφεύγει να αντιμετωπίσει τις συνέπειες των άθλιων κρατικών υπηρεσιών. Τίποτε άλλο. Δεν είναι καθόλου, όπως ισχυρίζονται οι τσιπριστές, κοινωνική πολιτική.
2. Ας μη νομίζουμε πως το Μάτι ήταν η μόνη περίπτωση.
Στις 28/8/19 ο κ. Γαβρόγλου (με την ευλογία του κ. Τσίπρα σίγουρα) αποφάσισε να δώσει χαριστικά ποσοστά θέσεων εισαγωγής στα ΑΕΙ και ΤΕΙ στους υποψηφίους από τις περιοχές Μάνδρας, Νέας Περάμου και της Κω, που είχαν υποστεί φυσικές καταστροφές από πλημμύρες και σεισμούς.
Και ξάφνου άνθρωποι που μέχρι τότε δεν είχαν καμία σχέση με τη Μάνδρα εμφανίζονται ως μόνιμοι κάτοικοι για να συμπεριληφθούν στις ευνοϊκές διατάξεις περί εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση!
Ο κ. Γαβρόγλου αντιλήφθηκε την απάτη και αποφάνθηκε ορθότατα πως «υπάρχει ένα ποσοστό στην κοινωνία μας που κάθε φορά προσπαθεί να εκμεταλλευθεί μια διάταξη». Μα εδώ προσέθεσε «μια διάταξη που ο πυρήνας της είναι καλός».
Όχι, ο πυρήνας της δεν είναι καθόλου καλός! Δεν δείχνεις τέτοια «εύνοια»!
3. Υπάρχουν άλλες χώρες με πολύ χειρότερες δυσκολίες από αυτές που αντιμετωπίζουν τα κακομαθημένα ελληνόπουλα.
Στη δεκαετία 1990 οι βόρειοι γείτονές μας πέρασαν μεγάλες πολεμικές περιπέτειες και καταστροφές – βομβαρδισμούς, σφαγές. Στο Πακιστάν, πάλι, στο Αφγανιστάν, στην Περσία, στη Συρία και στο Ιράκ έγιναν τα ίδια. Πουθενά όμως δεν δίνονται χαριστικοί βαθμοί και χαριστικές εισαγωγές.
Ο Ρώσος συγγραφέας Γκόρκι μελετούσε τα βράδια έξω στο κρύο στο φως των φαναριών τους δρόμου. Στον Λονδίνο φοιτητές μελετούσαν το 1940 στο φως των φλεγόμενων κτηρίων από τους γερμανικούς βομβαρδισμούς.
Μόνο στη χώρα μας εφαρμόζονται αυτές οι άθλιες ευνοϊκές διατάξεις.
Κάποιος βουλευτής της ΝΔ στη Σαμοθράκη ζήτησε ειδική εύνοια για τους μαθητές σχετικά με την είσοδό τους στα ΑΕΙ και ΤΕΙ διότι τα σχολεία είχαν κλείσει – άκουσον-άκουσον – για δυο μέρες!
Γι’ αυτό έχουμε τέτοια κατρακύλα και η χώρα δεν προκόβει.