Τ257: Ρωσικά όπλα – νέα

Τ257: Ρωσικά όπλα – νέα

- in Ταυτότητα
0

Τα Τ-90Μ τανκς είναι, υποτίθεται, τα τελευταία και ανώτερα άρματα στο σύγχρονο ρωσικό οπλοστάσιο.

Αυτό μέχρι πρόσφατα πουλιόταν στη διεθνή αγορά σε μεγάλες ποσότητες (οι Ινδοί αγόρασαν εκατοντάδες). Μα μετά τους πρώτους δυο μήνες της εισβολής στην Ουκρανία, όταν φάνηκαν καθαρά οι αδυναμίες του στο πεδίο της μάχης, έπαψε να είναι τόσο επιθυμητό. Για πολλές μέρες οι Ρώσοι δεν το χρησιμοποιούσαν στον πόλεμο. Χρησιμοποιούσαν άλλα πιο παλιά μοντέλα. Διότι γνώριζαν τα μειονεκτήματά του. Και, πράγματι, μόλις μερικά ρίχτηκαν στη μάχη (και διαμελίστηκαν από φθηνές οβίδες), φανερώθηκαν οι τρομερές μα συγκαλυμμένες ελλείψεις του.

Αυτό το τανκ είναι μια διαμόρφωση του σοβιετικού τανκ της δεκαετίας 1960 (κυρίως του Τ-72). Πολύ ελαφρύτερο από τα Δυτικά Abrams, Challenger 2 και Leopard 2 – κατά 20 τόνους! Έχει επίσης ισχυρό πυροβόλο που φορτίζεται με αυτόματο σύστημα. Αλλά η θωράκισή του είναι συγκριτικά λεπτή, οι οβίδες του είναι αποθηκευμένες αμέσως και κυκλικά, κάτω από τον πύργο του και η εχθρική οβίδα που θα το πετύχει εκεί, θα το ανατινάξει πετώντας τον πύργο μακριά και σκοτώνοντας όλους τους χειριστές του!

Ένα Τ-90Μ πουλιόταν στην αγορά $4 εκμ! Αλλά ανατινάζεται και καταστρέφεται με μια αντιαρματική οβίδα κόστους $15.000! Και τα 3-4 μέλη του πληρώματος σκοτώνονται!

Πολύ πιο ικανό και ικανοποιητικό είναι το αμυντικό σύστημα των ραντάρ Resonans-N. Είναι ραντάρ πολύ VHF (=πολύ υψηλής συχνότητας) που μπορεί να ανιχνεύσει εχθρικά εισερχόμενα stealth (μη-ορατά) αεροσκάφη και υπερηχητικούς πυραύλους.

Αυτό κατασκευάστηκε από αμιγώς ρωσικά συστατικά που δεν επηρεάστηκαν από τις κυρώσεις. Έτσι κατασκευάζονται ανεμπόδιστα.

Η Ρωσία τα έχει τοποθετήσει στο αρκτικό μέτωπό της για να επισημαίνει την είσοδο αμερικανικών σκαφών ή πυραύλων από τον πόλο.

Το σύστημα έχει όμως σημαντικά μειονεκτήματα. Είναι πανάκριβο. Έτσι μόνο λίγες συσκευές έχουν κατασκευαστεί. Είναι ογκώδες και δυσκίνητο κι επομένως χρήσιμο μόνο στα μετόπισθεν και υπό προστασία. Ανιχνεύεται εύκολα από άλλα συστήματα και είναι έτσι πολύ ευάλωτο.

Τα επιθετικά όπλα της Ρωσίας είναι, κατά τους έμπειρους αναλυτές, 30 έτη πίσω από τα Νατοϊκά, μα τα αμυντικά συστήματα είναι εξίσου καλά και η αχανής γεωγραφία της χώρας δίνει ορισμένα πλεονεκτήματα. Ας σημειωθεί όμως πως ο ένας μετά τον άλλο, τον τελευταίο καιρό, οι ρωσικοί δορυφόροι πέφτουν!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *