Τ82: Όσιο δημόσιο (2)

Τ82: Όσιο δημόσιο (2)

- in Ταυτότητα
0

1. Το έχουμε κάνει παλαιότερα. Ας κοιτάξουμε ξανά μερικές ευτράπελες απόψεις του όσιου Δημοσίου.

Υπάρχουν διάφοροι δείκτες που συνολικά καταδείχνουν το κόστος της διαφθοράς (πάντα σε σχέση με τα υπουργεία και τις διάφορες δημόσιες υπηρεσίες). Στην Ελλάδα το κόστος ανέρχεται σε 14 δις!

Η γραφειοκρατία μόνη της κοστίζει 12 δις!

Πρόσθετο κόστος είναι οι μισθώσεις κτηρίων, όπου στεγάζονται οι κυριολεκτικά αναρίθμητοι οργανισμοί του Δημοσίου. Μόνο τα 16 υπουργεία στην Αττική μισθώνουν 255 κτήρια.

Εκτός από τα υπουργεία υπάρχουν όπως ξέρετε διάφοροι οργανισμοί ή «φορείς» όπως συχνά λέγονται. Ποιο είναι το αντικείμενο του κάθε οργανισμού ή φορέα; Πόσους απασχολεί; Ποιο το σύνολο κόστος του;… Άγνωστο. 404 φορείς αρνούνται μουλαρίσια να απογραφούν και να δώσουν στοιχεία.

Και μόνο 3 υπουργεία καταγράφουν τακτικά τα αποτελέσματα της δράσης τους.

2. Όπως ξέρετε υπάρχει ένα υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Κάτι που δεν ξέρετε είναι πως υπάρχουν ταυτόχρονα 544 ξεχωριστοί φορείς και ξεχωριστές υπηρεσίες που ασχολούνται με το θέμα.

Για να κλείσει μια χωματερή χρειάζεται συνεργασία και συμφωνία μεταξύ 15 διαφορετικών οργανισμών. Για να ανοίξει χρειάζεται, όπως βλέπουμε, και η σύμφωνη γνώμη του τοπικού πληθυσμού – που σπάνια δίνεται!

Για να καθαρίσουμε τα ξερόχορτα κοντά σε περιαστικό δάσος χρειαζόμαστε την άδεια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Αν κοντά υπάρχει αρχαιολογικός χώρος, χρειάζεται ξεχωριστή άδεια από την αρχαιολογική υπηρεσία. Αν υπάρχουν και κολόνες ηλεκτρικού, χρειάζεται ξεχωριστή άδεια και από τη ΔΕΗ.

3. Αλλά υπάρχουν και αθέατα, μη-υπολογίσημα κόστη. Ένα βασικό είναι κάποια δικαστική ενέργεια. Το κόστος του δικηγόρου και της δίκης είναι γνωστό εξ αρχής. Μα για να εκδικασθεί μια οικονομικής φύσεως υπόθεση (μια εμπορική, ονοματολογική προϊόντος κλπ διαφορά) περνούν αισίως 4 έτη! Στο μεταξύ μπορεί ο ένας ή και οι δύο επίδικοι να ζημιώνουν.

Αυτό λοιπόν το χαώδες και βαλτωμένο κράτος ληστεύει εντελώς νόμιμα τον ελεύθερο επαγγελματία παίρνοντας το 54,5% των κερδών του – σε φόρους και εισφορές.

Από δε το 2010 που ψηφίστηκε ένα ολικός νόμος για το Ασφαλιστικό, αυτός έχει αλλάξει με πάμπολλες τροποποιήσεις 105 φορές (σε 18 έτη)!

Τον Σεπτέμβριο 2017 υπήρχαν στις κεντρικές μόνο υπηρεσίες των υπουργείων 957 σύμβουλοι. Σήμερα ανέρχονται σε 1.814! Έχουν βελτιωθεί στο ελάχιστο οι υπηρεσίες;

Καθόλου!

Υπολογίζεται (Α. Δρυμιώτης, σ 9 Οικονομική Καθημερινή 15/7/18) πως με μια μείωση της γραφειοκρατίας κατά 25% συντομότατα θα δημιουργούνταν 25.000 νέες θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα.

Ένα πρόσθετο έξοδο για το γενναιόδωρο πλην παρανοϊκό κράτος μας είναι ταξιδιωτικά έξοδα αξιωματούχων (όπως υφυπουργοί, γενικοί γραμματείς κλπ). Τα έξοδα ιδιωτικής επίσκεψης – στο Άγιο Όρος π.χ – θα πληρωθούν από το υπουργείο τους.

Μετά, υπάλληλος της Βουλής θα παίρνει επίδομα για να μπορεί να στέλνει τα παιδιά της/του σε αθλητικό σύλλογο, σε μπαλέτο ή άλλη ιδιωτική δραστηριότητα!

Αυτά λοιπόν είναι μερικά μόνο από τα στοιχεία που θα έπρεπε να ξέρουν οι πολίτες όλοι για το διεφθαρμένο μας Δημόσιο και τις εξωφρενικές λειτουργίες του – και πόσο μας κοστίζουν!

Ούτε η κυβέρνηση ούτε η αντιπολίτευση μπαίνει ποτέ σε λίγο κόπο να μαζέψει και να δώσει την αναγκαία πληροφόρηση για τα όργανα και τις λειτουργίες τους στο όσιο Δημόσιο. Απλά όλοι το λατρεύουν!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *