Τ275: Επιλεκτικότητα

Τ275: Επιλεκτικότητα

- in Ταυτότητα
0

Μια από τις χειρότερες μορφές ψεύδους είναι η επιλεκτικότητα. Είναι πολύ ύπουλη μορφή. Διότι είναι μερικώς αλήθεια.

Όταν λέμε πως ακόμα και το χαλασμένο ρολόι δείχνει την σωστή ώρα 2 φορές το 24ωρο χρησιμοποιούμε αυτήν την μορφή ψεύδους. Σε αυτήν την περίπτωση βέβαια το ψεύδος δεν πειράζει.

Πειράζει πολύ όμως όταν η μορφή αυτή χρησιμοποιείται από ηγέτες – στην πολιτική, τη θρησκεία και τέχνες κι επιστήμες. Χρησιμοποιείται από λόγιους επίσης για να προωθήσουν μια θεωρία που έχει σαθρές βάσεις.

Ένα καλό παράδειγμα είναι η θεωρία της εξέλιξης που περιέχει πολλά αληθινά στοιχεία μα στην πραγματικότητα είναι μια θεωρία που δεν έχει παρατηρηθεί στα γεγονότα του κόσμου.

Άλλο καλύτερο παράδειγμα είναι διάφορες δηλώσεις του Ρώσου προέδρου Πούτιν.

Είπε πως ένιωθε πιο κοντά στα κατώτερα στρώματα της ρωσικής κοινωνίας, με τους εργάτες και τους απλούς ανθρώπους. Είναι μια πόζα που παίρνουν πολλοί ηγέτες – όπως στη φωτογραφία.

Και όντως, η οικογένεια του, γονείς του Πούτιν, ανήκαν στα κατώτερα στρώματα της ρωσικής κοινωνίας. Μα ο ίδιος ως πρόεδρος ζει πλουσιοπάροχα σε παλάτια και πολυτελέστατο γιοτ.

Τον Ιανουάριο 2023, αφού η Γερμανία δήλωσε πως θα έστελνε τανκς Λέοπαρντ-2 στην Ουκρανία, ο Πούτιν έκανε την βαρύγδουπη ανακοίνωση πως αμερικάνικα στρατεύματα κατοχής εξακολουθούν να στρατοπεδεύουν και να διαφεντεύουν τα πράγματα στην Γερμανία όπως έκαναν στο τέλος του πολέμου το 1945. Δεν έφυγαν ποτέ! Έτσι η Γερμανία δεν ήταν ποτέ μια πραγματικά ανεξάρτητη χώρα.

Ναι, βέβαια, για πολλά έτη αμερικανικά στρατεύματα στρατοπέδευαν στην Γερμανία (και άλλες χώρες της ελεύθερης Ευρώπης) για την άμυνά τους σε περίπτωση επίθεσής τους από το Σοβιετικό μπλοκ, δηλαδή τις χώρες του Συμφώνου Βαρσοβίας. Αλλά εδώ και δεκαετίες η Γερμανία και η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχουν αμερικανικά στρατεύματα. Υπάρχουν μόνο Νατοϊκές βάσεις.

Αυτό είναι ένα επίπεδο ψεύδους.

Ανθρωπιστική βοήθεια στους Ρώσους! (Δική μου επιλογή!)

Υπάρχει και δεύτερο. Ο Πούτιν επιλεκτικά αποφεύγει/αγνοεί να αναφέρει πως και η ΕΣΣΔ, η τωρινή Ρωσία, επί δεκαετίες διαφέντευε με σιδερένια λαβή και βαριά μπότα την Ανατολική Γερμανία επί 46 χρόνια. Ο ίδιος ο Πούτιν εργαζόταν εκεί ως πράκτορας, καρεκλοκένταυρος της KGB σε ειδικό Γραφείο που παρακολουθούσε τους νεολαίους! Και στρατεύματα (πάνω από 330.000) είχε η Σοβιετία εγκαταστήσει εκεί και 4.200 τανκς και αεροπλάνα και κανόνια . Όχι μόνο για άμυνα ενάντια στους Δυτικούς, που δεν είχαν καμιά επιθυμία να εισβάλουν, μα και για να καταπιέζει τους ντόπιους Ανατολικογερμανούς.

Επιλεκτικές αλήθειες που είναι ψεύδη!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *