Τ75: Παγκοσμιοποίηση

Τ75: Παγκοσμιοποίηση

- in Ταυτότητα
0

1. Από μια φιλοσοφική άποψη η παγκοσμιοποίηση είναι το διαφαινόμενο μέλλον και ό,τι εναντιώνεται σε αυτό είναι η δύναμη αδράνειας του παρελθόντος.

Η παγκοσμιοποίηση όπως αναπτύσσεται τώρα, καλώς ή κακώς, με τον τρόπο της, είναι παράγωγο της εξελισσόμενης τεχνολογίας. Η παγκοσμιοποίηση εμφανίστηκε με το διεθνές εμπόριο στην αρχαιότητα και την εμφύτευση αποικιών ή την επέκταση αυτοκρατοριών. Καινούρια είναι μόνο η παγκόσμια έκτασή της σήμερα.

Τη διαφορά σήμερα την κάνει εκπληκτικά η νεότερη και συνεχώς αναπτυσσόμενη τεχνολογία, ηλεκτρονική, ψηφιακή.

Από τη στιγμή που όσοι εγγράμματοι μπορούν να χρησιμοποιήσουν έναν υπολογιστή και πατώντας μερικά πλήκτρα μπορούν να μετακινήσουν μικρά ή μεγάλα ποσά χρημάτων (=αξιώσεις, διεκδικήσεις αγαθών και υπηρεσιών) από ένα μέρος της γης σε άλλο, η παγκοσμιοποίηση είναι γεγονός.

Μόνο καθυστερημένοι οπισθοδρομικοί θα εναντιώνονται και αυτοί θα σαρωθούν σε αφάνεια και όλεθρο από τις εξελίξεις.

2. Μόνο βλάκες πατριδοκάπηλοι θα προπαγανδίζουν υπέρ της εθνικής παραγωγής. Θα σαρωθούν στη σιωπή και αυτοί.

Ποιος θα δοκιμάσει να παράγει ντομάτες στη Νορβηγία; Ποιος στην Αίγυπτο ή στην Ταϊλάνδη θα επιχειρήσει να παράγει ουίσκι; Αυτά είναι σχετικά εύκολα προϊόντα στις χώρες της Μεσογείου που έχουν ειδικευθεί σε ντομάτες και στη Σκωτία ή ορισμένες περιοχές των ΗΠΑ που έχουν ειδικευθεί σε ουίσκι. Κι εφόσον το κόστος της μεταφοράς δεν είναι απαγορευτικό οι καταναλωτές θα στρέφονται στα αποδεκτά παραδοσιακά προϊόντα. Και το κόστος, πάλι με την πρόοδο της τεχνολογίας, θα μειώνεται με τα χρόνια.

Και αν εξίσου καλής ποιότητας αγαθά και υπηρεσίες παράγονται φθηνότερα στην Ινδία ή Κίνα τότε η Ευρώπη και η Αμερική (παρά τις όποιες απαγορεύσεις ενός τρελού πολιτικάντη) θα τα εισάγουν κάποια ώρα.

3. Υπάρχει εκμετάλλευση και καταπίεση;

Βεβαίως! Και θα συνεχίσουν να υπάρχουν αυτά τα αρνητικά, επώδυνα φαινόμενα εφόσον οι άνθρωποι εμμένουν στην αμάθειά τους και παπαγαλίζουν με αθεράπευτη προσκόλληση συνθηματολογίες που ρούφηξαν αλόγιστα από διάφορους λαϊκιστές πολιτικάντηδες όπως ο Τραμπ (ΗΠΑ), ο Ορμπαν (Ουγγαρία), ο Τσίπρας (Ελλάδα).

Μεγάλες μερίδες πληθυσμού σε κάθε χώρα πιπιλούν τις καραμέλες του εθνικολαϊκισμού – «εθνική ταυτότητα και ανεξαρτησία, ισότητα, δημοκρατικά δικαιώματα», κλπ.

Εκ των πραγμάτων, χάρη στη τεχνολογία, η όποια εθνική οικονομία διεθνοποιείται, παγκοσμιοποιείται. Μόνο βλάκες αντιδραστικοί κάνουν εθνικολαϊκή πολιτική ενώ η τεχνολογία σαρώνει τα σύνορα. Και μόνο βλάκες ψευτοφιλελεύθεροι δεν βλέπουν τους περιορισμούς, τις αυξανόμενες δυσλειτουργίες και την αδικία στο ολιγοπωλιακό καθεστώς που προπαγανδίζουν ως φιλελεύθερο.

4. Κάθε άνθρωπος θέλει, να απολαύσει τη ζωή όσο το δυνατό πληρέστερα, ανάλογα με την κατανόησή του. Θέλει αγαθά και υπηρεσίες φθηνά μα σε μεγαλύτερη ποσότητα και ποικιλία και καλύτερη ποιότητα.

Με αυτή την έννοια κάθε άνθρωπος θέλει περισσότερο πλούτο. Έτσι θα χρησιμοποιήσει τον πλούτο που ήδη κατέχει κατά τον πιο αποδοτικό τρόπο, πάντα ανάλογα με την κατανόησή του. Έτσι π.χ. θα τοποθετεί τα χρήματά του όπου μπορεί και όπου η απόδοσή τους είναι μεγαλύτερη – στις ισχύουσες συνθήκες.

Αυτός είναι ένας φυσικός νόμος της ανθρώπινης συμπεριφοράς.

Άλλος φυσικός νόμος, πολύ σχετικός, είναι πως οι άνθρωποι θέλουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα με τη λιγότερη δυνατή προσπάθεια!

Γι’ αυτό αναπτύσσεται ραγδαία η τεχνολογία και η παγκοσμιοποίηση. Τα κακά της παγκοσμιοποίησης θα μειωθούν με περισσότερη παγκοσμιοποίηση σε όλες τις διαστάσεις της ζωής. Αλλά θα υπάρξουν κι άλλες δυσλειτουργίες, ίσως εντονότερες.

Προσέξτε όμως τη φράση «ανάλογα με την, κατανόηση». Η κατανόηση είναι ιδιότητα έμφυτη, δώρο της φύσης, μα αυξάνεται ή μειώνεται με τη χρήση και αχρησία και την εκπαίδευση! Μόνο με βαθύτερη κατανόηση θα αντιμετωπισθούν αποτελεσματικά οι δυσλειτουργίες και η αδικία.

Χωρίς γνώση δεν έχεις ευτυχία. Χωρίς παιδεία δεν έχεις γνώση και κατανόηση.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *