Τ59: Ο σύγχρονος επιτυχημένος

Τ59: Ο σύγχρονος επιτυχημένος

- in Ταυτότητα
1

1. Τι είμαι;

Ναι ανάμεσα στους πολλούς θεωρώ κι εγώ τον εαυτό μου επιτυχημένο. Μα συχνά επίσης έχω την ισχυρότατη πεποίθηση πως η επιτυχία ανήκει περισσότερο στη φαντασίωση (ή αυταπάτη) παρά στην πραγματικότητα.

Ο σύγχρονος άνθρωπος μοιάζει με παταγώδη αποτυχία στο μεγάλο εργαστήρι της Φύσης πάνω στον πλανήτη μας – κι ας θεωρείται πολύ επιτυχημένος.

Μερικά έργα σαν τα Τέσσερα Κουαρτέτα του Έλιοτ και το Πόλεμος και Ειρήνη του Τολστόι θα μπορούσαν να θεωρηθούν εφάμιλλα των αρχαίων κλασικών μα είναι λίγα και δεν έχουν τη σοφία που έχουν ο Παρμενίδης στην Ελλάδα, ο Λάο Τσε στην Κίνα, η Bhagavad Gītā, οι Ουπανισάδες και μερικοί ύμνοι του Rigveda στην Ινδία.

Τα κτίσματά μας είναι περίτρανα και μερικά φθάνουν ίσως σε μεγαλείο τον Παρθενώνα, τις Πυραμίδες και τα μεγαλιθικά οικοδομήματα της Μάλτας. Μα σήμερα έχουμε μια ασύγκριτη τεχνολογία.

2. Η αλήθεια είναι πως ο ΣΕ(πιτυχημένος) που παρελαύνει στην τιβί, στο Διαδίκτυο και στα περιοδικά της γκλαμουριάς είναι χαμένος στον ονειρόκοσμο – όπως και ο μη επιτυχημένος και ο ασήμαντος.

Παρότι δεν καπνίζει, ξυπνά με τη γεύση σταχτοδοχείου στο στόμα κι ένα μούδιασμα βαθιάς απογοήτευσης. Πετυχημένος ορκωτός λογιστής στα 40 του με πανέξυπνες επενδύσεις έχει συνολικό εισόδημα καθαρά 35.000 €, παρά τις βρομερές προσπάθειες της τσιπρικής κυβέρνησης να φτωχοποιήσει τους πάντες. Όμως το μούδιασμα μένει εκεί.

Στην τραπεζαρία προλαβαίνει τους δυο βλαστούς του ίσα ίσα πριν φύγουν για το ιδιωτικό σχολείο τους και κάθεται να απολαύσει τις φρυγανιές και τα’ αυγά. Μόνο που – αχ αυτή η απογοήτευση: ονειρεύτηκε μετά από καιρό την όμορφη Εύη στο Κολλέγιο και το γλυκό ρομάντζο που δεν άρχισε καν γιατί ο ίδιος δείλιασε. Τελικά συμβιβάστηκε με την Πόπη και την εύπορη οικογένειά της.

Μήνυμα στο κινητό του. Τα Αμοιβαία της Ευρώπης σε γη επιτέλους έκαναν το άλμα που περίμενε. Ξεχειλίζει με αυτοθαυμασμό και το ανακοινώνει στην Πόπη που ακούει χωρίς να καταλαβαίνει. Το μούδιασμα πάλι.

3. Οδηγεί προσεκτικά το Λέξους μα κάθε τόσο σκέφτεται με τα νέα κέρδη να πάνε με την Πόπη ένα τετραήμερο αφήνοντας τα παιδιά στους παππούδες. Γεμίζει γενναιοδωρία και τρυφερότητα.

Κτυπά το κινητό. Η Πόπη θέλει κάποιο τελευταίο ρομάντζο από κοντινό του βιβλιοπωλείο – που σημαίνει πως ο ίδιος πρέπει να πάει να το πάρει αφού η μια βοηθός έχει πολλή δουλειά και η άλλη λείπει σε ανάρρωση. Κλείνει, βλαστημώντας φωναχτά.

Η όμορφη προσφερόμενη Εύη ξαφνικά σχίζει τις οργισμένες του σκέψεις φέρνοντας πάλι κείνο το γλυκόπικρο μούδιασμα. Τι θα γινόταν αν είχε προτείνει στην Εύη να βγούνε για βραδινό και μετά…

“Σιχτίρ”. Κάποιος μουσάτος μπάσταρδος πάει να του μπει από δεξιά με το ασημί Πόλο του. Σιγά που θα τον αφήσει. Πατάει γκάζι και πηδά μπροστά κλείνοντας τον άλλο. “Σιχτίρ!” πάλι καθώς παρά λίγο να πέσει πάνω στο μπροστινό Φορντ που έχει κόψει ταχύτητα.

“Πρόσεχε!” λέει στον εαυτό του και στιγμιαία η θέα του ανοίγει. “Ναι, ωραία έτσι!” νιώθει ξύπνιος έτοιμος για τα πάντα…

4. Ξυπνά πολύ αργότερα στο πάρκινγκ καθώς παρά λίγο να αφήσει τα κλειδιά μέσα στο αμάξι. Χαίρεται καθώς το προσέχει: σιγά που θα τα ξεχνούσε! Λίγα πράγματα του ξεφεύγουν…

Στο ασανσέρ ανεβαίνουν στον 8ο ο πολύς κ. Ιώλης, ένας φλύαρος δικηγόρος που φλυαρεί σιγανά με μια χυμώδη ξανθιά ντυμένη στα πράσινα. Η άγνωστη κάνει πως ακούει μα ρίχνει ματιές στον Ορκωτό μας που αμέσως ισιώνει το σώμα και παίρνει το περισπούδαστο ύφος του βαθυστόχαστου ρεαλιστή που ξέρει πώς κινείται ο κόσμος. Εκείνη του χαμογελά ελαφρά κι αυτός τώρα φουσκώνει μα δεν ξέρει τι να κάνει…

5. Τέτοια και πολύ χειρότερη είναι η μεταβαλλόμενη ψυχολογία του σύγχρονου επιτυχημένου ανθρώπου σε 30 με 40 λεπτά. Κι αυτός τουλάχιστον έχει κάποια παιδεία κι επαγγελματική κατάρτιση. Μα συναισθηματικά είναι σαν αγόρι 10 ετών.

Τι είμαι;

1 Comment

  1. Ιορδάνης Παρασκευάς

    Χαίρετε κε Νικόδημε,

    1. Πάρα πολλές "σοφές" προτροπές στο Διαδίκτυο αναφέρουν : "Να προσέχεις τον εαυτό σου", "να … αγκαλιάζεις και να χαίρεσαι τον εαυτό σου" και το απαύγασμα:
    "να αγαπάς τον εαυτό σου" (!) Τώρα ποιός εαυτός αγαπάει και ποιός εαυτός αγαπιέται ταυτόχρονα : λεπτομέρειες ! Κι όμως ανακυκλώνονται με περισπούδαστη σοβαροφάνεια.

    2. Ρόλοι που εναλλάσσονται και παίζουμε ( πατέρας, σύζυγος-ερωτευμένος, επιχειρηματίας…) και όταν τους "ενδυθούμε" ή "μπούμε μέσα" δύσκολα παρατηρούνται …

    3, Όνειρα και πάλι και παντού όνειρα – μόνο φευγαλέες αφυπνίσεις κι αυτές γλίστρες ( σαν τα λεία βρεγμένα βράχια της παραλίας) σε εγωϊστικό αυτοθαυμασμό !
    Υπάρχει άραγε τούτη η υπέροχη δημιουργία κι εμείς μέσα σ' αυτήν; Αρκετές φορές φαίνεται ψεύτικη ή ορθότερα παράξενη και η ενατένισή της αφήνει έναν παράδοξο θαυμασμό :

    Πώς; …

    Υ.Γ. Πούλησε τελικά, τα ανεβασμένα Ευρωπαϊκά Αμοιβαία γης; 🙂
    Με εκτίμηση και σεβασμό
    Ι.Π.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *