Τ368: Λούις Άρμστρονγκ κι Εβραίοι

Τ368: Λούις Άρμστρονγκ κι Εβραίοι

- in Ταυτότητα
0

Λίγα είναι γνωστά για την παιδική ζωή του Άρμστρονγκ (1901-1971). Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Νέα Ορλεάνη. Έγινε γνωστός ως τρομπετίστας και τζαζίστας στη δεκαετία 1920. Από τη Νέα Ορλεάνη πήγε στο Σικάγο κι από εκεί στη Νέα Υόρκη, όπου ως το 1950 είχε γίνει εθνική προσωπικότητα ως σολίστας και τραγουδιστής με ατελείωτες ηχογραφήσεις.

Η μουσική καριέρα του απογειώθηκε και συνεργάστηκε με τους μεγαλύτερους έγχρωμους μουσικούς της εποχής του – Ντιουκ Έλινγκτον, Έλλα Φιτζέραλντ, Μπινγκ Κρόσμι κ.λπ. Το State Dept. τον έστειλε σε περιοδείες στην Αφρική, Ευρώπη και Ασία ως «πρέσβης Satch» (ή Satchmo).

Ξεκίνησε με μια κορνέτα που τον βοήθησαν να αγοράσει οι Λιθουανο-Εβραίοι που εν μέρει τον υιοθέτησαν μικρό, χαμένο φτωχόπαιδο που ήταν τότε – οι Karnofsky που είχαν μεταναστεύσει. Αργότερα, σε βιβλίο του, ο Άρμστρονγκ, που έγινε δεκτός στην εβραϊκή οικογένεια στα 7 του, περιγράφει πως και τότε, στη Νέα Ορλεάνη, οι λευκοί περιφρονούσαν ρατσιστικά όχι μόνο τους μαύρους μα και τους Εβραίους σαν τους Καρνόφσκι.

Η μητέρα Καρνόφσκι τον αγαπούσε και τον φρόντιζε σαν παιδί της. Τα βράδια που τον έβαζε να κοιμηθεί του τραγουδούσε νανουριστικά τραγούδια στα εβραϊκά ή ρωσικά – κι εκείνος έμαθε να τα τραγουδά μαζί της – από την καρδιά. Αργότερα χρησιμοποίησε αυτές τις μελωδίες στις δικές του συνθέσεις (π.χ. St James Hospital, στο Down Moses κ.λπ.). Ο ίδιος φορούσε τον Αστέρα του Δαβίδ ως το τέλος της ζωής του σε ανάμνηση των Καρνόφσκι.

Έμαθε και συχνά χρησιμοποιούσε τη Γίντις, τη διεθνή εβραϊκή γλώσσα. Το υποκοριστικό του Satchmo (<satchelmouth>) είναι Γίντις και σημαίνει «μεγάλα μάγουλα». Μερικοί λένε πως το όνομα τού δόθηκε από τη μαμά Καρνόφσκι, άλλοι από τον Percy Brooks (εκδότη του Melody Maker, Λονδίνο).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *