Τ369: Εξερευνητής Κολόμβος

Τ369: Εξερευνητής Κολόμβος

- in Ταυτότητα
0

Πορτραίτο του S. del Piombo1519.

Γεννημένος το 1451 στη Γένοα της Ιταλίας, ο Χριστόφορος Κολόμβος ανακάλυψε τις Μπαχάμες (λέγονταν τότε Γουαναχάνι) και τη Νέα Γη (της Αμερικανικής Ηπείρου) μη γνωρίζοντας τότε πως οι Βίκινγκ είχαν ήδη ανακαλύψει κι εγκατασταθεί για λίγο σε βορειότερες περιοχές στον σημερινό Καναδά (βλ. Ισ220: Τρία καράβια μόνο, Ισ377: Οκτώ ιστορικές εξερευνήσεις).

Παρότι πολλοί εξέχοντες και μη Ισπανοί τον εχθρεύονταν, ιδίως στα τελευταία του χρόνια (πέθανε το 1506) και ο βασιλιάς Φερδινάρδος αρνήθηκε να τον δει, έχει τη φήμη του μεγαλύτερου ίσως εξερευνητή και μια χώρα (η Κολομβία) κι ένας αστεροειδής (0327) πήραν το όνομά του. Διότι βρήκε πρώτος τη διαδρομή προς τη Νέα Γη της Δύσης – μα, όπως πιστευόταν τότε, προς την Ινδία και τα μπαχαρικά της ΝΑ Ασίας. Και οπωσδήποτε ήταν πιο σύντομο πέρασμα μέσω του Ατλαντικού παρά την παράκαμψη του ακρωτηρίου της Καλής Ελπίδας στην Νότιο Αφρική – όπως φαινόταν τότε το ταξίδι στην Ινδία!

Δύσκολα βρήκε χορηγούς. Διότι παρότι οι πιο μορφωμένοι γνώριζαν πως η Γη είναι σφαιρική, τα μεγάλα πλήθη πίστευαν πως ήταν επίπεδη και πως στη Δύση ήταν η άκρη του κόσμου!

Τελικά, μετά από 7 έτη υποσχέσεων, η βασίλισσα Ισαβέλλα του έδωσε τρία καράβια (Nina, Pinta κ Santa Maria) και αυτός έπλευσε από το Πάλος στις Κανάριους νήσους (3/8/1492) και από εκεί για τη Δύση. Έφτασε στις Μπαχάμες 12/10/1492!

Αφού ανακάλυψε και την Κούβα κι εγκατέστησε ένα οχυρό στην Ισπανιόλα (σημερινή Αϊτή) γύρισε στο Πάλος τον Μάρτιο, 1493.

Στα επόμενα χρόνια ο Κολόμβος έκανε ακόμα τρία ταξίδια στον Νέο Κόσμο (υποθετικά στον χάρτη). Τιμήθηκε με τον τίτλο ναυάρχου και το αριστοκρατικό «Δον» και ορίστηκε Αντι-βασιλέας των νέων εδαφών.

Μα η αποίκιση του Νέου Κόσμου είχε και φοβερά μειονεκτήματα καθώς οι Ισπανοί, εμποτισμένοι με τις αντιλήψεις τους περί αριστοκρατίας και αληθινής θρησκείας τους, εκμεταλλεύτηκαν άγρια τους γηγενείς και, άθελα έστω, τους μόλυναν έντονα με τις δικές τους αρρώστιες.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *