Τ25: Λένιν – ακτινοβόλος επαναστάτης

Τ25: Λένιν – ακτινοβόλος επαναστάτης

- in Ταυτότητα
0

1. Παίρνω τον τίτλο από μια σύντομη παρουσίαση του βιβλίου Λένιν: η Διάνοια της Επανάστασης Εκδ Τόπος, του μαρξιστή συγγραφέα Χρ. Κεφαλή στην ιστοσελίδα Πολιτική από τον Κοσμά Κέφαλο (στην Αυγή 13/04/17).

Δεν έχω διαβάσει το βιβλίο, ούτε πρόκειται διότι έχω διαβάσει πάρα πολλά βιβλία αριστερών τον τελευταίο χρόνο, διότι το βιβλίο έχει 430 σελίδες και διότι υπάρχουν πολύ πιο ενδιαφέρουσες βιογραφίες του Λένιν.

Η ιστοσελίδα βιβλιοnet το παρουσιάζει ως μεγάλο βοήθημα για την κατανόηση της προσωπικότητας και συμβολής (δεν λέει σε τι!) του Λένιν. Μας πληροφορεί πως το βιβλίο «κριτικάρει τις διαστρεβλώσεις της [σκέψης  του Λένιν]» από την κυρίαρχη ιδεολογία (ποια είναι αυτή;) και τον σταλινισμό και αναδεικνύει την επικαιρότητά της για το σοσιαλιστικό κίνημα της εποχής μας.

2. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να γνωρίζει κανείς για τον Λένιν (Vladimir Ilyich Ulianov, όπως είναι το ορθό του όνομα) είναι πως ήταν προδότης της πατρίδας του. Αυτό το γεγονός δεν βρίσκεται σε μελέτες όπως του Κεφαλή και βιβλία που ως αριστερός έχει επικροτήσει, συμβουλευτεί και αναπαραγάγει, για τον Λένιν.

Όμως ο καλός ερευνητής που δεν κάνει αναρχοαριστερή προπαγάνδα συμβουλεύεται και άλλες δημοσιεύσεις με πηγές εγγράφων από την τεράστια, (πρώην) κομμουνιστική αποθήκη Αρχείων στη Μόσχα και βιβλία της «αντίδρασης» με πηγές στην πλούσια Αρχειοθήκη του Χάρβαρντ. Έτσι βρίσκει πως ο Λένιν, με τον υλιστικό ρεαλισμό του συνομώτησε με τους Γερμανούς να ηττηθεί η χώρα του, να χάσει μεγάλες περιοχές στα νοτιοδυτικά και νοτιοανατολικά, σχεδόν 1 εκατομμύριο τετραγωνικά χιλιόμετρα (με την καθόλα τότε μυστική συμφωνία του Μπρεστ-Λιτόβσκ, Μάρτης 1918) για να ανέλθει και να παραμείνει στην εξουσία. Τον ίδιο μήνα μεταφέρθηκε η κυβέρνηση από την Πετρούπολη στη νέα πρωτεύουσα, Μόσχα στέλνοντας σήμα στους Γερμανούς πως τα ρωσικά σύνορα έμειναν αφύλακτα! (Υπάρχουν και άλλα στοιχεία, όπως η μεταφορά του Λένιν και μερικών συντρόφων με γερμανικό κλειστό τρένο στη Σουηδία από την Ελβετία την άνοιξη 1917!)

3. Το δεύτερο πράγμα είναι πως αντίθετα με την μπαρούφα της σταλινικής διαστρέβλωσης, ο Στάλιν έμεινε πιστός στις πολιτικές του Λένιν αγνοώντας μόνο τη Διαθήκη του την οποία αξιοποίησε στην εξορία ο άλλος κολλητός βοηθός, ο Τρότσκι.

Ο Στάλιν δεν ξεκίνησε καμιά πολιτική τρόμου. Την βρήκε πανέτοιμη και ως θεωρία και ως πρακτική, δημιουργημένη από τον Λένιν τον ίδιο.

Ίσως ο Χ. Κεφαλής να μην έχει ακούσει για την Cheka, η οποία ήταν η μυστική αστυνομία για την περιφρούρηση της Επανάστασης (=της δικτατορίας του Λένιν) και η οποία επέβαλε την πολιτική της καταπίεσης και τρόμου, της εκτόπισης κι εξόντωσης αντιφρονούντων ή πρακτόρων της αντίδρασης (= καπιταλιστών, μεγαλογεωργών, αγροτών, μεγαλοαστών κλπ.) υπό τη διοίκηση του Πολωνού αριστοκράτη που έγινε κολόνα της Επανάστασης, του περιβόητου σαδιστή Dzerzhinsky.

Η Τσέκα ιδρύθηκε στις 20 Δεκεμβρίου 1917, λιγότερο από δυο μήνες μετά την Οκτωβριανή Επανάσταση!

4. Είχε ο Λένιν και την ανθρωπιστική του πλευρά, όπως και ο Στάλιν και ο Χίτλερ, μα η διατήρηση και απόλαυση της εξουσίας απαιτούσε θυσίες (κυρίως από άλλους!) και αυτή η πλευρά θυσιαζόταν συχνά πυκνά. Παράδειγμα –

Στις 11 Ιουνίου 1921, μετά από εξεγέρσεις αγροτών που καταπνίγονταν στο αίμα ο Λένιν εξέδωσε διαταγή για να αντιμετωπισθεί μεγάλη εξέγερση στο Ταμπόβ: «Να εκτελούνται αμέσως δίχως δίκη όσοι δεν δίνουν το όνομά τους· όσοι δεν παραδίδουν τα όπλα τους· όσοι βρίσκονται να κρύβουν όπλα· όσοι κρύβουν «ληστές» ή περιουσιακά τους στοιχεία… Επίσης να κατάσχεται η παραγωγή τους όλη… Οι αγρότες πρέπει να καταλάβουν πως δεν υπάρχει οδός προς τον σοσιαλισμό άλλη από τη δικτατορία του προλεταριάτου [= μπολσεβίκων]».

Έτσι έφυγε η δικτατορία των εκμεταλλευτών και του Τσάρου και ήρθε αυτή των μπολσεβίκων και του Λένιν. Σε τι διαφέρει από τον σταλινικό τρόμο;

Θα επανέλθω. Βιβλία που δεν αναφέρουν αυτά τα στοιχεία για τον Λένιν ανήκουν στη (νεο)σταλινική προπαγάνδα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *