203. Ταυτότητα: Xi Jinping νέος

203. Ταυτότητα: Xi Jinping νέος

O Xi Jinping είναι δεύτερος από αριστερά
με το κεφάλι να γέρνει κάπως αριστερά.

Ο Xi γεννήθηκε 15/6/1953. Ο πατέρας του, παρότι κομματικός με θέση στο Γραφείο Προπαγάνδας, δέχθηκε άσχημη μεταχείριση και στην εκκαθάριση του 1968 φυλακίστηκε.

Έτσι στα 15 του ο Xi έφυγε μακριά σε ένα πάμπτωχο χωριό στη βορειοδυτική Κίνα, το Liangiahe κι απέφυγε τις ακρότητες της Πολιτιστικής Επανάστασης στη Beijing και άλλες πόλεις.

Τότε, 20 έτη μετά την Επανάσταση και νίκη των κομμουνιστών, το μέσο εισόδημα στην Κίνα ήταν περίπου 100$ το έτος. Εκεί στο χωριό ήταν ίσως λίγο πιο πάνω από 20$. Οι χωρικοί ζούσαν σε όντως πρωτόγονες συνθήκες. Δεν υπήρχαν ηλεκτρισμός, θέρμανση, υδραυλικά, τουαλέτες, αλεύρι, ρύζι. Σιτάρι ήταν δυσεύρετη πολυτέλεια. Η δίαιτα ήταν άγρια χόρτα και σόργον. Για κατοικίες οι χωρικοί έσκαβαν σπηλιές στη βουνοπλαγιά: λέγονταν yaodong. Τέτοια περίπου  ήταν η κατοικία και του Xi που εργαζόταν εκεί με τους αγράμματους χωριάτες.

Μα υπήρχε αφθονία κοπράνων.

Ο Xi, που ένοιωθε έλξη προς τη χημεία, βρήκε και διάβασε για τη διαδικασία ζύμωσης των κοπράνων και παραγωγής μεθανίου. Κατάφερε να φτιάξει μία συσκευή την οποία συνέδεσε με τα κόπρανα στον βόθρο του χωριού τσαλαβουτώντας ο ίδιος μέσα! Το μεθάνιο είναι καύσιμο και καθώς το σύστημά του Xi λειτούργησε υπήρχε τώρα το αέριο για μαγείρεμα και φωτισμό τη νύχτα. Αντάλλαξε στη συνέχεια το μηχανάκι του με μία αντλία και μερικά εργαλεία για το χωριό. Σύντομα η κοινότητα προόδευσε και ευημερούσε.

Οι χωρικοί τον επέλεξαν Γενικό Γραμματέα τους.

Αργότερα εστάλη σε άλλη περιοχή. Έτσι πέρασαν 7 χρόνια. Έκανε αίτηση 9 φορές να γίνει πλήρες μέλος του ΚΚ μα μόνο τη 10η το 1974 πέτυχε.

Το 1975 πήγε στο πανεπιστήμιο Tsinghua στο Πεκίνο και σπούδασε χημικός μηχανικός. Ξαναπήγε πολύ αργότερα, μόνο αφού εργάστηκε σε διαφορετικά διευθυντικά πόστα.

Ακόμα και σήμερα 30 εκμ Κινέζοι ζουν στα
yaodong σπήλαια – με την τιβί τους!

Τώρα, είναι φανερό πως κανένας ηγέτης στις χώρες της Δύσης δεν είχε τέτοια εκπαίδευση νωρίς στην πολιτική του καριέρα. Μα στην Κίνα όλοι οι πρωτοκλασάτοι του ΚΚ έπρεπε να περάσουν όμοια εκπαίδευση για να φθάσουν εκεί όπου βρίσκονται. Οι περισσότεροι παρασύρθηκαν στη διαφθορά.

Κάθε λίγα χρόνια επιλέγονται, ας πούμε, 10 άτομα από 80 εκατομμύρια.

Τώρα, το κόμμα είναι αδυσώπητο στην πειθαρχία. Χρηματισμός για εκλογές ή ανάθεση έργων; Εκδιώχνονται 70 ή 100. Σοβαρό Βιομηχανικό ατύχημα; Εκδιώχνονται 25-30. Εντείνεται η διαφθορά; Εκκαθάριση 100.000 σε ένα χρόνο. Και μία μεγάλη εκκαθάριση κάθε 5 έτη.

Όταν το Πεκίνο ανακοίνωσε πως θα εξαλειφόταν η μεγάλη φτώχεια το 2015 οι περισσότεροι Δυτικοί το θεώρησαν αμφίβολο ή και αστείο. Αλλά 400 εκμ. πάμπτωχων Κινέζων έχουν τώρα ένα σχετικά καλό εισόδημα για να ζήσουν άνετα.

Ο Xi Jinping δεν αστειεύεται. Θα ανυψώσει την Κίνα υλικά τουλάχιστον.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may also like

251. Ταυτότητα: Kanō Jigoro, Τζούντο

Ο Τζίγκορο Κανό (10/12/1860 – 4/5/1938) θεωρείται πατέρας