Τ201: Φροντίδα γυναικών

Τ201: Φροντίδα γυναικών

- in Ταυτότητα
0

Σε καμία ιστορική γνωστή μας κουλτούρα δεν δίνεται τόσος σεβασμός και τόση φροντίδα στη γυναίκα όσο σε ορισμένα κείμενα στη Βεδική Παράδοση. Στην Παλαιά Διαθήκη στο βιβλίο Παροιμίαι αναφέρονται οι αρετές της γυναίκας και η ανάγκη για φροντίδα και σεβασμό προς αυτήν (π.χ. 18.22· 31:11-31). Μα η πρώτη παρουσίασή της ως Εύα στη Γένεση δίνει την αρνητική εικόνα που έχει επικρατήσει στη δυτική παράδοση μαζί με την Πανδώρα – ως πειρασμός και φορέας κακών.

Σε αυτό το άρθρο παίρνω μερικά εδάφια από το Manusmṛti (=Οι Νόμοι του Μάνου, ή Mānava-dharma-śāstra). Στο 3ο κεφάλαιο, αφού συμβουλεύει πως η γυναίκα από μικρή ηλικία πρέπει να έχει τη μέγιστη φροντίδα (από τον πατέρα της ως κορίτσι, τον σύζυγό της ως παντρεμένη), γράφει στη συνέχεια:

3.55: Οι γυναίκες πρέπει να δέχονται σεβασμό και στολίδια από τον πατέρα τους, τους συζύγους τους και άλλους αρσενικούς συγγενείς που επιθυμούν ευημερία.

3.56: Όπου [δηλαδή σε εκείνη την οικογένεια] οι γυναίκες είναι σεβαστές, εκεί οι θεότητες μένουν ευχαριστημένες. Όπου δεν είναι σεβαστές, εκεί καμιά δραστηριότητα και ιερή τελετή δεν καρποφορεί.

3.57: Όπου οι γυναίκες ζουν σε δυστυχία, η οικογένεια εκείνη γρήγορα διαλύεται. Όπου όμως δεν ζουν σε δυστυχία, η οικογένεια ευημερεί πάντα.

3.58: Αν μία γυναίκα δεν τιμάται σε μία οικογένεια και την καταραστεί, τότε η οικογένεια ολόκληρη θα καταστραφεί ως δια μαγείας.

3.59: Επομένως οι άνδρες που επιθυμούν ευμάρεια θα πρέπει να προσφέρουν στις γυναίκες στολίδια, φορέματα και ωραίο φαγητό σε γιορτές και επετείους.

3.60: Η οικογένεια στην οποία ο άντρας είναι ευχαριστημένος με τη γυναίκα του και η γυναίκα με τον άντρα της, θα έχει μόνιμη ευτυχία.

3.61: Αν η γυναίκα δεν ακτινοβολεί ομορφιά, ο άντρας δεν ελκύεται· και αν ο άντρας δεν ελκύεται, δεν θα υπάρξουν παιδιά.

3.62: Όταν η γυναίκα ακτινοβολεί ομορφιά, η οικογένεια όλη ακτινοβολεί. Όταν δεν ακτινοβολεί, όμως, τότε η οικογένεια όλη σκοτεινιάζει.

Στο επικό Mahābhārata (βιβλίο 13, κεφ. 81) επαναλαμβάνονται παρόμοιες παρατηρήσεις και νουθεσίες.

Ένα πρόβλημα στην εποχή μας είναι ότι πολλές γυναίκες δεν θέλουν να βρίσκονται σε τέτοια θέση. Θεωρούν μία τέτοια κατάσταση παρωχημένο και άρρωστο ρομαντισμό. Η, ακόμα χειρότερα, «σεξισμό», σύμφωνα με τη νέα μόδα του «πολιτικώς ορθού».

Έτσι δυστυχώς αυξανόμενος αριθμός οικογενειών διαλύονται και παιδιά μεγαλώνουν όλο και πιο ατίθασα, όλο και πιο αντικοινωνικοί μάγκες.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *