Μ110: Θρησκεία/μυθολογία Ερυθρόδερμων (2)

Μ110: Θρησκεία/μυθολογία Ερυθρόδερμων (2)

Ο κόσμος των Ινδιάνων της Βορείου Αμερικής κυριαρχείται από τον αριθμό 4. Είναι οι 4 εποχές, 4 διαιρέσεις της μέρας και της ανθρώπινης ζωής και, πάνω από όλα, οι 4 κατευθύνσεις και περιοχές του χώρου.

Τέσσερεις επίσης είναι οι πρωταγωνιστές στις αφηγήσεις. Ο Ήρωας, ο κατεργάρης (Trickster), η Γιαγιά Αράχνη και οι εγγονοί της, οι Δίδυμοι που είναι συγχρόνως θεοί του Πολέμου.

1. Ο Ήρωας του πολιτισμού είναι η ενσάρκωση της Σοφίας, Δύναμης και Αντιληπτικότητας του Ανθρώπου. Είναι ο συνδετικός κρίκος μεταξύ της Ανώτερης Δύναμης και του ανθρώπινου γένους.

Παρεμβαίνει ανάμεσα στη Φύση (ιδίως τις θεομηνίες της) και των ανθρώπων όταν τίποτε άλλο δεν το κάνει· προστατεύει γυναίκες, παιδιά και ανήμπορους· εμπνέει τους ικανούς και εμφυσά οράματα δύναμης και δικαιοσύνης στους νέους και τους εφήβους.

2. Ο Κατεργάρης επίσης μπορεί να παρουσιάζεται και να παίζει τον ρόλο του Ήρωα. Είναι η ενσάρκωση των αντιθετικών δυνάμεων της Φύσης και φαινομένων με ηθικό δίδαγμα. Μα φέρνει μπελάδες και φασαρίες. Εκδηλώνει δυσάρεστα, κάποτε αποκρουστικά χαρακτηριστικά όπως η λαιμαργία και το στυγνό προσωπικό συμφέρον.

Η πιο συχνή του δράση περιέχει εξαπάτηση. Υπάρχει και μια κατηγορία διηγήσεων που ασχολούνται με τις σεξουαλικές του επιδόσεις σε επαναληπτική και μάλλον κουραστική λεπτομέρεια. Είναι ο Έρως και ο Παν της Αρχαίας Ελλάδας.

Είναι γνωστός με ποικίλα ονόματα στις διαφορετικές φυλές και δεν υπάρχει ακριβής αντιστοιχία του στη Δύση. Πιο κοντινές μορφές είναι ίσως ο Αυτόλυκος στους Αρχαίους Έλληνες και ο Λόκι στους Σκανδιναβούς. Μα κάποτε κάνει το καλό θεληματικά και κάποτε άθελα. Συνηθέστερα επιδίδεται σε ζαβολιές και αταξίες και σε ακραίες περιπτώσεις χάος! Στην ηρωική του άποψη φέρνει τροφή στην κοινότητα και κατανικά τον θάνατο!

3. H Γιαγιά Αράχνη ενσωματώνει τη γυναικεία φύση και την Εύα και κάθε Αγία. Είναι γερόντισσα γεμάτη σοφία και καθοδηγεί ανθρώπους και άλλα πλάσματα μα κάποτε παρουσιάζεται ως νέα και όμορφη κοπέλα. (Στη φωτό δεξιά φέρνει τον ήλιο στην πήλινη κούπα της.)

Ζει μόνη ή με τα εγγόνια της όταν αυτά αναπαύονται μετά από κάποια περιπέτεια. Με τη σοφία και καλοσύνη της καθοδηγεί τις μοίρες των ανθρώπων προς την αρετή και καλοσύνη μα επίσης ελκύει προς τον σκοτεινό κάτω κόσμο όσους βλέπει να τρέφουν βέβηλες σκέψεις και να ακολουθούν αισχρά κίνητρα.

4. Οι Δίδυμοι του Πολέμου είναι πιο δύσκολοι διότι δεν μοιάζουν με τους Δίδυμους στη μυθολογία των Βαλτικών χωρών, της Αρχαίας Ελλάδας ή της Βεδικής θρησκείας στην Αρχαία Ινδία. Σε αυτούς βλέπουμε τον δυισμό που εκδηλώνουν τα άτομα, τα έθνη, τα θρησκεύματα. Αυτοί είναι συνήθως νέοι αλλά εύκολα και απροειδοποίητα γίνονται γέροντες.

Ο ένας είναι καλός, ο άλλος κακός. Οι Hopi θεωρούν πως ο ένας εδράζει και κοιτάει από τον Βορρά και ο άλλος από τον Νότο δίνοντας ισορροπία στη Γη. Σκοτώνουν εχθρούς, ακόμα κι εχθρικές θεότητες. Κι έτσι επέφεραν αρμονία και ασφάλεια στον κόσμο καταστρέφοντας εχθρικές δυνάμεις. Συχνά έχουν παρθενογένεση!

Αυτές είναι σε σύντομες γενικές γραμμές οι δυνάμεις στην ινδιάνικη θρησκεία της Βορείου Αμερικής.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *