Ισ354: Ιστορικό δίχως ιστορία

Ισ354: Ιστορικό δίχως ιστορία

- in Ιστορικά
0

Κοχύλια… 4,6 εκατομμύρια κοχύλια στολίζουν τους τοίχους αυτού του υπόγειου κόσμου σηράγγων και δωματίων μήκους 70 μέτρων.

Υπάρχουν μερικά φιδίσια τούνελ ύψους δυόμιση μέτρων καθώς και διάφορα δωμάτια. Υπάρχει και μια μεγάλη αίθουσα μ’ έναν βωμό (θυσιαστήριο; Αγία Τράπεζα;), βαριά διακοσμημένο, με ένα κοίλωμα μισοφέγγαρου και από πάνω ένας τεράστιος θόλος που ανοίγεται στον ουρανό. Τα κοχύλια καλύπτουν πάνω από 230 τ.μ.

Τα σχέδια και μοτίβα θυμίζουν αιγυπτιακές και ινδικές εικόνες με χελώνα, δέντρο, θεότητες κλπ.

Ανακαλύφθηκε το 1835 αλλά η πρώτη επίσημη ανακοίνωση έγινε το 1838 στην τοπική εφημερίδα. Μια πέτρα μετατοπίστηκε και άνοιξε το χάσμα που κατέβαινε στο εκτεταμένο, στολισμένο με κοχύλια σπήλαιο.

Χρονολογείται ως και 1.000 πκε. Μα δεν έχουν γίνει δοκιμές άνθρακα διότι τα κοχύλια έχουν πάθει πολλή ζημιά λόγω διοξειδίου και αιθάλης από τους πυρσούς και τις λάμπες που επισκέπτες χρησιμοποιούσαν. Το 1932 εγκαταστάθηκαν ηλεκτρικά φώτα.

Ο σκοπός αυτής της κατασκευής παραμένει άγνωστος. Πολλές θεωρίες εξυφάνθηκαν όμως: Μασονική Στοά, Ιππότες Ναΐτες, μαγικές τελετές (κυρίως θάλασσας) και παρόμοια. Μπορεί να ήταν και είδος ημερολογίου αφού το ηλιόφως κατεβαίνει ορισμένες εποχές κάθετα και αντανακλάται στον βωμό.

Μερικοί πιστεύουν πως ίσως να είχε κατασκευαστεί από Φοίνικες καθώς ανακαλύφθηκε κάτι παρόμοιο στη Ρώμη το 2007.

Μέχρι τώρα (Ιούνιος 2023) μένει δίχως ιστορία.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *