Ε1222: Περιβαλλοντικά (3)

Ε1222: Περιβαλλοντικά (3)

- in Επικαιρότητα
0

Στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό Nature (569, 171, 2019), δύο έτη πριν τη δική μας χρονιά με τις πυρκαγιές (Μεσόγειος, Καναδάς, Σιβηρία, Περού κλπ.) και τις πλημμύρες (Γερμανία, Κίνα κλπ), δίνεται μία προειδοποίηση πως λόγω ανθρωπίνων δραστηριοτήτων περίπου 1 εκμ. είδη φυτών και ζώων απειλούνται με εξαφάνιση σύμφωνα με μελέτες του ΟΗΕ.

Η μεγαλύτερη επίδραση σε αυτή την εξαφάνιση έρχεται από τη γεωργία. Στις αρχές Μαΐου 2019 αντιπρόσωποι από 132 χώρες συναντήθηκαν στο Παρίσι για να εγκρίνουν μια ανάλυση του ΟΗΕ που βασίζεται σε 15.000 εκθέσεις, από όλο τον κόσμο.

Θεωρείται δε πως η εξαφάνιση τόσων ειδών από την Οργανική Ζωή του πλανήτη, θα έχει παρόμοια επίδραση για τη ζωή μας όπως η ραγδαία κλιματική αλλαγή.

Η βιοποικιλία θα πρέπει να βρίσκεται στην κορυφή όλων των αναπτυξιακών προγραμμάτων, είπε η γενική γραμματέας της Διάσκεψης. «Δεν μπορούμε πλέον να λέμε πως δεν γνωρίζαμε.»

«Διαβρώνουμε τα θεμέλια των οικονομιών μας, του βιοπορισμού μας, της εξασφάλισης τροφής μας, της υγείας και της ποιότητας της ζωής μας σε όλο τον κόσμο.» Δήλωσε ο πρόεδρος του Γραφείου Intergovernmental science- policy Platform on Biodiversity and Ecosystem Services (IP.BES) του ΟΗΕ R. Watson που οργάνωσε τη Διάσκεψη.

Περίπου 75% της γης και 66% των ωκεανών έχουν αλλάξει σημαντικά προς το χειρότερο λόγω παραγωγής τροφών. Αγροτοκτηνοτροφίες χρησιμοποιούν πάνω από 33% της γήινης επιφάνειας και 75% του πόσιμου νερού. Και σε αυτήν οφείλεται περίπου το 25% των ρυπογόνων εκπομπών στο φαινόμενο θερμοκηπίου.

Από το 1900 και δώθε, τα εγγενή φυτά, ζώα κι έντομα στα πλείστα οικοσυστήματα έχουν μειωθεί κατά το λιγότερο 20% λόγω ξενόφερτων εισβολέων. Μα συμβάλλει σε αυτή τη μείωση και η αλόγιστη εκμετάλλευση της Οργανικής Ζωής με συγκομιδή, δενδροκοπή, κυνήγι και ψάρεμα.

Μετά είναι η ρύπανση και η κλιματική αλλαγή που έχουν γίνει ολοφάνερες πλέον. Υπολογίζεται πως τουλάχιστον 5% όλων των ειδών ίσως θα εξαφανιστούν αν η θερμοκρασία ανέβει 2 βαθμούς Κελσίου πάνω από το προ-βιομηχανικό επίπεδο. Και αν η άνοδος είναι 4,3 βαθμούς θα εξαφανιστούν 16% των ειδών!

Οι κυβερνήσεις θα πρέπει να προωθήσουν ριζοσπαστικές πολιτικές. Μα η Έκθεση δεν δίνει λεπτομέρειες.

Ο κίνδυνος εδώ είναι ο φόβος του πολιτικού κόστους, διότι κυβερνήσεις προτιμούν την παραμονή τους στην εξουσία από την εφαρμογή μέτρων που προάγουν περιβαλλοντικές βελτιώσεις μα προκαλούν απώλεια ψήφων.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *