Ε1012: ΕΛ. ΑΣ. Τσαπατσουλιάς

Ε1012: ΕΛ. ΑΣ. Τσαπατσουλιάς

Η τσαπατσουλιά είναι εγγενής στη χώρα της τρελής ροδιάς. Δεν ξεκίνησε με τους ανίκανους Κολονέλους της χουντικής επταετίας ούτε, φυσικά, με τους Πασόκους ή τους Συριζανέλληνες (2015-2019).

Κανένας τομέας της ζωής στην Ελλάδα, ιδίως όμως του κράτους, δεν είναι καθαρός από αυτό το μίασμα.

Άγγλος φίλος, τεχνοκράτης στη Βρετανική ΔΕΗ, που ήρθε για να βοηθήσει κάπως τη δική μας ΔΕΗ, πριν λίγα χρόνια μου είπε, ανάμεσα σε πολλά άλλα ‘Καλά, ξέρουν τι είναι efficiency (= αποτελεσματικότητα, περίπου);’

Γράφω με αφορμή άρθρο του Γιάννη Σουλιώτη (Καθημερινή 30/12/20) για την πρωτιά που έχουμε στην ΕΕ στο λαθρεμπόριο τσιγάρων. Σε κάτι τέτοια πράγματι υπάρχει efficiency!

Αλλά δεν είναι μόνο το λαθρεμπόριο τσιγάρων (ή άλλα λαθρεμπόρια – νερωμένης βενζίνης, νερωμένου λαδιού, λαθρεμπόριο φόρων κλπ). Το 2019 σε όλη την Ευρώπη καταναλώθηκαν 38,9 δισεκατομμύρια λαθραία τσιγάρα. Στη δε Ελλάδα μας καταναλώθηκαν 3,4 δισεκατομμύρια, δηλαδή 22% του συνόλου στη χώρα μας – και μεγάλο ποσοστό στην ΕΕ.

Στις 18/12/20 στο ΤΑ Αμαρουσίου, μια ομάδα 13 ανδρών εξάρθρωσαν μια μεγάλη σπείρα λαθρεμπόρων – μόνοι τους! Αυτό το κύκλωμα είχε στον έλεγχό του 22 παράνομα εργοστάσια και αποθηκευτικούς χώρους στην Αττική – στο όνομα ανύπαρκτων προσώπων!

Στο εσωτερικό τους οι αστυνομικοί κατάσχεσαν 91 εκατομμύρια τσιγάρα και 15 εκατομμύρια κενά πακέτα. Οι διαφυγόντες δασμοί υπολογίζονται σε πάνω από 20 εκατομμύρια ευρώ!

Αυτό το πλήγμα στο λαθρεμπόριο δεν το κατάφερε η κεντρική υπηρεσία της αστυνομίας, επιφορτισμένη με τη δίωξη του λαθρεμπορίου, μα το ΤΑ Αμαρουσίου.

Φαίνεται πως υπάρχει ανταγωνισμός μεταξύ διάφορων υπηρεσιών διώξεως Οργανωμένου Εγκλήματος, Ναρκωτικών κλπ και δεν ανταλλάσσουν ως όφειλαν πληροφορίες μεταξύ τους.

Και τι κάνει η κεντρική Διεύθυνση Διαχείρισης και Ανάλυσης Πληροφοριών της ΕΛΑΣ;

Προφανώς τίποτα το αξιόλογο.

Βλέπετε η ατυχία, το δυστύχημα και παρόμοια, δεν οφείλονται σε κάποια εξωτερική θεότητα που μας μισεί και κάνει τη ζωή μας δύσκολη σπέρνοντας εμπόδια στις ικανές μας προσπάθειες.

Οφείλονται στο ότι (προτιμούμε να) κάνουμε κάτι άλλο από αυτό που πρέπει σε μια δεδομένη ώρα. Προτιμούμε να ρεμβάζουμε στην πολυθρόνα πίνοντας τον καφέ και καπνίζοντας το (λαθραίο) τσιγάρο μας, αντί να κάνουμε το αναγκαίο τηλεφώνημα ή να στείλουμε το αναγκαίο ιμέιλ.

Η Διεύθυνση Διαχείρισης και Ανάλυσης Πληροφοριών της ΕΛ.ΑΣ. θεωρείται ως ‘δεύτερη ΕΥΠ’ που δημιουργήθηκε με μοναδικό σκοπό να συγκεντρώνει να αναλύει και να μοιράζεται με τις άλλες διευθύνσεις πληροφορίες από όλες τις Αστυνομικές Αρχές της χώρας.

Γι’ αυτό ακμάζει το λαθρεμπόριο. Υπήρξε μια μείωση ληστειών κατά 1% μα μια αύξηση κλοπών-διαρρήξεων κατά 10% στη διετία 2018-2019… Οι δολοφονίες;… Η φοροδιαφυγή;…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *