Ε1215: Κινέζοι και covid-19

Ε1215: Κινέζοι και covid-19

- in Επικαιρότητα
0

1. Μια νέα γραμμή συνωμοσιολογίας εμφανίστηκε στο Διαδίκτυο – πάλι σχετικά με την Κίνα.

Η Κίνα μοιάζει να είναι η μόνη χώρα όπου η πανδημία έχει τεθεί υπό έλεγχο εδώ και πολύ καιρό, ενάμιση έτος τουλάχιστον. Πώς και τα κατάφερε;

Έχει, λένε, κάποια μυστική μέθοδο ανοσίας την οποία κρατούν επτασφράγιστο μυστικό για να εκβιάσουν ή να πιέσουν τις άλλες χώρες. Και φυσικά αυτοί διέσπειραν τον ιό, μα μόνο, μετά αφού απέκτησαν τη μέθοδο. Στην αρχή παρουσίασαν μερικά κρούσματα και αυτοί, μα πολύ σύντομα η επιδημία στην Κίνα αναχαιτίστηκε. Δίχως τα μεταγενέστερα κύματα που ταλαιπωρούν τις άλλες χώρες.

2. Το μόνο σωστό σημείο είναι πως Ναι, μεταγενέστερα κύματα ταλαιπωρούν άλλες χώρες με μεταλλάξεις του ιού.

Η απλή αλήθεια είναι πως ακόμα και οι σχετικοί επιστήμονες παντού δεν ήξεραν τι είναι αυτός ο ιός και πώς να τον αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά.

Μετά, όμως, όταν τον ταυτοποίησαν και πρότειναν τρόπους αντιμετώπισης οι κυβερνήσεις έδειξαν απροθυμία να επιβάλουν τους απλούς τρόπους, διότι φοβόντουσαν το πολιτικό και οικονομικό κόστος. Συνεπώς, η πανδημία θέριζε ψυχές. Τελικά οι κυβερνήσεις άρχισαν να συνέρχονται και να εφαρμόζουν τα λοκντάουν πληρώνοντας αρκετό κόστος.

3. Η Κίνα όντως είχε μια κρυφή φόρμουλα. Λέγεται «κοινή λογική». Επιβάλλεις λοκντάουν. Επιβάλλεις τη χρήση μάσκας. Επιβάλλεις τήρηση αποστάσεων. Συνηθισμένοι να υπακούνε τους ανώτερους κυβερνητικούς, οι Κινέζοι τήρησαν αυτά τα τρία μέτρα για όσο χρειάστηκε. Είχαν θύματα, μερικές χιλιάδες νεκρούς, μα η πανδημία αναχαιτίστηκε, ιδίως μετά την αθρόα προσέλευση για εμβολιασμό.

Εδώ στη Δύση, ακόμα και όταν κυβέρνηση και επιστήμη προσπάθησαν να εφαρμόσουν τα μέτρα συνάντησαν τις αντιρρήσεις των «ξεροκέφαλων ξερόλων» που δεν ήθελαν να περιοριστούν οι ελευθερίες τους για έναν ιό που δεν υπάρχει.

Οι κυβερνήσεις πανικόβλητες μετρίασαν ή ακύρωσαν τα μέτρα με τις πρώτες ενδείξεις βελτίωσης.

Άντε τώρα να πείσεις τους ξερόλες πως τα μέτρα χρειάζονται πάλι για τις νέες μεταλλάξεις και τα νέα κύματα.

Άντε να τους πείσεις να εμβολιαστούν. Έχουν, λένε, συνταγματικό δικαίωμα να μην εμβολιαστούν. Και το δικό τους καλό είναι πολύ ανώτερο από το καλό της κοινωνίας.

4. Το ότι στην Κίνα δεν έχουν καμιά κρυφή θεραπεία φαίνεται από το νέο ξέσπασμα της μετάλλαξης Δέλτα τον περασμένο Αύγουστο. Εκατομμύρια Κινέζοι πρέπει να υποστούν νέο λοκντάουν ή αυστηρό περιορισμό κινήσεων καθώς οι Τοπικές Αρχές βάζουν φραγμούς στη μετακίνηση του τουρισμού επίσης. Άσχετα με την παρουσία κρουσμάτων ή όχι στην περιοχή τους.

Τα πρώτα κρούσματα της μετάλλαξης Δέλτα εμφανίστηκαν στην πόλη Nanjing τέλη Ιουλίου και οι νέες προφυλάξεις έβαλαν φρένο στον τουρισμό.

Ο Αύγουστος θα ήταν ο μήνας με τη μεγαλύτερη τουριστική κίνηση για τους Κινέζους. Όλα τα θέρετρα, παραλίες, βουνά, ειδικά μέρη, όλα τα ξενοδοχεία θα γέμιζαν.

Η κεντρική κυβέρνηση αποφάσισε πως, άσχετα με το οικονομικό κόστος, θα εφάρμοζε τα μέτρα για μηδέν κόβιντ!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *