Ε1002: Καραγκιόζηδες

Ε1002: Καραγκιόζηδες

1. Ο Καραγκιόζης δεν είναι μόνο γελοίος με την έννοια ότι σε κάνει να γελάς, μα αυτός και το περιβάλλον του με Κολλητήρι και Χατζιαβάτη κλπ κινούνται στη σφαίρα του γελοίου με την έννοια της καρικατούρας. Είναι επίσης πρόσωπα σε χαρτόνι, δισδιάστατα, δηλαδή χαρακτήρες που υπάρχουν σε έναν κόσμο που δεν καταλαβαίνει τον κόσμο της τρισδιάστατης πραγματικότητας.

Γράφω για τα μέλη της παρούσας κυβέρνησης Μητσοτάκη, για τους Νεοδημοκράτες βουλευτές και για τους Έλληνες πολιτικάντηδες γενικότερα που στόχο τους έχουν μόνο τα προνόμια και, όπου εφικτό, τη νομή της εξουσίας. Κανένας δεν δείχνει να καταλαβαίνει τα ζητήματα των ανθρώπων που ζουν στην κοινωνία στον κόσμο των τριών διαστάσεων.

Κι επειδή το ψέμα ρέει πολύ εύκολα το αφήνουν να ρέει αμέριμνα κι εξαπατούν τον κοσμάκη ξεδιάντροπα.

2. Ασφαλώς ξέρετε (ή όχι) πώς έδρασαν οι Αυστραλοί δυο φορές μόλις ανακάλυψαν πως υπάρχουν λίγα κρούσματα (όχι 100 +, ή 1000 +, μα μόλις 28) σε μια περιοχή. Αμέσως και χωρίς πολλές πολλές εξηγήσεις, γενικό λοκντάουν.

Πριν λίγο καιρό κοντά στα Χριστούγεννα αναρτήσαμε το άρθρο του Κ. Καλλίτση από την Καθημερινή 20/12/20 όπου δίνονται λεπτομέρειες. Στις 18 Δεκεμβρίου ανιχνεύθηκαν 28 κρούσματα κορωνοϊού στην παραλιακή ζώνη του Σίδνεϋ. Αμέσως επιβλήθηκαν σε όλη τη χώρα περιορισμοί στις μετακινήσεις και οι κάτοικοι της περιοχής αναγκάσθηκαν να παραμείνουν έγκλειστοι: αθλητικοί όμιλοι, πισίνες, εστίαση, τουρισμός – όλα έκλεισαν στην περιοχή (μήκους 29 χιλιομέτρων). 250.000 άνθρωποι υποχρεώθηκαν να αναβάλλουν και να τροποποιήσουν τα γιορτινά σχέδιά τους.

Ανάλογη ήταν η πολιτική στα μέσα Νοεμβρίου όταν βρέθηκαν 23 κρούσματα στην Αδελαΐδα. Ολόκληρη η πολιτεία της Νότιας Αυστραλίας υποβλήθηκε σε αυστηρό λοκντάουν. Έκλεισαν σχολεία, καταστήματα· σταμάτησαν ή αναβλήθηκαν οι γάμοι και οι κηδείες· απαγορεύτηκαν οι έξοδοι από τις κατοικίες εκτός για σημαντικούς λόγους!

Και το ίδιο έγινε στη Μελβούρνη τον Ιούνιο: γενικό λοκντάουν!

3. Αυτό κάνει μια κυβέρνηση αληθινή – με στοιχειώδη λογική και μέριμνα για τη ζωή των πολιτών της. Παίρνει αμέσως αυστηρά μέτρα, άσχετα με οικονομικό κόστος το οποίο θα διορθωθεί μόλις η πανούκλα περιοριστεί. Άσχετα και με πολιτικό κόστος το οποίο δεν υπάρχει διότι όλοι αναγνωρίζουν την ανάγκη των μέτρων.

Εδώ έχουμε τον πρωθυπουργό που του αρέσει να βγαίνει στην τηλεόραση και να κάνει διαγγέλματα για το ότι πρέπει να διαφυλάσσεται η ζωή των πολιτών και να παίρνει τέτοια ημίμετρα (για να έχει τους πάντες ευχαριστημένους) που τα κρούσματα αντί να μειώνονται, αυξάνονται!

Και αντί να διορίσει στα υπουργεία ανθρώπους τεχνοκράτες με πυγμή και αποφασιστικότητα, διατηρεί το τσούρμο των φανφαρόνων που είναι πολύ χειρότεροι από τον ίδιο σε διστακτικότητα και ανικανότητα λογικής.

4. Αναφέρθηκα επί μακρόν στην Αυστραλία μόνο και μόνο επειδή είναι η πιο πρόσφατη περίπτωση. Η Κίνα έπραξε ομοίως νωρίτερα έτσι που για μήνες τώρα έχει μηδενισμό κρουσμάτων.

Μα κι εδώ την περασμένη άνοιξη έγινε το ίδιο. Μπήκαν τα αυστηρά μέτρα, ο κόσμος λούφαξε και ο κορονωϊός εξαφανίστηκε. Και η Ελλάδα ήταν το αξιοζήλευτο παράδειγμα για τις βασανιζόμενες χώρες της Ευρώπης – Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία κλπ. – που μετρούσαν χιλιάδες θύματα.

Τώρα;

Εδώ γινόντουσαν συζητήσεις για τον αριθμό ατόμων στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι, για τις εκκλησίες με περισσότερους πιστούς, για “νυχάδικα” ανοικτά κλπ. κλπ.

Δειλοί, δίβουλοι, δόλιοι.

Η λογική της κυβέρνησης δεν βασίζεται ούτε καν στην ενθάρρυνση της οικονομίας. Διότι ένα σύντομο αυστηρό λοκντάουν έχει πολύ καλύτερα αποτελέσματα.

Βασίζεται στην ψηφοθηρία. Κρίμα, κρίμα, κρίμα!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *