Ε993: Ο τσιπρισμός του Μητσοτάκη (2)

Ε993: Ο τσιπρισμός του Μητσοτάκη (2)

Θύμιζε τον θλιβερό Τσίπρα ο Μητσοτάκης όταν έδινε συνέντευξη μετά τη Σύνοδο Κορυφής των Ευρωπαίων Συμφεροντολόγων (κοκορόμυαλων).

Τον άκουγα να λέει (11/12/20) πως η ΕΕ έκανε ακόμα ένα βήμα δίνοντας ισχυρό μήνυμα στην Τουρκία να αλλάξει συμπεριφορά και πως η απειλή κυρώσεων είναι το καλύτερο εργαλείο πίεσης.

Έμοιαζε ο πρωθυπουργός ακόμα πιο θλιβερός από τον Τσίπρα, πιο θλιβερός και από βρεγμένο γάτο, σκύλο ή άλλο ευγενές ζώο.

Έχει βέβαια κάθε δικαίωμα να κοροϊδεύει τον εαυτό του και τους κομματικούς συνεργάτες του και τους υπεργολάβους φανφαρόνους υπουργούς. Μα, σίγουρα, δεν μπορεί – και το ξέρει, γι’ αυτό και το πένθιμο ύφος – να νομίζει πως θα ξεγελάσει τους πιο νουνεχείς αναλυτές, άσχετα με το πως θα παρουσιάσουν αυτοί το φιάσκο που έφαγε κατάμουτρα από τους Ευρωπαίους, συμπεριλαμβανομένου και του Γάλλου Μακρόν!

Διότι απειλές κυρώσεων δέχεται η Τουρκία ένα έτος τώρα. Και η συμπεριφορά της δεν άλλαξε ούτε στο ελάχιστο. Το συγκεκριμένο εργαλείο έχει κυριολεκτικά «στομώσει». Το ίδιο βράδυ ο Ερντογάν επαινούσε τους «μετριοπαθείς» και «λογικούς» Ευρωπαίους ηγέτες που πήραν σωστές αποφάσεις – να αναβάλουν ακόμα μία φορά την επιβολή κυρώσεων και το εμπάργκο όπλων, για τα οποία ήλπιζε ο Μητσοτάκης.

Κι εδώ, όπως ο προκάτοχος του Τσίπρας, δεν επέδειξε λίγο θάρρος ο Μητσοτάκης και να πει «Αγαπητοί μου συμπολίτες, οι Ευρωπαίοι συμπολίτες μας, μας κορόιδεψαν ακόμα μία φορά –ειδικά οι Γερμανοί, όπως ορθά προβλέπουν πολλοί!».

Τι χειρότερο μπορούν οι Ευρωπαίοι να μας κάνουν, ή να του κάνουν εκείνου; Θα τον διώξουν από την πρωθυπουργία;

Ένα χαρακτηριστικό του τσιπρισμού είναι η αδιαντροπιά. Και αυτό έδειξε ο Μητσοτάκης με τα λόγια και τις δικαιολογίες του. Διότι ξέρει πως όχι μόνο οι νουνεχείς αναλυτές μα και οι πλείστοι μορφωμένοι Έλληνες ξέρουν πως η Τουρκία εκβιάζει τη Γερμανία και η Γερμανία πιέζει βλάκες σαν τους Ισπανούς και Ιταλούς (παλαιότερα και Αυστριακούς και Ολλανδούς) να στηρίζουν διπλωματικά την Τουρκία.

Στη Γερμανία υπάρχουν τεράστια οικονομικά και ψηφοθηρικά συμφέροντα και οι Γερμανοί δεν θα ρισκάρουν καθόλου. Δεν δίνουν δεκάρα για Ενωμένη Ευρώπη.

Είναι προς το συμφέρον Ελλάδας Τουρκίας να συνεργαστούν σε όλα. Μα αυτό δεν θα γίνει αν η Ελλάδα δεν γίνει μία ισχυρή οικονομία. Για την ώρα είναι ένας πάμπτωχος μακρινός συγγενής της Ευρώπης και δεν μπορεί να διεκδικήσει πραγματική αλληλεγγύη.

Πολύ φοβάμαι πως η Ευρώπη πάει για διάλυση.

Μα παρά όσα γράφω, ο Μητσοτάκης και το δικό του τσούρμο είναι δυστυχώς, ό,τι καλύτερο προσφέρει ο κόσμος των Ελλήνων πολιτικάντηδων.

Αν δεν υπάρξει ριζική (επι)μόρφωση, που σημαίνει άριστη εκπαίδευση, δεν πρόκειται να έχουμε πολιτικούς ποιότητας και συνεπώς ούτε πράγματι ισχυρό κράτος.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *