Ε966: Βουδιστές και Μουσουλμάνοι

Ε966: Βουδιστές και Μουσουλμάνοι

- in Επικαιρότητα
0

1. Η Μυανμάρ ήταν παλαιότερα γνωστή ως Βιρμανία (ή Μπούρμα) κι έχει πληθυσμό σχεδόν 55 εκατομμύρια με σχεδόν 70% Βιρμανούς, συγγενικούς με Θιβετιανούς και 30% διάφορες άλλες εθνικότητες. Είναι στη νοτιοδυτική Ινδοκίνα με το Μπαγκλαντές βορειοδυτικά, την Κίνα στον βορρά, το Λάος ανατολικά, την Ταϊλάνδη νοτιοανατολικά και τη θάλασσα Ανταμάν στον μεγάλο κόλπο της Βεγγάλης, νοτιοανατολικά της Ινδίας.

Πέρασε από πολλές στρατιωτικές δικτατορίες που ταλαιπώρησαν τη χώρα μα τώρα έχει μια δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση που έχει εφαρμόσει από το 2015 το σοσιαλδημοκρατικό πολίτευμα που διατυπώθηκε στο Σύνταγμα του 1974 – μα καταργήθηκε από το στρατιωτικό καθεστώς.

Από το 2016 όμως υπάρχει αναβρασμός στα δυτικά της χώρας όπου είναι εγκατεστημένοι οι Rohingya Μουσουλμάνοι. Να σημειωθεί πως ενώ το 88% του πληθυσμού είναι Βουδιστές κι ένα 6,2% Χριστιανοί, οι Μουσουλμάνοι είναι τώρα περίπου 2%.

2. Η διένεξη με την ένοπλη βία των μουσουλμάνων και τη στρατιωτική επέμβαση που πλησίασε και το όριο της γενοκτονίας, δεν είναι καινούρια. Είχε αρχίσει ως εξέγερση το 1948 με διάφορες κομμουνιστικές οργανώσεις και τους Αρακάν Μουσουλμάνους ή Mujahid που ήθελαν να ενσωματώσουν την περιοχή τους στο Ανατολικό Πακιστάν (σήμερα Μπαγκλαντές), μα ο τότε πρόεδρος Jinna αρνήθηκε να τους δεχτεί.

Αρακάν ήταν το παλαιό όνομα της Περιφέρειας που το 1988 μετονομάστηκε σε Rakhine από τη στρατιωτική Χούντα, η οποία επίσης αρνήθηκε τους Ροχίνγκια μουσουλμάνους ως ιθαγενείς, κατοίκους στα δυτικά παράλια, θεωρώντας τους μετανάστες από το Μπαγκλαντές!

Στη δεκαετία 1990 καλά εξοπλισμένοι άντρες της Οργάνωσης Αλληλεγγύης Ροχίνγκια επετέθησαν ενάντια σε κανονικές μονάδες αστυνομίας και στρατού της Μυανμάρ  κοντά στα σύνορα με το Μπαγκλαντές και τότε ο στρατός αντεπιτέθηκε δυναμικά.

3. Τα πράγματα σε εμφύλιες συρράξεις δεν είναι πάντα ξεκάθαρα μαύρα κι άσπρα.

Το 2016 ξανάρχισαν οι βιαιότητες με τον βιασμό και φόνο μιας βουδίστριας γυναίκας από Ροχίνγκιας και τη θανάτωση μερικών Ροχίνγκιας ως ανταπόδοση. Αυτά τα επεισόδια προκάλεσαν πρόσθετες αιματηρές συγκρούσεις.

Η κατάσταση αγρίεψε περισσότερο όταν οι Ροχίνγκιας άρχισαν να σκοτώνουν βουδιστές μοναχούς. Σε δυο μήνες στα μέσα 2016 αποκεφαλίστηκαν (κατά τον γνωστό τρόπο των φανατικών ισλαμιστών) 19 μοναχοί!

Αργότερα, τον Οκτώβριο ένοπλοι Ροχίνγκιας επιτέθηκαν σε συνοριακά  φυλάκια στην Περιφέρεια Rakhine σκοτώνοντας 9 αστυνομικούς. Η βία εξαπλώθηκε και οι συγκρούσεις αυξήθηκαν – κυρίως γύρω από τις πόλεις Buthidaung και Maungdaw (χάρτης αριστερά· δεξιά η Μυανμάρ ).

Οι αναρτήσεις στο Διαδίκτυο και από τις δυο πλευρές παρουσιάζουν πολλές υπερβολές και ψευδείς πληροφορίες. Σύμφωνα με ανεξάρτητες δυτικές οργανώσεις τελευταία υπάρχει έντονη καταπίεση των Ροχίνγκια.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *