Ε1475: Κλεπτοκρατία κυρίαρχη – και χρημάτων

Ε1475: Κλεπτοκρατία κυρίαρχη – και χρημάτων

Το πουτινικό καθεστώς είναι μια φασιστική κλεπτοκρατία.

Είναι αστείο να διαβάζεις δεκάδες άρθρα από έντιμους Ρώσους δημοσιογράφους με φωτογραφίες και άλλα τεκμήρια για τις τεράστιες, σχεδόν ασύλληπτες ποσότητες μαύρου χρήματος που συσσωρεύουν οι κλεπτοκράτες (όσοι πιάνονται και δημοσιοποιούνται, διότι πολλοί γλιτώνουν) και μερικά τρολ που γράφουν πως το σύστημα μεταρρυθμίστηκε και είναι πλέον αδύνατο να υπάρξουν δωροδοκίες, υπεξαιρέσεις και τα παραδοσιακά ξαφρίσματα. Είναι δε γελοίο και αηδιαστικό να βλέπεις στις ειδήσεις τον Πούτιν, τον Πεσκόφ ή τον Λαβρόφ με ύφος αγίου να καταδικάζουν τη Δύση και να αθωώνουν την παναγία Ρωσία που δεν έχει βλάψει ποτέ κανένα!

Στο υπουργείο Εσωτερικών υπάρχει το τμήμα καταπολέμησης διαφθοράς. Υποδιευθυντής του τμήματος ήταν ο συνταγματάρχης Dmitri Zakharchenko. Κάποιος θα πρέπει να τον κάρφωσε ή σε κάποιον δεν έδωσε μερίδιο. Έτσι κάποια ώρα έγινε ξαφνικά έρευνα στο σπίτι του και βρέθηκαν 50 κιβώτια και σακούλες με διάφορα πακέτα αγαθών και χρημάτων. Οι αστυνομικοί που έκαναν την έφοδο δεν πίστευαν τα μάτια τους.

Ο συνταγματάρχης πιάστηκε στα πράσα καθώς δεχόταν μια δωροδοκία και τελικά καταδικάστηκε για πολλά όμοια αδικήματα μεταξύ Νοέμβρη του 2007 και Αύγουστο του 2016. Αποδείχτηκε πως έπαιρνε «δώρα» διάφορα κάθε μήνα από διάφορους επιχειρηματίες για να προωθεί τα συμφέροντά τους. Επιπλέον, πήρε τελευταία ένα σύνολο ποσό $ 20 εκατομμύρια (ή 1,4 δις ρούβλια).

Αλλά ο Ζαχαρτσένκο είναι μικρή μαρίδα σε σύγκριση με τον Επικεφαλής Αξιωματικό για Ανθρώπινους Πόρους ενός κεντρικού αστυνομικού γραφείου της Μόσχας. Στο διαμέρισμά του, Πετρόφκα 36, οι πράκτορες της FSB (=Μυστική Αστυνομία) βρήκαν 1,2 τόνους μετρητά σε χαρτονομίσματα που μεταφράζονται σε $ 120 εκατομμύρια, € 2 εκατομμύρια και μερικά ακόμα σε άλλα ξένα νομίσματα.

Αρχικά μοιάζει απίστευτο! Και όμως οι φωτογραφίες είναι από άρθρο του Ρώσου Misha Firrer!

Αυτό το ποσό είναι ο ετήσιος προϋπολογισμός της Τβερ, μιας πόλης με 408.000 κατοίκους, ή το κόστος κατασκευής 40 παιδικών χαρών για 200 παιδιά η καθεμιά σε διάφορες πόλεις, ή το σύνολο μισθών για ένα έτος για 15.000 νοσοκομειακούς γιατρούς!

Να και ο αξιωματικός της αστυνομίας:

Συλλογιστείτε τώρα πόσος πλούτος ξαφρίζεται από το κράτος αν πολλαπλασιαστούν οι περιπτώσεις όχι επί 10.000 ή έστω 1.000 μα μόνο 100! Συλλογιστείτε επίσης πως ανώτεροι αξιωματούχοι σαν τους Πόυτιν, Λαβρόφ κλπ παίρνουν πολύ μεγαλύτερα μερίδια. Γι’ αυτό η περιουσία του Πούτιν υπολογίζεται σε $ 40 δις έως 200 δις!

Αλλά ενώ οι ανώτατοι αξιωματούχοι μένουν υπεράνω πάσης υποψίας έχοντας τις καταθέσεις τους ως επί το πλείστον στο εξωτερικό (που λογω κυρώσεων τώρα είναι παγωμένοι), απορείς για την ηλιθιότητα και τεμπελιά των κατώτερων που φυλάνε τα λάφυρα τους σε μετρητά στο σπίτι τους!

Το τελικό γενικό συμπέρασμα – «Ανώτεροι αξιωματούχοι δωροδοκούνται ή παίρνουν μερίδιο σε τόνους μετρητά»!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *