E1348: Απόψεις ορθότητας πολιτικής κλπ.

E1348: Απόψεις ορθότητας πολιτικής κλπ.

Έχουμε τρία δόγματα στις μέρες μας χωρίς ακόμα την Ιερή Εξέταση που θα φυλακίζει, βασανίζει, εκτελεί, αρπάζει την περιουσία και ό,τι άλλο. Το ένα είναι η πολιτική ορθότητα, το άλλο η ρατσιστική και το τρίτο η σεξιστική. Τρεις σύγχρονοι εφιάλτες για κάθε εχέφρονα που πρέπει, όπως οι συγγραφείς του Μεσαίωνα, να προσέχει τι λέει και κυρίως τι γράφει (αφού scripta manent), μήπως και θίξει τους αυτοδιορισθέντες θεματοφύλακες του πολιτικού, ρατσιστικού και σεξιστικού ορθού.

Είναι κατά αυτή τη νέα θρησκεία σοβαρό αμάρτημα να κατηγορείς τους κομμουνιστές για απανθρωπιά, δικτατορία, τυραννία και φασισμό. Ή να εύχεσαι ‘Καλά Χριστούγεννα’ μήπως και προσβληθούν οι μουσουλμάνοι (που σύμφωνα με το Κοράνι θα μας πολεμήσουν ωσότου ασπασθούμε, Χριστιανοί και όλοι οι άλλοι θρησκευόμενοι, τη μόνη αληθινή θρησκεία!). Και ο δήμαρχος Μυτιλήνης σνόμπαρε τον Πάπα Φραγκίσκο, που επισκέφτηκε τη νήσο και με δύο δημοτικούς συμβούλους του τον χαρακτήρισαν ‘ανεπιθύμητο’ – τον προκαθήμενο 1,5 δισεκατομμυρίων ανθρώπων, τρεις μικρόμυαλοι σε μια νήσο χαμένη στο Αιγαίο!

Είναι σοβαρό αμάρτημα κατά το ρατσιστικό ορθό να πεις πως οι Εβραίοι και οι Σκωτσέζοι, όπως πολλοί άλλοι, τείνουν να είναι τσιγκούνηδες ή παραδόπιστοι και μάλιστα να χειροκροτείς το θεατρικό έργο του Σαιξπήρου ο ‘Έμπορος της Βενετίας’ – ή να αναφέρεις από το έργο τη φράση ‘μια λίβρα σάρκας’ που διεκδικούσε ο Εβραίος έμπορος από έναν δανειστή! Ή να πεις πως οι Αφροαμερικανοί είναι ‘μαύροι’. Ή πως κάποιοι, όπως και πολλοί λευκοί, έχουν πιθηκοειδή χαρακτηριστικά προσώπου. Ή να υποδείξεις πως οι μουσουλμάνοι μετανάστες οφείλουν να υπακούουν όλους τους νόμους της χώρας όπου φιλοξενούνται και να σέβονται τα χρηστά ήθη κι έθιμά της.

Όπως καταλαβαίνετε, το ‘ορθό’ μέχρι τώρα απομακρύνεται από την πραγματικότητα και την απλή λογική στην ταραχώδη ζώνη της παράνοιας. Και το ίδιο συναντάς με τον σεξισμό που απαιτεί να θεωρείς κάθε είδους ανωμαλία ως κανονικότητα και να επιβάλλει πλήρη ισότητα σε άντρες και γυναίκες.

Είναι σοβαρό αμάρτημα να λες πως η μητρότητα είναι το κύριο χαρακτηριστικό της γυναίκας – και ας μην μπορεί ένας άντρας με ανδρικά γεννητικά όργανα μόνο να μένει έγκυος και να γεννήσει. Ή να πεις πως μια γυναίκα έχει πολύ ευλύγιστο σώμα και είναι άριστη στον χορό και την ενόργανη γυμναστική μα ουδέποτε θα τρέξει τα 200 μέτρα τόσο γρήγορα, όσο ο γρήγορος άντρας, ή θα πηδήξει ψηλότερα ή θα σηκώσει μεγαλύτερα βάρη. Ή πως δεν έχουν αναδειχτεί στην ποίηση, στο δράμα και στο μυθιστόρημα (εκτός ίσως της Τζέιν Όστιν, Αγγλίδας) τόσο σπουδαίες λογοτέχνες όσο οι άνδρες. Τελειώνω με τα λόγια του William Golding (1911-93) που πήρε το Νόμπελ για το βιβλίο του Lord of the Flies. ‘Νομίζω πως οι γυναίκες είναι ανόητες να προσποιούνται πως είναι ίσες με τους άνδρες. Είναι ανώτερες και πάντα ήταν. Ό,τι και δώσεις στη γυναίκα θα το κάνει μεγαλύτερο. Της δίνεις το σπέρμα και σου δίνει πίσω ένα βρέφος…’ Τα υπόλοιπα τα αφήνω αγγλιστί.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *