Ε949: Τουρκική προπαγάνδα

Ε949: Τουρκική προπαγάνδα

- in Επικαιρότητα
0

1. Δημοσιεύθηκε στις 11 Σεπτεμβρίου 2020 άρθρο του Cem Arslan που είχε πρωτοδημοσιευθεί στις 24 Αυγούστου 2017. Ως τις αρχές του 2020 ο Αρσλάν δημοσίευε συχνά άρθρα για τα διεθνή τεκταινόμενα με κάποια αντικειμενικότητα. Σε αυτό όμως υπερισχύει ένας εθνικιστικός ιδεαλισμός καθώς εξετάζονται, υποτίθεται, ερωτήματα όπως η προσπάθεια του Ερντογάν να καταλάβει η Τουρκία ξένα εδάφη και να γίνει νέα υπερδύναμη στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Αντί να επικεντρωθεί στα ερωτήματα και τις εισβολές της Τουρκίας σε ξένα εδάφη ή απειλές και διεκδικήσεις, γράφει ανυπόστατες υμνωδίες για την τουρκική παράδοση και ηρωική συμπεριφορά, ενώ πρόκειται για φαντασιώσεις στην τουρκική νοοτροπία που ελάχιστα έχει να επιδείξει πέρα από τον μπακλαβά και τον “τούρκικο” καφέ!

2. “Ο πόλεμος υπέρ της Πατρίδας είναι ιερός στην τουρκική ψυχή. Το να πεθάνεις μάρτυρας στο όνομα του έθνους είναι ηρωοποίηση”.

Είναι παράξενο που ο Αρσλάν δεν γνωρίζει πως σχεδόν όλα τα έθνη αυτό φροντίζουν να εμπεδώσουν στα παιδιά φανατίζοντας τα υπέρ βωμών και πατρίδας και γράφει εντελώς λαθεμένα: “Αυτό φαίνεται πολύ παράξενο στη σύγχρονη Δυτική ψυχοσύνθεση. Στη Δυτική νοοτροπία ένα έθνος που αυξάνει τη στρατιωτική δύναμη είναι καθαρά εισβολέας, κατακτητής. Αυτό προέρχεται από έλλειψη κατανόησης”.

Εδώ θα έλεγα πως είναι ο Αρσλάν που πάσχει εντονότατα από ακατανοησία ή, ορθότερα, από λησμοσύνη, ξεχνώντας παλαιούς μιλιταριστές (Αλέξανδρος, Ιούλιος Καίσαρ, Τζένκινς Χαν) και νεότερους κατακτητές (Ναπολέων, Χίτλερ, Ιάπωνες).

Κι ενώ από το 1923 κι έπειτα κανείς δεν έχει απειλήσει την Τουρκία ούτε καν σαν αστείο, ο Αρσλάν λέει “Το να έχει η Τουρκία ισχυρές ένοπλες δυνάμεις είναι ζήτημα ζωής και θανάτου”! Εδώ υπάρχει και υπερβολή και ασυναρτησία!

3. “Κάθε βήμα ανάπτυξης στη στρατιωτική ισχύ και τεχνολογία μας, μας επιτρέπει να επιλέγουμε τους συμμάχους μας με κριτήριο το τι είναι καλύτερο για μας”!

Αναρωτιέμαι τι στην ευχή έπαθε αυτός ο αρθρογράφος που, πριν από αυτή την ψευτο-ψυχολογική ανάλυση της τουρκικής ψυχής και γεωπολιτικής κατάστασης, δημοσίευε καλά σχόλια για τη διεθνή επικαιρότητα. Διότι σίγουρα θα πρέπει να ξέρει πως κάθε χώρα τέτοιες ακριβώς επιλογές κάνει. Κι επανειλημμένα αξιωματούχοι του State Department των ΗΠΑ έχουν δηλώσει σε φίλους και συμμάχους – “Οι ΗΠΑ δεν έχουν φίλους και συμμάχους – μόνο συμφέροντα!”

Μετά, στην τελευταία παράγραφο γράφει ο Αρσλάν: “Δεν επιθυμούμε επέκταση, τουλάχιστον όχι με όπλα”!

Κι εδώ αγνοεί θεληματικά τη συμπεριφορά της χώρας του στα μεταπολεμικά χρόνια.

4. Παρακάμπτω την ιστορία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας με τις λεηλασίες, τα βασανιστήρια (γδάρσιμο ζωντανών ανθρώπων, σούβλισμα, ακρωτηριασμοί κλπ.), τις σφαγές και γενοκτονίες χριστιανών (Ελλήνων κι Αρμενίων).

Και μακάρι να ήταν μόνο εναντίον χριστιανών μα είναι κι εναντίον μουσουλμάνων μη-Τούρκων!

Τον Αύγουστο 2015 η Τουρκία με χάρτη δικό της διεκδικούσε τις πόλεις Aleppo, Idlib και Latakia (Βόρεια Συρία) σε μια ζώνη ως 82η Περιφέρεια της Τουρκίας! Χρησιμοποιούσε 2.000 μισθοφόρους τρομοκράτες από τη Chechnya, Dagestan κι άλλες περιοχές του Καυκάσου.

Νωρίτερα το 1939 άρπαξε την περιοχή Hatay!

To 1974 βίασε τη Βόρεια Κύπρο αρπάζοντας τα 2/5 της επικράτειας κι είναι η μόνη χώρα που αναγνωρίζει την περιοχή ως “κράτος”!

Ο Αρσλάν αγνοεί θεληματικά αυτές τις επεκτατικές παράνομες πράξεις της χώρας του. (Όπως και τα Σεπτεμβριανά 1955 οπότε 100.000 Τούρκοι ξεχύθηκαν στην Ιστανμπούλ, πολλοί φερμένοι από άλλα μέρη και κατέστρεψαν τις κατοικίες και τα καταστήματα (που είχαν σημαδευτεί με GMR) των Ελλήνων τους οποίους ξυλοκόπησαν και βίασαν τις γυναίκες!

Από το τέλος του 2ου ΠΠ διάφοροι αξιωματούχοι του τουρκικού κράτους δηλώνουν πως το Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα ανήκουν στην Τουρκία. Η εισβολή στην Κύπρο το 1974 ήταν το πρώτο βήμα για την κατάκτηση του Αιγαίου. Και οι Γκρίζοι Λύκοι στην Izmir 10/9/20 σε παρέλασή τους αυτό φώναζαν καθώς και τη Γαλάζια Πατρίδα mavi vatan!

Λίγη αντικειμενική αφήγηση δεν θα έβλαπτε αν όντως οι διάφοροι Αρσλάν θέλουν “Ειρήνη στο εσωτερικό, ειρήνη στον κόσμο” όπως έλεγε ο Κεμάλ Ατατούρκ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *