Ε935: Γιατί δεν γίνονται μεταρρυθμίσεις;

Ε935: Γιατί δεν γίνονται μεταρρυθμίσεις;

1. Όσο συμπαθής κι αν μου είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, πρέπει να πω πως νιώθω αυξανόμενη απογοήτευση. Έχει πει αρκετές φορές «Το είπαμε, το κάναμε». Μα μόνο για τα εύκολα και αρεστά στους ψηφοφόρους.

Είναι φανερό πια πως η κα Κεραμέως, συμπαθέστατη, δεν έχει ιδέα περί Παιδείας. Ομοίως η κα Μενδώνη περί Πολιτισμού. Και πολλοί άλλοι υπουργοί. Ενώ μερικοί, σαν τον κ. Καραμανλή στο Υποδομών, έχουν διοριστεί μάλλον λόγω βαρύγδουπου ονόματος. Η ικανότατη Ντόρα μένει εκτός για εντελώς λάθος λόγους.

Καμιά ουσιαστική μεταρρύθμιση στην Παιδεία. Καμιά στη Δημόσια Διοίκηση και στη Δικαιοσύνη για πιο γρήγορες δικαστικές αποφάσεις. Όσο για τις αποκρατικοποιήσεις της φιλελεύθερης κυβέρνησης;…

2. Δεν θα επεκταθώ στην πρόοδο του Ελληνικού μετά τον σάλο. Ούτε σε όλες τις παραμυθένιες ΔΕΚΟ όπου χιλιάδες κρατικοδίαιτοι «εργαζόμενοι» ευημερούν με τα λεφτά των φορολογούμενων μα χωρίς να παράγουν τα έργα για τα οποία πληρώνονται.

Ο Σταϊκούρας του υπ. Οικονομικών στο τέλος του 2019 είπε για μια κρίσιμη για τον εξοπλισμό της χώρας ΔΕΚΟ, την Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ) πως αυτή παρουσίασε στο 2ο τρίμηνο του 2019 μια απόκλιση της τάξης 49% στην εκτέλεση του προϋπολογισμού της. Ούτε έκανε τις διορθωτικές παρεμβάσεις που είχαν συμφωνηθεί. Και είχε απλήρωτες υποχρεώσεις €54 εκμ και ταμειακά διαθέσιμα μόλις €2.6 εκμ.

«Προσδοκούμε», είπε ο υπουργός «η επόμενη μέρα για την ΕΑΒ, για την αμυντική βιομηχανία μας να είναι πολύ καλύτερη από τη χθεσινή.»

3. Θα μείνουμε με την προσδοκία, εκτός και αν επιτελεστεί η αποκρατικοποίηση. Το λιμάνι Πειραιώς λειτουργεί τώρα πολύ καλύτερα (και η βελτίωση προχωρεί) διότι το ανέλαβαν οι Κινέζοι οι οποίοι δεν δέχονται την ελληνική ηλιθιότητα που κυριαρχεί στο πελατειακό κράτος.

Μα η ΕΑΒ μένει ως έχει με όλα τα βαρίδια ενός οκνηρού και ανεύθυνου προσωπικού. Οι μόνες αλλαγές που έγιναν ήταν η αντικατάσταση του Διοικητικού Συμβουλίου και η πρόσληψη μερικών δεκάδων νέων υπαλλήλων τον Απρίλιο 2020. Κινήσεις αναμενόμενες σε τέτοιες περιπτώσεις.

Πρέπει βλέπετε, κάπου να διοριστούν μερικοί εξαίρετοι και υπεύθυνοι Νεοδημοκράτες που περίμεναν επί 4,5 έτη να φάνε από την κρατική κατσαρόλα!

Όπως επεσήμανε σε άρθρο του στην Καθημερινή (15/8) ο Σ. Μάνος, πρώην (μεταρρυθμιστικός και γι’ αυτό παραγκωνισμένος) υπουργός της ΝΔ, υπάρχει στο Δημόσιο «ανισοκατανομή υπαλλήλων, κομματισμός, ασύλληπτος αριθμός υπεράριθμων, παντελής έλλειψη πειθαρχίας, μηδενική εποπτεία παρεχόμενου έργου» και άλλα γνωστά.

Η σημερινή μέρα, οχτώ μήνες αργότερα, δεν είναι καθόλου καλύτερη από τη χθεσινή.

4. Ε, δεν θα τρελαθούμε κιόλας. Μεταρρυθμίσεις ουσιαστικές που θα βελτιώσουν τη Δημόσια Διοίκηση, την Παιδεία, τη Δικαιοσύνη, το Ασφαλιστικό κ.λπ., δεν πρόκειται να γίνουν. Απλώς τα στελέχη της κυβέρνησης δεν το λένε διότι περιμένουν πως το καταλαβαίνουμε.

Εφόσον εκείνοι περνούν καλά, δεν βλέπουν τον λόγο να μετασχηματίσουν το πατροπαράδοτο καθεστώς.

Πρέπει ένα μέρος των ανάξιων κομματικών να διορίζονται κάπου για να μη φουσκώνει και η ανεργία!

Για το ελληνικό Δημόσιο μιλούμε σε όλο το εύρος του…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *