E917: ΜΜΕ Ελεγχόμενα κι “ελεύθερα”

E917: ΜΜΕ Ελεγχόμενα κι “ελεύθερα”

1. Στην πραγματικότητα γράφω για τα ελεγχόμενα ΜΜΕ της Κίνας και τα ελεύθερα των ΗΠΑ. Στην Κίνα, όπως είναι πασίγνωστο και οι πάντες βογκούν και θρηνούν ή διαμαρτύρονται για τους καημένους Κινέζους (1,4 δισ!), τα μέσα ελέγχονται σχεδόν πλήρως από την κυβέρνηση, δηλ. το ΚΚΚ. Στις ΗΠΑ, τα μίντια είναι, όπως διακηρύσσεται, ελεύθερα, δηλ. δεν ελέγχονται από την κυβέρνηση είτε Ρεπουμπλικάνων είτε Δημοκρατικών.

Δεν έχουμε απορίες ή παρανοήσεις σχετικά με τη γνωστή μονοκομματική δικτατορία στην Κίνα. Η κυβέρνηση, που απαρτίζεται από τα ανώτατα στελέχη του ΚΚΚ, εξουσιάζει όλα τα ΜΜΕ κι ελέγχει το τι ανακοινώνεται, δημοσιεύεται ή προβάλλεται. Κάποια γεγονότα θα έχουν μικρή υποβαθμισμένη κάλυψη και προβολή από μια συγκεκριμένη γωνία θεώρησης. Άλλα θα είναι διογκωμένα και θα προωθούν την ίδια συγκεκριμένη θεώρηση – η οποία ευνοεί το ΚΚΚ.

Όλοι το γνωρίζουν αυτό και ο καθένας και η καθεμιά βγάζει τα δικά του/της συμπεράσματα ανάλογα με την κατανόησή του/της. Μα σε αυτές τις ειδήσεις δεν υπάρχουν 100% κατασκευασμένες ειδήσεις fake news.

2. Αλλά τι γίνεται με τα δυτικά ΜΜΕ και ιδίως αυτά τα «ελεύθερα» της μεγάλης δημοκρατίας των ΗΠΑ;

Εκ πρώτης όψεως θα νόμιζε κανείς πως υπάρχουν δεκάδες οργανισμοί και πρακτορεία ειδήσεων, όπως σε όλες τις χώρες της Δύσης που ανταγωνίζονται άγρια για τα πρωτεία της μεγάλης είδησης και της αποκάλυψης της αλήθειας πίσω από κάθε σημαντικό εγχώριο ή διεθνές γεγονός. Μόνο που δεν είναι ακριβώς έτσι.

Όλα τα πρακτορεία ειδήσεων και πληροφόρησης και προγραμμάτων αναψυχής στις ΗΠΑ στην πραγματικότητα ανήκουν σε κι ελέγχονται από 6 κολοσσούς συγχωνευμένων οργανισμών.

Αλφαβητικά:

α) CBS: Showtime, Smithsonian, NFLCom, Jeopardy, 60 Minutes.

β) DISNEY: ABC, ESPN, Pixar, Miramax, Marvel Studios.

γ) GE: Comcast, NBC, Universal Pictures, Focus Features.

δ) NEWS CORP: Fox, Wall Street Journal, New York Post.

ε) TIME WARNER: CNN, HBO, Time, Warner Bros.

στ) VIACOM: MTV, Nick Junior, Bet, CMT, Paramount Pictures

3. Οι συνολικές εισπράξεις για τις μεγάλες 6 ήταν το 2010 $275 δισ!

Αυτές οι γιγάντιες εταιρείες ελέγχουν το 90% του τι διαβάζουν, βλέπουν και ακούνε οι Αμερικανοί πολίτες (ναι, 90%)!

Με άλλα λόγια, συνολικά 232 μέλη των 6 Διοικητικών Συμβουλίων ελέγχουν την πληροφόρηση που παίρνουν σχεδόν 280 εκατομμύρια Αμερικανοί πολίτες.

Εδώ επίσης υπάρχει μια γωνία θεώρησης που προβάλλει την άποψη των Ρεπουμπλικάνων και μια που προβάλλει εκείνη των Δημοκρατικών. Εδώ όμως, επιπρόσθετα προβάλλονται, όπως έχουμε δει επαναληπτικά, και πολλά fake news, τα οποία οι αντίπαλοι ξεσκεπάζουν αλλά μετά αφού αυτά έχουν κάνει αρκετή ζημιά.

Η ελευθερία να λες την αλήθεια έχει γίνει ασυδοσία να λες ό,τι θες, ό,τι συμφέρει εσένα, την εταιρεία, την παράταξη, το κόμμα σου!

Γενικά, η μεροληψία και το ψέμα στα δυτικά μίντια είναι πιο δύσκολο να εντοπιστούν!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *