Ε960: Ρεπουμπλικάνοι κατά Τραμπ

Ε960: Ρεπουμπλικάνοι κατά Τραμπ

500 στρατηγοί, ναύαρχοι και πρώην αξιωματούχοι της Εθνικής Ασφάλειας και από τα δύο κόμματα Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων, υπέγραψαν και δημοσιοποίησαν μια επιστολή με την οποία στηρίζουν τον Jo Biden ενάντια στον νυν πρόεδρο Τραμπ (τέλη Σεπτεμβρίου 2020, πριν το φιάσκο του ντιμπέιτ). Δηλώνουν ξεκάθαρα πως δεν θεωρούν τον Τραμπ κατάλληλο για το αξίωμα.

Το πρώτο αξιοθαύμαστο είναι πως και Ρεπουμπλικάνοι δείχνουν ανοιχτά πλέον την αντίθεσή τους. Αν μάλιστα αυτοί είναι όσοι σχεδόν είναι και οι Δημοκρατικοί, τότε αυτό θα σημαίνει πως πολύ περισσότεροι Ρεπουμπλικάνοι από όσοι νομίζει κανείς έχουν στραφεί εναντίον του τραμπούκου Τραμπ. Και βέβαια είναι η πρώτη φορά που ένας πρόεδρος δέχεται τόσα πυρά από το ίδιο το κόμμα του – διότι ο ίδιος αποδεικνύεται τόσο μεγάλος απατεώνας.

Πολλοί στρατηγοί και άλλοι ανώτεροι αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων έχουν εξαγριωθεί αφού ο Τραμπ, ένα πλουσιόπαιδο που χάρη στην ισχύ της οικογένειάς του απέφυγε τη στρατιωτική του θητεία, και υπερηφανεύεται για το κατόρθωμα, ενώ δείχνει δημόσια ότι τους υπερασπίζεται, σε κάτ’ ιδίαν συνομιλίες τους λοιδορεί αποκαλώντας τους losers ‘χαμένοι’.

Οι προσπάθειες του να πείσουν πως ενστερνίζεται τα ιδανικά και τις αξίες της αμερικανικής παράδοσης που έκαναν τη χώρα μεγάλη και αξιοζήλευτη πέφτουν στο κενό διότι είναι τόσο ανίκανος ακόμα και ως ηθοποιός. Ποιοι μπορούν να πειστούν από τόσο χοντροκομμένες πόζες του Τραμπ ως πατριώτη και ως σύννου ή στοχαστικού ανθρώπου;

Το μεγάλο πρόβλημα στις ΗΠΑ, όπως και σε άλλες προηγμένες χώρες της Δύσης, είναι πως πάρα πολλοί πολίτες παρασύρονται και υπνωτίζονται από συνθήματα κι εύκολες μεγαλοστομίες αντί να γρηγορούν και να επισημαίνουν τις φοβερές αντιφάσεις στα λόγια και στα έργα του πολιτικού που εκλιπαρεί την ψήφο τους. Πχ. ο Τραμπ κατηγόρησε τον Μπάιντεν πως ψήφισε υπέρ του πολέμου στο Ιράκ μα δεν ανέφερε πως ο ίδιος είχε στηρίξει ενθουσιωδώς τον πόλεμο!

Τώρα και ο ίδιος έχει τον κορωνοϊό. Λοιδορούσε τα μέτρα, δεν φορούσε μάσκα, ισχυριζόταν πως η πανδημία ήταν ασήμαντη και, λίγη ώρα πριν την επισήμανση πως είχε κολλήσει, έλεγε πως όπου να ‘ναι η πανδημία τελείωνε (2/10)!!!

Τώρα πήρε εξιτήριο και γύρισε στις παλιές παλαβομάρες του πως η πανδημία δεν είναι κάτι φοβερό και ας μην της δίνουμε σημασία. «Θαυμάστε με και ψηφίστε με!» Για να δούμε… (Βλέπετε, το εκλογικό σύστημα στις ΗΠΑ ευνοεί τον Τραμπ. Στην πολιτεία Wyoming υπάρχουν μόλις 750.000 κάτοικοι, όπως και σε μερικές άλλες μεσοπολιτείες, μα αυτή δίνει 2 γερουσιαστές ακριβώς όπως και η Νέα Υόρκη των 20 εκμ και η Καλιφόρνια των 40 εκμ!)

Και αυτό είναι το πιο καταπληκτικό φαινόμενο – το γεγονός πως τόσες εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες εξακολουθούν να ελκύονται από τον φτηνό λαϊκισμό και την ασυμμάζευτη ασυναρτησία ενός Τραμπ (ή ενός Τσίπρα).

Αυτό είναι και το μεγαλύτερο μειονέκτημα της σύγχρονης Δημοκρατίας: η ανικανότητα μεγάλου μέρους των ψηφοφόρων να κρίνουν το ποιόν σύμφωνα με ουσιαστικά κριτήρια και όχι συναισθηματικές μηχανικές αντιδράσεις.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *