Ε906: Κίνα καταπιέζει τους Uyghurs

Ε906: Κίνα καταπιέζει τους Uyghurs

Νικόδημος

1. Οι Κινέζοι κατηγορούνται κι επικρίνονται στη Δύση για 4 μεγάλα αμαρτήματα. Πιο συχνές κι έντονες είναι οι κατηγορίες των Αμερικανών – και κυρίως του ίδιου του προέδρου Τραμπ.

1) Ο κορωνοϊός κατασκευάστηκε στα εργαστήρια και αφέθηκε για να πλήξει την Αμερική κυρίως (σε συνεννόηση με τον ΠΟΥ).

2) Διαμαρτυρίες στο Χονγκ Κονγκ για καταπίεση των δημοκρατικών ελευθεριών της Περιφέρειας, ενάντια στην αρχική Συνθήκη.

3) Το ΚΚΚ καταπιέζει γενικά τις ελευθερίες στη χώρα.

4) Καταπίεση και γενοκτονία των Uyghurs στη Xinjiang Περιφέρεια, στη βορειοδυτική Κίνα – μια από τις 55 μειονότητες που συγγενεύουν με τις τουρκικές φυλές και είναι μουσουλμάνοι.

Σήμερα εξετάζω το ζήτημα των Ουίγκουρ (όπως στο άρθρο Ε871: Κίνα καταπιέζει τους Uyghur με ίδιο τίτλο).

2. Οι New York Times, Guardian και άλλες έγκριτες εφημερίδες ανέφεραν πυκνά στο 2018 μα λιγότερο στο 2019 διώξεις και εγκλεισμούς σε στρατόπεδα επιμόρφωσης αυτών των μουσουλμάνων με σκοπό να απεμπολήσουν τα «εθνικά» χαρακτηριστικά τους και τη θρησκεία τους.

Οι δημοσιογράφοι των έγκριτων αυτών εφημερίδων παρακάμπτουν τρεις πολύ σημαντικές απόψεις που θα έριχναν περισσότερο φως αντικειμενικότητας στις αναφορές τους.

1) Στη μακραίωνη ιστορία της (έστω από το 1000 πκε στη Δυναστεία Zhou) οι Κινέζοι δεν επιδίωξαν ποτέ μια εκτεταμένη αυτοκρατορία κατακτήσεων – όπως οι γείτονές τους Μογγόλοι και Ιάπωνες ή οι Μακεδόνες και Ρωμαίοι και, πιο πρόσφατα οι Βρετανοί, Ισπανοί, Γάλλοι κ.λπ. (και, φυσικά οι Χίτλερ και Στάλιν), ενώ οι Αμερικανοί το επιδίωξαν μέσω οικονομική διείσδυσης.

Η χώρα είναι τεράστια και ο πληθυσμός απειράριθμος. Με άλλα λόγια, δεν έχουν επεκτατικές βλέψεις, ούτε χρειάζονται περισσότερους Κινέζους.

2) Από το 1978 οπότε ο Deng Xiaoping ανέλαβε την ηγεσία κι έκανε ριζικές πολιτικο-οικονομικές μεταρρυθμίσεις, η ωμή καταπίεση και οι παρανοϊκές, εγκληματικές ενέργειες του Μάο σταμάτησαν. Σίγουρα δεν υπάρχουν δημοκρατικές ελευθερίες έκφρασης και θεσμοί όπως στη Δύση, μα υπάρχει αρκετή ελευθερία ώστε οι Κινέζοι να μετακινούνται εντός κι εκτός της χώρας χωρίς την ασφυκτική λαβή κι επίβλεψη των σταλινικών ή μαοϊκών καθεστώτων.

3) Είναι πασίγνωστο πως σε πάρα πολλές χώρες οι μουσουλμάνοι ως μειονότητα επιδίδονται σε εξεγέρσεις και αποσχιστική δράση και ως κυβέρνηση καταπιέζουν ή διώκουν εξοντωτικά τις μειονότητες. Καλό παράδειγμα είναι η Τουρκία και η αισχρή καταπίεση Ελλήνων και Κούρδων χριστιανών. Από τη δεκαετία 1980 οι Ρώσοι αντιμετώπιζαν φασαρίες κι τρομοκρατικές ενέργειες από τους Τσετσένους με συνολικές απώλειες πάνω από 25.000. Στην Ταϊλάνδη, πάλι, μουσουλμάνοι εθνικιστές επιδίδονται σε τρομοκρατικές ενέργειες κ.λπ. κ.λπ.

3. Ορισμένες ομάδες Ουίγκουρ είναι ομοίως αποσχιστικές (η Παν-Τουρκική ιδεοληψία) και ο Στάλιν βοήθησε να ιδρυθεί η Δημοκρατία του Τουρκεστάν (1933-34) και η Δεύτερη Δημοκρατία 1944-49. Άλλοι συμμετέχουν σε Παν-Ισλαμισμό. Μια τρίτη φράξια θέλει τη Δημοκρατία των Ουίγκουρ!

Αυτές οι τρεις σέχτες αλληλοσκοτώνονται για λόγους θρησκείας και ιδεολογίας (μουσουλμάνοι που τρώνε χοιρινό! Φιλορώσοι κ.λπ.).

Μα το 2009 οργανώθηκαν έντονες ταραχές – ίσως από τη Retiya Kadeer που πρόβαλλε ένα ουδέτερο προφίλ. 197 νεκροί και 1.500 τραυματίες.

Το ΚΚΚ που κυβερνά την Κίνα οπωσδήποτε επέβαλε περιοριστικά μέτρα, όπως κάνει και τώρα (Ιουν. 2020) στο Χονγκ Κονγκ, κι έστειλε σε στρατόπεδα επιμόρφωσης μερικές εκατοντάδες χιλιάδες επαναστάτες, αποσχιστές, ταραξίες και τρομοκράτες Ουίγκουρ. Μα εξίσου βέβαιο είναι πως όλοι αυτοί προωθούσαν την υπονόμευση της ενότητας της χώρας – συχνά με τρομοκρατικές πράξεις βίας.

4. Και είναι παράξενο που τα δυτικά μίντια δεν αναφέρονται και σε αυτές εξίσου ανοικτά και καταδικαστικά.

Ο Ridzwan Abdul Rahman δεν συμπαθεί ιδιαίτερα την Κίνα και σε πρόσφατα άρθρα του στο Διαδίκτυο την επικρίνει που επιτρέπει σε ανεύθυνα τρολ να γράφουν πως η Αυστραλία είναι «χώρα επικίνδυνη» για Κινέζους. Μα γράφει επίσης πως η κυβέρνηση της Κίνας ορθά συνέλαβε περίπου 13.000 μέλη της Παν-Ισλαμικής Κίνησης μαζί με μέλη ISIS και άλλους που τρομοκρατούσαν τον κόσμο στην ανατολική Xinjiang το 2013-15.

Ο Alfred Croucher που ζει και διδάσκει στο Suzhou, Xinjiang-su, γράφει, πως έχουν δημιουργηθεί εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας για τους Ουίγκουρ με πάμπολλα έργα – υποδομές και αγροτικές και βιομηχανικές μονάδες ενώ ο τουρισμός αυξάνεται κι επικρατεί ειρήνη τα τρία τελευταία χρόνια.

Μόνο το 2019, 60 εκμ. τουρίστες επισκέφθηκαν το Xinjiang με τα 21 αεροδρόμια και τις ταχείες αμαξοστοιχίες της.

23 χώρες (Αυστραλία, Βρετανία, Γαλλία, Καναδάς, Ιαπωνία κ.λπ.) ζήτησαν από την Κίνα να «δώσει ελευθερίες» στις μειονότητες των Ουίγκουρ και άλλους μουσουλμάνους.

Τον ίδιο μήνα κι έτος (Ιούλιο 2019) 56 άλλες χώρες (Αραβία, Ρωσία, Λευκορωσία, Συρία, Φιλιππίνες, Εμιράτα κ.λπ.), πολλές μωαμεθανικές, υποστήριξαν τις προσπάθειες της Κίνας!

– – –
Όλα τα σχόλια των αναγνωστών είναι ευπρόσδεκτα, εφόσον δεν χρησιμοποιούν προσβλητικούς ή υβριστικούς χαρακτηρισμούς. Επίσης σχόλια στα οποία έχει επιλεγεί η “Υποβολή ως Ανώνυμος/η – Unknown” δεν θα δημοσιεύονται. Μπορείτε να επιλέξετε να υποβάλετε ένα σχόλιο είτε με το προφίλ σας στο Google (1η επιλογή), είτε το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο (2η επιλογή: “Όνομα/URL“), συμπληρώνοντας μόνο το πεδίο “Όνομα” (όνομα ή ψευδώνυμο της αρεσκείας σας). Όλα τα σχόλια πριν τη δημοσίευσή τους πρέπει να εγκριθούν από τον Διαχειριστή (comment moderation), γι αυτό πιθανόν να υπάρξει μια μικρή καθυστέρηση

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *