Ε891 Καυγάδες για το τίποτα;

Ε891 Καυγάδες για το τίποτα;

- in Επικαιρότητα
0

Πολύ σωστά διεκδικούμε τη θαλάσσια περιοχή που νομίζουμε μας ανήκει. Όπως πολύ σωστά διεκδικούν και οι Τούρκοι θαλάσσιες περιοχές που νομίζουν τους ανήκουν, και, βέβαια, μερικές περιοχές επικαλύπτουν η μια την άλλη και μόνο μια Τρίτη δύναμη, εντελώς αμερόληπτη, θα βγάλει ορθή απόφαση που θα λυπήσει τη μια ή την άλλη πλευρά ή και τις δύο.

Δεν πιστεύω πως η Τουρκία ενδιαφέρεται πραγματικά ή πρώτιστα για τα κοιτάσματα στην Ανατολική Μεσόγειο. Μπορεί ο Ερντογάν να είναι μουρλός ή μεγάλος βλάκας, μα μερικοί τουλάχιστον σύμβουλοί του θα γνωρίζουν άριστα πως πιθανώς αυτά τα κοιτάσματα να μην αξιοποιηθούν ποτέ διότι το κόστος θα είναι μεγαλύτερο από τα έσοδα!

Μάλιστα, για όσους δεν το έχουν αντιληφθεί, οι μεγάλοι παίκτες, οι μεγάλες εταιρείες εκμετάλλευσης, έχουν αποχωρήσει από τη σκηνή. Οι ενεργειακοί κολοσσοί έπαψαν να διενεργούν έρευνες διότι αυτοί αντιλήφθηκαν πως αυτά τα κοιτάσματα δεν συμφέρουν οικονομικά.

Πώς; Απλούστατα παντού στις προηγμένες χώρες, που ξέρουν ποιες θα είναι οι άμεσες (όχι μελλοντικές) εξελίξεις, υπάρχει μια σταθερή κίνηση μακριά από λιγνίτες και πετρέλαια προς τις ανανεώσιμες πηγές (αιολική και ηλιακή ενέργεια). Ακόμα και στην καθυστερημένη Ελλάδα βλέπουμε την αυξημένη χρήση υβριδικών οχημάτων ή μόνο με φυσικό αέριο ή, τώρα τελευταία, με ηλεκτρισμό.

Οι υβριστικές, προκλητικές μεγαλοστομίες του Ερντογάν και των υποτακτικών του (σαν τον Τσαβούσογλου) προέρχονται από την έντονη επιθυμία τους να αναγνωρισθούν ως Μεγάλη Δύναμη (που αριθμητικά και γεωγραφικά είναι) και φυσικά την απληστία τους για εδαφική επέκταση κι επιρροή. Δεν καταλαβαίνουν γιατί κανείς άλλος στην περιοχή δεν αναγνωρίζει το μεγαλείο της Τουρκίας – έστω κι αν δεν προσέφερε ούτε ένα ελάχιστο δείγμα πολιτισμού στην ανθρωπότητα. Το μόνο που επέδειξαν οι Οθωμανοί απόγονοι των αιμοβόρων Σελτζούκων, τα τελευταία 200 χρόνια είναι να καταπιέζουν, να καταληστεύουν, να σφάζουν και να εξοντώνουν!

Η Αίγυπτος σίγουρα δεν θέλει τους Τούρκους πλάι της στη Λιβύη και το έχει καταστήσει σαφέστατο. Δεν τους θέλει καθόλου!

Εμείς είμαστε πλάι στην Τουρκία και θα υποστούμε την φαντασιόπληκτη εριστικότητα και την επιθετική αλαζονεία της.

Ναι, πρέπει να κάνουμε Διάλογο. Ναι, πρέπει να καταφύγουμε στη Διεθνή Διαιτησία και στο Διεθνές Δίκαιο. Ας μην περιμένουμε πολλά από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, άσχετα με τα φληναφήματα της Κυβέρνησης και τη δήθεν διπλωματική κινητικότητά της.

Τα λόγια και οι δηλώσεις υπέρ της Ελλάδας δεν θα τρομάξουν τον Ερντογάν, όπως το δείχνει απτόητος. Θα χρειαστούν πράξεις με ξεκάθαρο στρατιωτικό μήνυμα. Όλοι το ξέρουμε αυτό.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *