Ε887: Απολογισμός ενός έτους

Ε887: Απολογισμός ενός έτους

- in Επικαιρότητα
0

1. Στις 9 Ιουλίου συμπληρώθηκε ένα πολύ γεμάτο έτος πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής ζύμωσης από την εκλογή της ΝΔ ως νέα κυβέρνηση και την επιστροφή του Σύριζα στην αντιπολίτευση.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πολύ σύντομα έδειξε πως είχε προετοιμαστεί κατάλληλα, σε αντίθεση με το μπουλούκι των μπαχαλάκηδων του Σύριζα το 2015, και στρώθηκαν αμέσως στη δουλειά φέρνοντας νέο στυλ και πνεύμα στη διακυβέρνηση. Δεν θα έλεγα πως όλοι όσοι διορίστηκαν σε υπουργεία και διευθυντικές θέσεις είναι ακριβώς κατάλληλοι. Απεναντίας πολλοί είναι ακατάλληλοι – βαρίδια του αμαρτωλού παρελθόντος που δεν λέει να εξιλεωθεί. Μα οι περισσότεροι έχουν μια ποιότητα πολύ διαφορετική, πολύ καλύτερη από τους Συριζαίους.

Οι Συριζαίοι ως νέα μεγαλύτερη αντιπολίτευση (31% από το ιστορικό 4%) δείχνουν και μεγαλύτερη ανικανότητα και ανευθυνότητα.

2. Η νέα κυβέρνηση επέβαλε τάξη σε πολλές περιοχές που την χρειάζονταν, όπως στα Πανεπιστήμια με την κατάργηση του ηλίθιου «ασύλου» και στα Εξάρχεια και άλλες περιοχές. Χρειάζεται ακόμα πολλή εργασία σε αυτόν το τομέα, μα η αρχή είναι ευοίωνη.

Ήταν μια καλή μάχη, μια καλή νίκη.

Η κυβέρνηση αντιμετώπισε πολύ αποτελεσματικά, άσχετα με τα τσιρίγματα των τσιπριστών, την απειλή των μεταναστών τους οποίους εργαλειοποίησαν οι Τούρκοι στα σύνορα, στον Έβρο. Ήταν εντυπωσιακή όντως η αποφασιστικότητα και σπουδή και ταχύτητα της κυβέρνησης.

Η ικανότητά της δε φανερώθηκε στην αντιμετώπιση και αναχαίτιση της πανδημίας του κορωνοϊού. Ναι, υπάρχουν οι πολλοί ηλίθιοι Έλληνες μικρο–Μπολσονάροι και Τραμπιστές που διαδίδουν πως δεν υπάρχει κανένας ιός ή πως είναι εφεύρημα του Μπιλ Γκέιτς για να ελέγχει την ανθρωπότητα – ή άλλες ανοησίες συνωμοσίας. Μα τα μέτρα και κυρίως το λοκντάουν λειτούργησαν και η ελληνική προσέγγιση έγινε αντικείμενο εγκωμίων και θαυμασμού παγκοσμίως.

3. Ή, σχεδόν παγκοσμίως. Διότι το τσούρμο των τσιπριστών αρνήθηκε μουλαρίσια να πει μια καλή κουβέντα. Μόνη εξαίρεση ήταν ο κ. Ξανθός, πρώην υπουργός Υγείας, που αναγνώρισε την αξία των μέτρων.

Κι ερχόμαστε στη θλιβερή και απαράδεκτη, μα απαράβλεπτη διότι αισθητά υπαρκτή, αισχρότητα της τσιπρικής αντιπολίτευσης.

Πρέπει να δεχτούμε πως οι Συριζαίοι της πρώην κυβέρνησης, του κόμματος και της μάζας που υποστηρίζει το κόμμα, είναι άξεστοι, ακαλλιέργητοι πέρα από το φτηνό λαϊκό τραγούδι, αμόρφωτοι πέρα από τα κολυβογράμματα του Γυμνασίου και γενικά χυδαιότατοι.

Δυστυχώς, δεν έμαθαν τίποτα από τα 4,5 έτη που βρέθηκαν στην εξουσία. Δεν έκαναν καμιά προσπάθεια να βελτιωθούν σε κάποιο τομέα της ανθρώπινης κοινής συμπεριφοράς μα ούτε να μάθουν πώς άνοιξαν οι πύλες προς την εξουσία.

Δεν κατάλαβαν πως δεν ήταν οι ίδιοι που προσέλκυσαν το πρόσθετο 30% το οποίο τους ανέβασε.

Νομίζω πως το κλειδί που άνοιξε την πύλη ήταν η απερίγραπτη αγανάκτηση που ο λαός ένιωσε με τα αυτάρεσκα καμώματα της κυβέρνησης Σαμαρά, παρότι γενικά τα οικονομικά βελτιώνονταν.

4. Το χάσμα μεταξύ ΝΔ και Σύριζα, ή ακριβέστερα μεταξύ Μητσοτάκη και Τσίπρα μεγαλώνει, τόσο που θα πρέπει ο Νεοδημοκράτης να κάνει τερατώδεις ολέθριες γκάφες για να χάσει την προτίμηση του κόσμου και αυτός να στραφεί ξανά προς τον Τσίπρα.

Στο έτος που πέρασε ο Τσίπρας δεν έκανε απολύτως τίποτα ουσιαστικό για να πείσει τους ψηφοφόρους πως ο ίδιος και οι (σπιλωμένοι) συνεργάτες του μπορούν να ξαναγίνουν κυβέρνηση έχοντας μάθει κάποια πράγματα.

Έγιναν πολλές αποκαλύψεις από πρώην κολλητούς του κόμματος (π.χ. Καλογρίτσας) για παραμάγαζα και παρακυκλώματα για τον παρά. Αντί να παραδεχτούν πως ορισμένοι σαν τον Παππά και τον Παπαγγελόπουλο (και όποιον άλλο), ναι, έκαναν σοβαρές παραβάσεις και να τους διώξουν, τους υπερασπίζονται και κατηγορούν τη ΝΔ και τον Μητσοτάκη και το «παλιό καθεστώς κυβέρνησης»!

Όχι μόνο δεν έχει αλλάξει στο ελάχιστο, όχι μόνο δεν έχει μάθει από τα λάθη, μα δείχνει μια απίστευτη ανικανότητα να στείλει στους ψηφοφόρους ένα μήνυμα πως έχει κάπως αλλάξει ο Σύριζα!

5. Ο Πάνος Σκουρλέτης απέτυχε βροντερά ως Γεν. Γραμματέας του κόμματος και ως οργανωτής της προεκλογικής εκστρατείας. Μα έμεινε πολύ καιρό στη θέση του αντί να σταλεί στα τριτοκλασάτα έδρανα.

Ο Τσίπρας φαίνεται να νομίζει πως ο κοσμάκης που ξεγελάστηκε δυο φορές το 2015 θα ξεγελαστεί ξανά με την ξεπερασμένη, ρυπαρή ρητορεία που υποδαυλίζει μίσος και διχάζει, ενώ συσπειρώνει το κόμμα – που καλύπτει απατεώνες!

Έγιναν πολλές μεταγραφές από το ΠΑΣΟΚ. Αντί λοιπόν αυτές να μεταγγίσουν κάποια ηπιότητα και μετριοπάθεια που είναι ιδιότητες του Κέντρου, τα στελέχη αυτά έχουν μάλλον χρωματιστεί από τις εντονότερες και βρομερότερες ανταύγειες του τσιπρισμού. Έχουν ενταχθεί στις φραξίες που συναποτελούν τον Σύριζα και καυγαδίζουν.

Ο τρανός τακτικιστής και διαπραγματευτής δείχνει ολόγυμνος δίχως χάρισμα, δίχως ικανότητα, δίχως ευφυΐα!

Ο Τσίπρας της αντιπολίτευσης του 2020 έδειξε, όποτε μίλησε για κάποιο κρίσιμο θέμα, να είναι πολύ πολύ χειρότερος από τον ανίκανο πρωθυπουργό της κυβέρνησης Σύριζα 2015-19. Και δεν δείχνει καμιά πρόθεση να βελτιωθεί.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *