E1399: Αυστραλία – Πώς ελέγχθηκε η Πανδημία

E1399: Αυστραλία – Πώς ελέγχθηκε η Πανδημία

Διάβασα πολλά άρθρα από Ευρωπαίους και Αμερικανούς για τον εξαίρετο τρόπο που η Αυστραλία (και περίπου στον ίδιο βαθμό η Νέα Ζηλανδία) κατάφερε να ελέγξει την εξάπλωση του κορωνοϊού. Όλα εστίαζαν στην απομονωμένη γεωγραφική κατάσταση. Μα ένα άρθρο από Αυστραλό έδωσε περισσότερες πληροφορίες.

Βεβαίως, η γεωγραφική θέση της Αυστραλίας έπαιξε σπουδαίο ρόλο και ορθά συμπεραίνουν πως βοήθησε στην αναχαίτηση μα δεν είναι ούτε ο σπουδαιότερος λόγος ούτε η βασική αιτία για τα καλά αποτελέσματα – και ας τον προωθούσαν οι ξένοι για να δικαιολογήσουν τις αποτυχίες των Αμερικανών και Ευρωπαίων.

Η πολιτική ηγεσία και η Υγειονομική Υπηρεσία δεν δίστασαν να πάρουν αμέσως σκληρά μέτρα μόλις παρουσιάζονταν τα πρώτα κρούσματα, ακόμα και ας ήταν μόνο ένα. Το να έχεις ένα και να περιμένεις να δεις τι θα προκύψει είναι το ίδιο σαν να έχεις 1.000. Διότι αν το ένα δεν ελεγχθεί σύντομα, σε μέρες, θα γίνει 100 και 1.000. Ήταν ζήτημα αποτελεσματικής επαγγελματικής διαχείρισης δίχως συναισθηματισμούς.

Βρήκαν νωρίς πως μετά από ένα λοκντάουν 5 ημερών, που όμως τηρήθηκε με θρησκευτική σχεδόν ευλάβεια, δεν υπήρξαν νέα κρούσματα! Γι’ αυτό επιβλήθηκαν αμέσως αυστηρά λοκντάουν. Μα υπήρχε κι ένα γενικότερο πλαίσιο με αυστηρούς κανόνες πρόληψης.

1) Ο λαός αποδείχθηκε αρκετά ώριμος ώστε να καταλάβει τη σοβαρότητα της κατάστασης και να συμμορφώνεται με τα μέτρα. Καταλάβαιναν πως τα μέτρα ήταν για το δικό τους καλό.

2) Τηρήθηκαν τα δυο βασικά μέτρα μάσκας και τήρησης απόστασης σε κάθε προειδοποίηση των Αρχών. Και το λοκντάουν, φυσικά.

3) Η πολιτική ηγεσία, ομοσπονδιακή και τοπική αυτοδιοίκηση δεν δίστασαν να ξοδέψουν όσα χρειάζονταν για την εφαρμογή αναγκαίων μέτρων.

4) Όλοι οι εισερχόμενοι ταξιδιώτες, γηγενείς και μη, έμπαιναν σε καραντίνα σε φρουρούμενα ξενοδοχεία και έκαναν τεστ τουλάχιστον δυο φορές προτού αφεθούν ελεύθεροι. (Η αυστηρότητα με την οποία αντιμετώπισαν τον τενίστα Τζόκοβιτς δείχνει πως δεν αστειεύονταν οι Αρχές.)

5) Τεστ κάθε είδους ήταν διαθέσιμο για όλους όλη την ώρα.

6) Υπήρχαν κατάλογοι αμέσως για επαφές που κάποιος φορέας του ιού είχε, κι έτσι όλοι ελέγχονταν γρήγορα.

Να, ένα ακόμα μάθημα για τους ξερόλες που μένουν στο λοκντάουν νοσηρής μόνο νοοτροπίας.

Με αυτά όλα τα μέτρα, μια αυτονόητη συνεργασία ηγεσίας σε εγρήγορση και πρόθυμων πολιτών, κατόρθωσαν στην Αυστραλία να έχουν και λίγα θύματα και γρήγορη αναχαίτηση.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *