Ε894. Αγίες Σοφίες

Ε894. Αγίες Σοφίες

1. Όχι, ο Ερντογάν δεν κάνει καθόλου καλά να μετατρέπει την Αγία Σοφία, ένα ιστορικό θρησκευτικό αριστούργημα Βυζαντινής αρχιτεκτονικής σε τζαμί. Ούτε ο «φωτισμένος» προοδευτικός Κεμάλ Ατατούρκ έκανε καλά να μετατρέψει τον παλαιό ναό, που τον έκαναν τζαμί, σε Μουσείο. Χριστιανικός ναός ήταν και θα έπρεπε να παραμείνει αφού στην Ιστανμπούλ ζούσαν δεκάδες χιλιάδες χριστιανοί ορθόδοξοι και σύμφωνα με απλούς φυσικούς νόμους η πλειοψηφία των μουσουλμάνων Τούρκων έπρεπε να σεβαστεί το δικαίωμα τους στον ναό τους.

Μα οι ισλαμιστές της πολυεθνικής Τουρκικής φυλής (Σελτζούκων κ.λπ.) δεν γνώριζαν τίποτε άλλο από κατάκτηση, σφαγή και μετατροπή ανθρώπων και κουλτούρας σε μουσουλμάνους και άξεστο Ισλάμ. Ανίκανοι να δημιουργήσουν δικό τους πολιτισμό, κουρσεύουν και σφετερίζονται πνευματικές καλλιέργειες άλλων εθνών.

2. Στην Ελλάδα δεν μετατράπηκαν τζαμιά σε χριστιανικές εκκλησίες. (Ούτε στην Κύπρο.) Παρότι ο μουσουλμανικός πληθυσμός είναι σχετικά μικρός.

Αλλά ο Ερντογάν και τα τσιράκια του έχουν δίκιο όταν λένε πως στην Ισπανία τζαμιά έγιναν εκκλησίες.

Παλαιότερα και στον ελλαδικό κι ευρύτερο ανατολικο-χριστιανικό χώρο παγανιστικοί ναοί των Ολύμπιων Θεών γκρεμίζονταν και τα μαρμαρά τους χρησιμοποιούνταν για να χτιστούν χριστιανικοί ναοί. Ο ελλαδικός χώρος, στην Αττική και μόνο, είναι κατάσπαρτος με τέτοια μνημεία.

Οι Ιουδαίοι επίσης σεβάστηκαν ναούς ξένων θρησκειών. Οι Άγιοι τόποι είναι ανοιχτοί στους χριστιανούς όπως ήταν πριν την λαίλαπα των μουσουλμάνων που κι εκεί επιδόθηκαν σε όργιο καταστροφής.

Το τζαμί Al-Agsa χτίστηκε στον χώρο (και με υλικά) μιας κατεστραμμένης χριστιανικής εκκλησίας βυζαντινής. Αυτή πάλι ήταν χτισμένη στον χώρο (και με υλικά) ενός παγανιστικού ναού από τη Ρωμαϊκή εποχή. Μα και οι Ρωμαίοι, που συνήθως σέβονταν όλες τις θρησκείες κι εθνικότητες στην Αυτοκρατορία τους, έχτισαν τον ναό πάνω στον χώρο (και με υλικά) του Ιουδαϊκού Ναού τον οποίο κατέστρεψαν μετά την εξέγερση των Εβραίων το 70 κ.ε.

3. Παράξενη αυτή η βάρβαρη συνήθεια. Προέρχεται από αλαζονεία μα και αβεβαιότητα και οκνηρία. Αβεβαιότητα για την υπεροχή του κατακτητή και οκνηρία (και άγνοια) για νέα δημιουργία. Η δημιουργία απαιτεί ενέργεια, κόπο, χρόνο και χρήμα. Η καταστροφή και η κλοπή είναι σχετικά εύκολες και ανέξοδες κι ενίοτε κερδοφόρες.

Οι μουσουλμάνοι της Τουρκίας, οι θηριώδεις Οθωμανοί, είναι, ανάμεσα στα σύγχρονα έθνη άφθαστοι σε αυτή την πολιτισμική πειρατεία.

Ο Ερντογάν και οι «γκρίζοι λύκοι» του είναι τα τελευταία ίσως απομεινάρια αυτής της παρωχημένης βάρβαρης νοοτροπίας και φιλοδοξίας.

Ακόμα και οι πιο ηλίθιοι φιλότουρκοι Ευρωπαίοι (κυρίως Βρετανοί) αντιλαμβάνονται πως το θρησκευτικό στοιχείο είναι η βιτρίνα για τη συσπείρωση των φανατικών στην Τουρκία.

Ο Ερντογάν θέλει αναβίωση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. 80εκμ Τούρκοι αργοσαλεύουν πιέζοντας, οι πιο φανατικοί, τα όρια που έχουν επιβάλει παλαιές Συνθήκες σαν της Λωζάνης. Αυτήν θέλουν να αλλάξουν.

Η Αγία Σοφία είναι, όπως τόσα άλλα θέματα, εργαλεία στην αξεδίψαστη φιλοδοξία και απληστία των βάρβαρων αυτών που θέλουν να προσχωρήσουν στην Ευρώπη.

Μόνο ένα κυνικό κτήνος θα έλεγε σε βίντεο για την Αγία Σοφία «Ήσουν πάντα δική μας και εμείς δικοί σου» (Ερντογάν: 21/7/20). Ένα χοντρό, αισχρό ψέμα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *