E1196: Πολύ ευάλωτοι…

E1196: Πολύ ευάλωτοι…

Γιατί άραγε είμαστε τόσο ευάλωτοι στο άγχος και στην απειλή, στην πίεση, στον φόβο; Γιατί δεν έχουμε αρκετό ψυχικό σθένος να μην ενδίδουμε σ’ αυτά;

Με την πανδημία εμφανίστηκαν όλες αυτές οι παθήσεις και τα ψυχοφάρμακα γνώρισαν υψηλά επίπεδα πωλήσεων. Πολλά ζευγάρια καυγάδιζαν και χώρισαν. Πολλοί μαθητές δεν μπορούσαν να επικεντρωθούν στα μαθήματά τους. Πολλοί νέοι και νέες ήθελαν εξάπαντος να βγουν, να έχουν συναντήσεις και να ξεδώσουν. Κι αυτά τα φαινόμενα αυξήθηκαν με το δεύτερο και το τρίτο κύμα της επέλασης του ιού.

Μα έχουμε δει παρόμοια φαινόμενα φόρτισης και παράλογης δράσης ακόμα κι όταν δεν υπάρχει αντικειμενική εξωτερική πίεση. Ένας μελισσοκόμος τέλη Ιουλίου αποφάσισε μια μέρα με άνεμο 6 μποφόρ να καπνίσει τα μελίσσια του· στην προσπάθεια έβαλε φωτιά κι έκαψε τη Σταμάτα. Άλλος, ηλικιωμένος, αποφάσισε να κάψει ξερόκλαδα παρά τους θυελλώδεις ανέμους στο Νταού Πεντέλης, πίσω το 2018, κι έτσι προκάλεσε την πυρκαγιά που έκαψε το Μάτι και 103 ανθρώπους. Πολύ νωρίτερα, μια γιαγιά τον Αύγουστο του 2007 επιχείρησε να μαγειρέψει στην αυλή του σπιτιού της και προκάλεσε τη λαίλαπα στην Ηλεία όπου κάηκαν και 63 άνθρωποι.

Ποια πιεστική σκέψη μιας σαρωτικής στιγμής ώθησε αυτούς (και πολλούς άλλους) ανθρώπους σε τέτοιες πράξεις με τόσο τραγικές συνέπειες;

Άλλοι πάλι, σε απόγνωση για την υγεία τους ή για πιθανή μελλοντική απειλή κατά της υγείας τους ή με κάποια επιθυμία για θωράκιση κι επέκταση της ζωής, έσπευσαν να πιούν το θαυμαστό νερό του Καματερού· μερικοί μάλιστα διαβεβαίωναν πως θεραπεύτηκε ο καρκίνος!

Όμοια ήταν κι η παθιασμένη αγανάκτηση των αγανακτισμένων και των “δεν πληρώνω” λόγω της οικονομικής πίεσης, έτσι που επιδόθηκαν σε παράλογες συμπεριφορές κι επιλογές. Κάποιοι μάλιστα πίστεψαν στον απατεώνα που πούλησε τη μυστική του φόρμουλα για διαστημόπλοια στους Αμερικάνους κι επρόκειτο να καλύψει με τα 600 δις όλα τα χρέη των πολιτών μα και της ελληνικής κυβέρνησης.

Για λόγους ιστορικούς ή και θρησκευτικούς ή και ανόθευτης ανοησίας υπάρχει στη νοοτροπία της πλειονότητας των Ελλήνων μια ροπή προς το εύκολο, σωτήριο θαύμα. Θα πιστέψουν οτιδήποτε το υπόσχεται (ιδίως πολιτικάντηδες) και θα σπεύσουν να επωφεληθούν όσο πιο γρήγορα μπορούν.

Στη ρίζα του παράλογου με συναισθηματισμό, έντονο κι αλόγιστο, τρέφεται αυτή η ροπή. Είναι το ίδιο πάθος, ο ίδιος ορμητικός φανατισμός που παρακινούσε τόσους πολίτες να καταπατούν τις μάσκες ουρλιάζοντας. Και μετά, αφού πίστεψαν τις διάφορες συνωμοσίες ή φούσκωσαν οι ίδιοι τη φαντασία τους και τον παραλογισμό τους αποφάσισαν να αρνηθούν τον εμβολιασμό, την ώρα που εκατομμύρια άνθρωποι, επιστήμονες, ηγέτες και τόσοι επώνυμοι εμβολιάζονταν δίχως την παραμικρή παρενέργεια. Συνωμοσία κι εδώ!

Γιατί άραγε αφηνόμαστε σε αυτές τις παράλογες παρορμήσεις;

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *