Ε1521: Ο κ. Γεν. Γραμμ. του ΝΑΤΟ

Ε1521: Ο κ. Γεν. Γραμμ. του ΝΑΤΟ

Παραθέτω σήμερα την επιστολή του κ. Μολυβιάτη, πολύπειρου (πρώην) διπλωμάτη, προς τον κ. Στόλτενμπεργκ, Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ. Σε αυτήν αναλύονται οι αντιφάσεις και παραβλέψεις του Γεν. Γραμμ. σε μια κάπως αυστηρή γλώσσα διπλωματίας, και την απρεπέστατη στάση του στο θέμα των σχέσεων Ελλάδας και Τουρκίας.

Εγώ προσθέτω πως ο κ. Στόλτενμπεργκ κάνει μεγάλη ανοησία με το να χαϊδεύει συνεχώς τα βουλωμένα αυτιά της Τουρκίας αγνοώντας και την προδοτική στάση της απέναντι σε όλα τα άλλα μέλη της Συμμαχίας, με (α) το να αγοράζει όπλα από μια εχθρική από το 2012 προς τη Συμμαχία χώρα, δηλ. τη Ρωσία· (β) το να απέχει από την επιβολή κυρώσεων που προωθούν όλα τα μέλη της Συμμαχίας (πλην της Ουγγαρίας όπου ο Όρμπαν είναι φίλος του Πούτιν) κατά της Ρωσίας και να παρέχει διευκολύνσεις στους Ρώσους Ολιγάρχες που έχουν καταληστεύσει τους πόρους της χώρας μαζί με τον εγκληματία πρόεδρό της, και (γ) το να αρνείται να αποδεχτεί την ένταξη στη Συμμαχία των ευρωπαϊκών χωρών Σουηδίας και Φινλανδίας και με μια αισχρότατη γενική συμπεριφορά να παζαρεύει για δικά της πρόσθετα οφέλη.

Ο κ. Στόλτενμπεργκ συνεχίζει να επιδεικνύει την ανωριμότητά του ως πολιτευτής και οικτρά αποτυχημένος πρωθυπουργός της Νορβηγίας.

Ακολουθεί η επιστολή του κ. Μολυβιάτη από την Καθημερινή, 19/6/22.

ΠΕΤΡΟΣ Γ. ΜΟΛΥΒΙΑΤΗΣ

19.06.2022

Αξιότιμε κύριε Γενικέ Γραμματέα του ΝΑΤΟ,

Τον τελευταίο καιρό προβαίνετε σε δηλώσεις σχετικά με την κρίση που επικρατεί στις σχέσεις Ελλάδος – Τουρκίας. Οι δηλώσεις αυτές φαινομενικά τηρούν ίση απόσταση μεταξύ των δύο χωρών.

Στην πραγματικότητα όμως είναι τυπικά απαράδεκτες, ουσιαστικά ευνοούν τον επιτιθέμενο εις βάρος του θύματός του και τελικά είναι επιβλαβείς για τη Συμμαχία.

Ο γ.γ. του ΝΑΤΟ είναι υπάλληλος των κυβερνήσεων που τον διορίζουν και καταβάλλουν τον μισθό του από τα χρήματα των φορολογουμένων τους. Δεν διαμορφώνει πολιτική – αυτό είναι έργο των κυβερνήσεων – και δεν εκφράζει θέσεις χωρίς την έγκρισή τους. Και προφανώς δεν έχει εγκρίνει τις δηλώσεις αυτές η ελληνική κυβέρνηση.

Ο λόγος υπάρξεως κάθε συμμαχίας είναι προφανώς η αλληλεγγύη μεταξύ των μελών της. Εδώ όμως έχουμε ένα μέλος του ΝΑΤΟ, την Τουρκία:

Να διεκδικεί επισήμως και δημόσια τα εδάφη ενός άλλου μέλους, της Ελλάδος. Και συγκεκριμένα, 152 νήσους, νησίδες και βραχονησίδες του Ανατολικού Αιγαίου.

Να πραγματοποιεί καθημερινά υπερπτήσεις πολεμικών αεροσκαφών πάνω από τα εδάφη αυτά.

Όταν καλείτε την Ελλάδα σε διάλογο με την Τουρκία για να λύσουν τις διαφορές τους, αυτό δεν είναι στάση ίσων αποστάσεων. Είναι ενθάρρυνση του επιτιθέμενου εις βάρος του θύματός του.

Να έχει αναπτύξει απέναντι των νησιών αυτών τον μεγαλύτερο αποβατικό στόλο της Μεσογείου και ταυτοχρόνως να απαιτεί και τον αφοπλισμό τους.

Όταν εσείς, κύριε Γενικέ Γραμματέα, καλείτε την Ελλάδα σε διάλογο με την Τουρκία για να λύσουν τις διαφορές τους, στην ουσία ζητάτε από την Ελλάδα να καταστήσει την εδαφική της ακεραιότητα αντικείμενο διαπραγματεύσεων με την Τουρκία. Και το ζητάτε αυτό ενώ εκπροσωπείτε μια Συμμαχία που συνεστήθη και εξακολουθεί να υπάρχει για αυτόν ακριβώς τον λόγο, δηλαδή την προστασία της εδαφικής ακεραιότητας των μελών της.

Αυτό δεν είναι στάση ίσων αποστάσεων. Είναι ενθάρρυνση του επιτιθέμενου εις βάρος του θύματός του.

Και αυτό, τελικά, δεν οδηγεί σε ενίσχυση της συνοχής της Συμμαχίας, αλλά μάλλον στη διάλυσή της.

Εάν, κύριε Γενικέ Γραµµατέα, δεν έχετε την εξουσιοδότηση να παρέμβετε για να διορθωθεί αυτή η πρωτοφανής και απαράδεκτη κατάσταση στους κόλπους της Συμμαχίας, νομίζω ότι το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να σιωπήσετε έως ότου λήξει η θητεία σας.

Ειλικρινά,

Πέτρος Γ. Μολυβιάτης

Έλλην πολίτης

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *