Ε826: Η τσιπρική διγλωσσία και ασυναρτησία

Ε826: Η τσιπρική διγλωσσία και ασυναρτησία

Η ανακοίνωση που εξέδωσε ο Σύριζα στις 13 Απριλίου σχετικά με το ξαφνικό ξέσπασμα της Άνοιξης και της εξόδου του κόσμου σε παραλίες και άλση κι εκκλησίες για να λειτουργηθούν και να μεταλάβουν (τη Θεία Κοινωνία) έχει μερικές πικρές αλήθειες.

Την παρουσιάζω αυτούσια:

«Οι χθεσινές τραγικές εικόνες πολιτών να μεταλαμβάνουν σε εκκλησίες εν μέσω πανδημίας, την ώρα που η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών μένει υπομονετικά σπίτι της εδώ και σχεδόν ένα μήνα, δεν είναι μόνο θέμα ατομικής ευθύνης μίας μικρής μειοψηφίας.
Είναι και αποτέλεσμα της πρωτοφανούς διγλωσσίας που επιδεικνύει η κυβέρνηση από την πρώτη μέρα της πανδημίας σε ό,τι αφορά τα περιοριστικά μέτρα για την Εκκλησία. Μόλις την Παρασκευή ο κυβερνητικός εκπρόσωπος παρότρυνε τους πολίτες να παρακάμψουν τα μέτρα για να ασκήσουν ατομική λατρεία στις εκκλησίες της ενορίας τους τη Μεγάλη Εβδομάδα και χθες είδαμε τη γαλάζια Δήμαρχο Κέρκυρας να σπάει την καραντίνα.
Οι εκ των υστέρων αυτονόητες παρεμβάσεις της κυβέρνησης δεν μπορούν να κρύψουν τα μικροπολιτικά παιχνίδια της ΝΔ σε βάρος των θυσιών των πολιτών».
Πράγματι η κυβέρνηση επέδειξε στην αρχή κάποια διστακτικότητα να αναγκάσει την Ιερά Σύνοδο να αποδεχθεί τις πειθαρχίες του «μένουμε σπίτι» και τηρούμε ορισμένα μέτρα για να προστατευθεί η δημόσια υγεία για το καλό της σύνολης κοινωνίας.

Οι ιεράρχες μας δυστυχώς είναι πολύ κατώτεροι των περιστάσεων έχοντας αλυσοδεθεί σε δόγματα που ελάχιστη σχέση έχουν με την πραγματικότητα και πιστεύουν πως ο αγιασμός και οι επιπόλαιες μηχανικές προσευχές σώζουν την ζωή των θρησκόληπτων ανθρώπων από την πανδημία, ξεχνώντας πόσες εκατοντάδες χιλιάδες «πιστοί» πέθαναν σε προηγούμενες επιδημίες πανώλης.

Και ο Αρχιεπίσκοπος δεν επέδειξε την πυγμή που έπρεπε – όταν ο ίδιος πήγε στο Ωνάσειο να βάλει βηματοδότη, διότι προφανώς ο αγιασμός, τα εικονοφιλήματα και οι άλλες εκκλησιαστικές πρακτικές δεν τον είχαν βοηθήσει.

Μα τη διγλωσσία της κυβέρνησης πού τη βλέπουν οι τσιπριστές που σπεύδουν να βρουν ατέλειες και ολιγωρίες εκεί που δεν υπάρχουν. Ξεχνούν τόσο βολικά τα εγκλήματα αμέλειας που διέπραξαν στις πλημμύρες και στις πυρκαγιές.

Μπορεί η γαλάζια δήμαρχος να πήγε να εκκλησιαστεί, παραβαίνοντας τον νόμο – ίσως για να φαίνεται κι εκείνη θρησκευόμενη όπως οι πιο φανατικοί ψηφοφόροι της. Μα έχει σχηματιστεί δικογραφία εναντίον της. Και πολύ σωστά. Τι άλλο έπρεπε να γίνει;

Αν αστυνομικοί φρουρούσαν κάθε ναό και ξωκλήσι (κάτι που θα απαιτούσε στρατιές ανύπαρκτες) δεν θα φώναζαν οι κυνικοί κουφιοκέφαλοι Συριζαίοι πως επιβάλλεται «δεξιά τρομοκρατία» – όπως φώναζαν οι αριστερές αγέλες έξω από τον Ευαγγελισμό και στις άλλες συγκεντρώσεις τους;

Τώρα, πώς θα προχωρήσει η δικαστική υπόθεση είναι άλλο ζήτημα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *