ΟΠΑΠ και κοινωνική συνείδηση

ΟΠΑΠ και κοινωνική συνείδηση

Ο ΟΠΑΠ είναι μια κερδοφόρα επιχείρηση. Το 2017 είχε κέρδη 131,62 εκμ. Το 2018, 145 εκμ. Το 2019, 202 εκμ.

Και απολαμβάνει, σε αντίθεση με πολλές άλλες ιδιωτικές εταιρείες ένα ουσιαστικό μονοπώλιο στον χώρο του. Κι ένα ευνοϊκότατο θεσμικό πλαίσιο. Κι επειδή είναι μονοπώλιο χαίρει της εύνοιας του κοσμάκη.

Μήπως θα έπρεπε να δείξει έμπρακτα με κάποια δωρεά για την καταπολέμηση της πανδημίας την ευγνωμοσύνη του για τις εύνοιες που απολαμβάνει;

Είναι και μια ένδειξη της αίσθησης ευθύνης απέναντι στη χώρα, απέναντι στη δοκιμαζόμενη κοινωνία. Μια εταιρική ευθύνη την οποία δεν μπορεί να αγνοεί, αναπαυμένος στα μαξιλάρια των κερδών…

Πολλές κερδοφόρες επιχειρήσεις, όχι μόνο στη χώρα μας, έκαναν το αυτονόητο κι έβαλαν το χέρι τους βαθιά στην τσέπη βάζοντας πλάτη στην πρωτόγνωρη κρίση της πανδημίας. Είναι ο καπιταλισμός με το “ανθρώπινο πρόσωπο” της κοινωνικής ευθύνης και φιλανθρωπίας.

Παλιά, στις αρχές της ιδιωτικοποίησής του συνέχισε την παράδοση που είχε όταν ήταν οργανισμός του ελληνικού δημοσίου και ο στόχος του ήταν να ενισχύει με τα κέρδη του τον αθλητισμό και τον πολιτισμό. Τότε, τα χρόνια εκείνα τα παλιά τα έσοδά του όντως πήγαιναν σε πολιτισμικούς και κοινωνικούς σκοπούς. Ο έλεγχος του κράτους χρησιμοποιούσε σωστά τα κέρδη.

Σύλλογοι πήραν βοήθεια. Έγιναν έργα αναπαλαίωσης και αναστήλωσης. Μουσεία φτιάχτηκαν ή εμπλουτίστηκαν. Γήπεδα οικοδομήθηκαν. Και η αμαρτία του τζόγου φωλιασμένη σαν σαράκι στην καρδιά των Ελλήνων, χωρίς οι ίδιοι να το ξέρουν, έκανε μια συμβολή χρήσιμη στην κοινωνία ολόκληρη.

Τα πρώτα χρόνια της ιδιωτικοποίησης η παράδοση συνεχίστηκε: ενισχύθηκαν νοσοκομεία και παιδιατρικά ιδρύματα· αθλητικές ακαδημίες και άλλες οργανώσεις στηρίχθηκαν· δόθηκε βοήθεια και σε ορισμένες επιχειρήσεις.

Τώρα, όμως; Τώρα που έχουμε πόλεμο με μεγάλο και ύπουλο εχθρό;

Τώρα με τη δήλωση πως προσφέρει δωρεά “υγειονομικό υλικό πρώτης ανάγκης” δείχνει μια μικρόψυχη τσιγγουνιά.

Τώρα χρειάζονται απρόσκοπτη απλοχεριά και γενναιοδωρία απ’ την καρδιά. Χρειάζεται μια μεγάλη χορηγία που υλοποιείται σε απαραίτητο εξοπλισμό και κλίνες ΜΕΘ – όπως κάνουν μερικές άλλες επιχειρήσεις με ανάλογη μεγάλη σταθερή οικονομική επιφάνεια.

Δεν είναι η μόνη επιχείρηση που έχει απώλειες αυτή την περίοδο. Και σίγουρα θα είναι από τις πρώτες που θα ανακάμψει. Μα δεν έχει ούτε χρέη ούτε πρόβλημα ρευστότητας.

Απεναντίας, έχει σύμφωνα με τους ισολογισμούς της, αρκετά διαθέσιμα.

Ναι, πληρώνει φόρους. Μα ως μονοπώλιο θα έπρεπε να πληρώνει πολύ περισσότερους φόρους.

Τώρα λοιπόν είναι η ευκαιρία να δείξει ο ΟΠΑΠ πως, πέρα από την υγιή καπιταλιστική δίψα για κέρδη και την ορθή εταιρική πολιτική που δίνει καλό μέρισμα στους μετόχους, έχει και την πανανθρώπινη ευαισθησία και την επίγνωση της κοινωνικής ευθύνης.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *