Τραμπ και τραμπουκισμοί

Τραμπ και τραμπουκισμοί

1. Μόνο μια παρακμή ραγδαία, ένας έκφυλος εκφαυλισμός της χώρας θα μπορούσε να εκλέξει για Πρόεδρό της έναν τραμπούκο σαν τον Τραμπ, ένα βδέλυγμα βαρβαρότητας.

Αρχικά εκθείαζε τον Κινέζο Πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ και τους Κινέζους που χειρίστηκαν άριστα τον κορωνοϊό στη χώρα τους και μετά του έβρισε σκαιά κατηγορώντας τους ως υπεύθυνους για την πανδημία και τους θανάτους στην Αμερική (5-10 χιλιάδες τότε) – ενώ είχε προειδοποιηθεί ο ίδιος από τον ΠΟΥ και δικούς τους κατασκόπους μα δεν έκανε τίποτα για 3 μήνες!

Μέσα στον Μάιο συνέχισε τις επιθέσεις του κατά της Κίνας και για τον κορωνοϊό μα και για τις «εξεγέρσεις» των φιλελεύθερων δημοκρατικών στο Χονγκ Κονγκ. Εξεγέρσεις, σημειώστε, που πολλοί αποδίδουν στην ενθάρρυνση (ίσως και κινητοποίηση) των μπράβων του Τραμπ!

Τι να πούμε τώρα για τις εξεγέρσεις στη Μινεάπολη και τις άλλες μεγαλουπόλεις των ΗΠΑ που μαίνονταν τόσες μέρες;

2. Στις 18/11 ο Τραμπ ανέβασε στο τουίτερ το εξής μήνυμα: «Τώρα μόλις διέταξα τους στρατιωτικούς μας να καθαρίσουν τη Νέα Υόρκη από τα αιμοδιψή παράσιτα. Τους διέταξα να επαναφέρουν τάξη, να προστατεύσουν την περιουσία μου, και να σκοτώσουν αυτά τα καθάρματα. Θα κάνουμε σπουδαία πάλι τη Νέα Υόρκη. Όχι σαν τον Bilde Blasio που δεν μπορεί να κουμαντάρει την αστυνομία. MAGA!»

Αυτό ήταν όντως fake που διαδόθηκε στο Διαδίκτυο. MAGA = Make America Great Again ‘Κάνετε την Αμερική Μεγάλη ξανά’.

Μα να ένα γνήσιο τουίτ του Τραμπ, τέλη Μαΐου, μετά τη δολοφονία του Φλόιντ που δεν διαφέρει πολύ: «Δεν μπορώ να μείνω αδρανής και να βλέπω να γίνεται αυτό [το ξέσπασμα] σε μια μεγάλη Αμερικανική Πόλη τη Μινεάπολη. Πλήρης απουσία ηγεσίας. Ή ο αδύναμος ριζοσπαστικός αριστερός Δήμαρχος Jacob Frey θα κάνει τη δουλειά του και θα θέσει την πόλη υπό έλεγχο ή θα στείλω την Εθνοφρουρά να κάνει τη δουλειά».

Και στις 29/5 γράφει: «Αυτοί οι ΚΑΚΟΥΡΓΟΙ προσβάλλουν τη μνήμη του Τζορτζ Φλόιντ κι εγώ δεν θα το αφήσω να συνεχίσει. Μίλησα με τον Κυβερνήτη Tim Waltz και του είπα πως ο στρατός είναι μαζί του πλήρως. Αν υπάρξει δυσκολία, θα πάρουμε τον έλεγχο εμείς, μα αν ξεκινήσουν οι λεηλασίες θα αρχίσει και το πιστολίδι. Ευχαριστώ».

3. Οι ταραχές και συγκρούσεις απλώθηκαν και σε άλλες μεγαλουπόλεις. Και πρέπει να αναρωτηθούμε: τι το καλύτερο έχει το φιλελεύθερο, δημοκρατικό καθεστώς των ΗΠΑ από το απολυταρχικό καθεστώς στην Κίνα – όπου άνθρωποι μόνο στο Χονγκ Κονγκ δείχνουν δυσαρέσκεια διότι ή όντως θέλουν περισσότερα προνόμια ή είναι ξενοκίνητοι;…

Στις ΗΠΑ του Τραμπ η παρακμή είναι πλέον καταφανέστατη. Η δολοφονία του Φλόιντ δεν είναι σπάνιο μεμονωμένο περιστατικό. Το 2009 στο Όκλαντ αστυνομικοί πάλι δολοφόνησαν σε πλατφόρμα τρένου τον νεαρό μαύρο Όσκαρ Γκραντ.

Το περιστατικό μάλιστα γυρίστηκε ταινία.

Νωρίτερα πάλι, το 1991 το Λος Άντζελες κάηκε με αφορμή την αγριότητα λευκών αστυνομικών πάνω στον μαύρο εργάτη Ρόντνεϊ Κινγκ. Και ακόμα πιο παλιά πόσοι και πόσοι μαύροι θανατώθηκαν, ξυλοκοπήθηκαν και αποκλείονταν από τους λευκούς ως κατώτερα πλάσματα;

Και ο Τραμπ ωρύεται με όλη την ασυνειδησία που τον χαρακτηρίζει! Κατέβασε και την Εθνοφρουρά και είχε πιστολίδι με 8 νεκρούς και μπόλικους τραυματίες ως το τέλος του μήνα! Πάλι καλά που δεν κατηγόρησε τους Κινέζους για τη δολοφονία του Φλόιντ!

4. Οι «δημοκρατικές» και «φιλελεύθερες» συνθήκες στις ΗΠΑ (και μερικές άλλες δυτικές χώρες) είναι επιφανειακές, σχεδόν ανύπαρκτες.

Στις ΗΠΑ ισχύουν ευτυχώς νόμοι που θεσπίστηκαν σε προηγούμενες εποχές, οπότε επικρατούσαν λεπτότερες ευαισθησίες και κατανόηση αληθινών πανανθρώπινων σχέσεων και αξιών. Κι έτσι το καθεστώς έχει ακόμα πολιτικές ελευθερίες για τις οποίες δίκαια οι ευσυνείδητοι πολίτες υπερηφανεύονται.

Μα υπάρχουν βάρβαροι μικρόψυχοι σαν τον Τραμπ που αυξάνονται και οξύνονται σε αρπακτικότητα κι εγωισμό και ροκανίζουν τα θεμέλια της ελευθερίας αυτής της κατά τα άλλα υπέροχης χώρας.

Μισούν την ΕΕ και την Κίνα διότι φοβούνται πως θα φθάσουν και θα ξεπεράσουν τις ΗΠΑ σε τεχνολογία, σε παραγωγικότητα και δύναμη. Ιδίως η Κίνα.

Αυτό είναι το κίνητρο πίσω από τις κατηγορίες του Τραμπ (και συνεργατών) και όχι τα δημοκρατικά δικαιώματα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *